Πάπας Φραγκίσκος: Η στιγμή που μοναχή «σπάει» το πρωτόκολλο και στέκεται δίπλα στο φέρετρο
Ήταν φίλη του Ποντίφικα για πολλά χρόνια - Στάθηκε κοντά στο φέρετρο σε σημείο που επιτρέπεται να προσεγγίσουν αποκλειστικά καρδινάλιοι
Η καλόγρια Ζενεβιέβ Ζανίνγκρος με καταγωγή από τη Γαλλία και την Αργεντινή, που βρέθηκε από την πρώτη ημέρα στη Βασιλική όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου, πλησίασε σε απαγορευμένο χώρο για να προσευχηθεί μπροστά στο φέρετρο.
Ο χώρος αυτός παραδοσιακά προορίζεται για καρδιναλίους, επισκόπους και ιερείς, αλλά η 81χρονη είχε τη δυνατότητα να θρηνήσει εκεί λόγω της στενής φιλίας που είχαν μοιραστεί.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η φιλία της με τον Πάπα Φραγκίσκο ξεκίνησε από την εποχή που εκείνος ήταν ακόμη αρχιεπίσκοπος στο Μπουένος Άιρες, με το όνομα Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.
Η κοινή τους αφοσίωση στους κοινωνικά αποκλεισμένους τους έφερε κοντά. Η μοναχή αφιέρωσε περισσότερα από 56 χρόνια στη στήριξη των περιθωριοποιημένων, κυρίως τρανσέξουαλ γυναικών, στην Όστια της Ρώμης.
Στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας η καλόγρια εμφανίζεται να προσεγγίζει την απαγορευμένη περιοχή μπροστά από το φέρετρο, συνοδευόμενη από υπεύθυνο του Βατικανού.
Παρά την παράκαμψη του αυστηρού πρωτοκόλλου – αφού τη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται να προσεγγίσουν αποκλειστικά καρδινάλιοι, επίσκοποι και ιερείς- κανείς δεν παρενέβη. Αντιθέτως, της επιτράπηκε να τον αποχαιρετήσει με ηρεμία.
Φορώντας μπλε μαντίλα, η μοναχή, που ο Πάπας αποκαλούσε «L’enfant terrible» (το τρομερό παιδί), στάθηκε σιωπηλά κοντά στο φέρετρο και ξέσπασε σε δάκρυα, μένοντας για λίγη ώρα ακίνητη.
Η σκηνή της σιωπηλής αποχαιρετιστήριας επίσκεψής της, με δάκρυα στα μάτια και ένα βλέμμα γεμάτο ευγνωμοσύνη, έγινε αμέσως σύμβολο μιας σχέσης που υπερέβαινε τους τύπους και τα αξιώματα: μια φιλία χτισμένη στην αγάπη για τον Άνθρωπο.
Δείτε το βίντεο: