Πασχαλινό τραπέζι: Τα SOS για τους καρδιοπαθείς και για εκείνους που νήστεψαν
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά εγκράτεια στο πασχαλινό τραπέζι και προτείνει απλές λύσεις για να μην... εκτροχιαστείτε
Μετά από μια μακρά περίοδο νηστείας, φτάνει το Μεγάλο Σάββατο και η Κυριακή του Πάσχα και μαζί τους φέρνουν την... κραιπάλη στο εορταστικό τραπέζι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες αυξάνονται οι εισαγωγές στα επείγοντα από ανθρώπους που το έχουν παρακάνει με το φαγητό.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά και φέτος, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δίνει οκτώ απλές συμβουλές με σκοπό την εγκράτεια, αλλά και την προφύλαξη της καρδιάς σας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Μέσα στο εύθυμο και χαλαρό εορταστικό κλίμα των ημερών, το να διατηρήσετε υπό τον συνήθη έλεγχο τις διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να είναι δύσκολο με τη γνωστή υπερπροσφορά εδεσμάτων και αλκοόλ που χαρακτηρίζει τα τραπέζια και τις εξόδους των περιόδων αυτών.
Ωστόσο, είναι σημαντικό κάποιος να παραμείνει συγκεντρωμένος σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν εγκατεστημένα καρδιαγγειακά νοσήματα ή υψηλός κίνδυνος εμφάνισης οξέων συμβάντων. Η αναδεδειγμένη από μεγάλες μελέτες εξάλλου αύξηση τόσο των στεφανιαίων συνδρόμων όσο και των εισαγωγών για καρδιακή ανεπάρκεια κατά τους χειμερινούς μήνες, πιστεύεται πως εν μέρει οφείλεται στις εορταστικές παρεκκλίσεις.
Παρότι τα εορταστικά φαγητά και η υγιεινή διατροφή μπορεί να μην πηγαίνουν πάντα χέρι-χέρι, μερικές απλές στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να μην εκτροχιάσετε το τρένο.
- Δώστε στα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας ένα υγιεινό make-over. Στις περισσότερες συνταγές μπορούμε να μειώσουμε το λίπος, τη ζάχαρη και το αλάτι κατά περίπου ένα τρίτο χωρίς να το αντιληφθεί κανείς.
- Εστιάστε σε φυσικά υγιεινά τρόφιμα. Η προσθήκη στο διατροφικό σας πλάνο περισσότερων φυσικών, ακατέργαστων και υγιεινών τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Το ψητό στήθος γαλοπούλας που έχει πλέον υιοθετηθεί στα γιορτινά τραπέζια πολλών νοικοκυριών είναι άπαχο και χαμηλό σε θερμίδες και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Φυσικά προτείνεται να συνοδεύεται από χαμηλές σε λιπαρά συστατικά σαλάτες και λαχανικά.
- Κάντε έξυπνες τροποποιήσεις. Χρησιμοποιήστε ένα φιλικό για την καρδιά φυτικό λάδι όπως το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Προσθέστε καρυκεύματα και μυρωδικά αντί για περισσότερο αλάτι εάν η γεύση του πιάτου σας φαίνεται ήπια. Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην αγαπημένη σας γέμιση; Δοκιμάστε να μειώσετε την ποσότητα κιμά, αλλαντικών ή εντοσθίων σε αυτήν και αντικαταστήστε τα με μανιτάρια, κάστανα ή μερικούς καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
- Μη χορταίνετε με ορεκτικά. Φάτε μερικά φρούτα ή λαχανικά πριν από ένα τραπέζι για να μην φτάσετε πεινασμένοι. Μόλις βρεθείτε εκεί, επιλέξτε ωμά λαχανικά αντί για τηγανητά και λιπαρά ορεκτικά. Αποφύγετε τα ντιπ με βάση την κρέμα γάλακτος και τη μαγιονέζα. Επιλέξτε εύγεστα αλλά υγιεινά ψητά σνακ όπως κράκερ και πατατάκια ψημένα σε φούρνο ή air-fryer ή ποπ-κορν, προϋποθέτοντας ότι δεν είναι υπερβολικά αλατισμένα.
- Πιείτε σοφά. Το νερό, ο καφές, το τσάι ή άλλα μη θερμιδικά ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν με το αίσθημα του κορεσμού. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι καλό να γίνεται με μέτρο, αλλά να θυμάστε ότι τα ποτά μπορούν επίσης να έχουν πολλές θερμίδες. Ένα ποτήρι κρασί περιέχει περίπου 100 θερμίδες, ενώ καλό είναι να τηρείτε ευλαβικά τις οδηγίες του ιατρού σας αναφορικά με τη δυνατότητα να καταναλώσετε αλκοόλ ή όχι ανάλογα και με την πάθηση και τη θεραπεία την οποία λαμβάνετε.
- Πάρτε το χρόνο σας. Η απόλαυση κάθε μπουκιάς, η αποφυγή των περιττών συνοδευτικών και ο έλεγχος του μεγέθους των μερίδων κατά τη διάρκεια των γευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιδορπίων και των γαρνιτούρων, είναι σημαντικές στρατηγικές στην προσπάθεια αποφυγής της υπερβολής. Η χρήση ενός μικρότερου πιάτου είναι μια καλή στρατηγική.
- Κινηθείτε. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πρόσθετης διατροφικής πρόσληψης καταναλώνοντας θερμίδες, διατηρώντας τη φυσική σας κατάσταση και απομακρύνοντας το μυαλό σας από το φαγητό.
- Επικεντρωθείτε στην οικογένεια και τους φίλους, όχι στο φαγητό. Επιβραδύνετε και απολαύστε τον πολύτιμο χρόνο μαζί τους.
Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο ιστοσελίδες σχετικές με την κατάρτιση διατροφικών πλάνων και χρήσιμες συμβουλές. Μια τέτοια αξιόπιστη πηγή είναι το American College of Cardiology.
Η εορταστική περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τους δικούς μας ανθρώπους, να διασκεδάσουμε και να ξεφύγουμε από τη συχνά μονότονη καθημερινότητα. Ας εστιάσουμε σε αυτά.
Καλές γιορτές με υγεία!
Γιώργος Κοχιαδάκης
Πρόεδρος ΕΚΕ
Καθηγητής Καρδιολογίας».