«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για τα F35 στην Ελλάδα- Τη Δευτέρα η επίσημη επιστολή
Τα «φτερά» του Ταγίπ Ερντογάν κόβει η Ουάσιγκτον καθώς μετά την «απογείωση» με την έγκριση του αιτήματος του για αναβάθμιση των τουρκικών F16, η ώρα των ανακοινώσεων για την αγορά των F35 από την Ελλάδα πλησιάζει.
Οι διαδικασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία. Και τη Δευτέρα αναμένεται να φθάσει στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια η επιστολή - απάντηση (Letter of Acceptance - LOA) με την οποία «ξεκλειδώνει» η πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.
Όλες οι πληροφορίες δείχνουν πάντως ότι με την λεγόμενη επιστολή αποδοχής (LoA) του ελληνικού αιτήματος, η οποία θα προωθηθεί για έγκριση από το αμερικανικό κογκρέσο, δεν θα δρομολογηθεί μόνο η πώληση των μαχητικών 5ης γενιάς, αλλά ένα μεγάλο πακέτο εξοπλιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης το συγκεκριμένο πακέτο, φαίνεται να περιλαμβάνει και πλωτά μέσα τα οποία θα μπορούσαν ενισχύσουν τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, με φόντο τα σενάρια για τις αμερικανικές φρεγάτες LCS, αλλά και 6+2 μεταγωγικά αεροσκάφη C130J.
Με την αποστολή της αμερικανικής επιστολής αναμένεται να ξεκλειδώσουν τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης αλλά και στον τρόπο χρηματοδότησης της αγοράς μιας μοίρας F35, με οψιόν για την απόκτηση ακόμη μιας.
Οι πληροφορίες θέλουν ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις εξοπλισμών των δυο χωρών, έχουν έτοιμη τη συμφωνία εντός της χρονιάς, τότε το πρώτο F35 μπορεί να προσγειωθεί στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, την 117 Πτέρυγα Μάχης, από την οποία θα επιχειρεί ακόμη και μέσα στο 2027.
Το πράσινο φως του Στέιτ Ντιπάρνμεντ έρχεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ανατολίτικου παζαριού του Ταγίπ Ερντογάν, για την ανταλλαγή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την αναβάθμιση των F16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Σε κάθε περίπτωση ο Λευκός Οίκος είχε στείλει ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο προς τον Τούρκο Πρόεδρο.
Όπως αποκάλυψε η τουρκική έκδοση της DW η επιτάχυνση των διαδικασιών που ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή του Τούρκου προέδρου στο πρωτόκολλο ένταξης της Σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική συμμαχία, έγινε μετά την προειδοποίηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι εάν η Τουρκία δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό», τα αιτήματα της Άγκυρας για τα F16 θα μπορούσαν να «τεθούν σε κίνδυνο».
Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα στις παρασκηνιακές συνομιλίες η κυβέρνηση Μπάιντεν, ξεκαθάριζε ότι εάν η υπογραφή Ερντογάν καθυστερούσε κι άλλο να μπει στο πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας, το Κογκρέσο θα έπρεπε να ενημερωθεί μόνο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.