Παρασκήνιο: Τελεσίγραφο Μπάιντεν σε Ερντογάν - Τα F35 στην Ελλάδα και η Σουηδία
Η τουρκική έκδοση της DW αποκάλυψε ένα κρίσιμο μήνυμα του Τζο Μπάιντεν προς την Άγκυρα, το οποίο χαρακτηρίστηκε και ως «τελεσίγραφο», ήταν αποτελεσματικό αναφορικά με την έγκριση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.
Έντονο παρασκήνιο είχε η στροφή του Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την επιτάχυνση των διαδικασιών που ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή του Τούρκου προέδρου στο πρωτόκολλο ένταξης της Σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική συμμαχία.
Σύμφωνα με την τουρκική DW η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε την Άγκυρα ότι εάν η Τουρκία δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό», τα αιτήματα της Άγκυρας για τα F-16 θα μπορούσαν να «τεθούν σε κίνδυνο».
Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα στις παρασκηνιακές συνομιλίες συνδέθηκε και το θέμα των F35 στην Ελλάδα όπου αναφέρεται ότι η διοίκηση Biden, η οποία ετοιμάζεται να ενημερώσει το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση των F16 στην Τουρκία με την ίδια κοινοποίηση με την πώληση των F35 στην Ελλάδα, μετέφερε ότι εάν η σουηδική έγκριση καθυστερούσε περαιτέρω, το Κογκρέσο θα έπρεπε να ενημερωθεί μόνο για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα και η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα αφαιρούνταν από την κοινοποίηση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεδίωκε να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία είναι επικριτικά απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν με κοινοποίηση στην οποία θα συμπεριλαμβανόταν και η Ελλάδα, για την πώληση F-16 στην Τουρκία, παρουσιάζοντάς την ως «πακέτο ενίσχυσης των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγα».
Η ελπίδα ήταν ότι η έγκριση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδία στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε τα χέρια της διοίκησης και θα εμπόδιζε τα μέλη του Κογκρέσου να αντιταχθούν στην πώληση.
Ωστόσο, αφού η Άγκυρα καθυστέρησε επανειλημμένα την έγκριση της Σουηδίας, η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα, η οποία «περίμενε πολύ καιρό», δεν θα αφηνόταν να περιμένει άλλο.
Για την ακρίβεια, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να μετέφερε αυτό το μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν , τους οποίους συνάντησε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 6 Ιανουαρίου.