Πάπας Φραγκίσκος: Πόσο θα κοστίσει η κηδεία του - Η σύγκριση με τις κηδείες των προκατόχων του
Ο Πάπας Φραγκίσκος καλλιέργησε μια ταπεινή εικόνα, επιλέγοντας έναν σεμνό και καθόλου πλούσιο τρόπο ζωής.
Καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θρηνούν τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ετοιμάζεται για την τελετή της ταφής του -μια εκδήλωση που αν και θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πενθούντες, το κόστος της είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό των προκατόχων του.
Η σορός του Ποντίφικα βρίσκεται σε λαϊκό προσκύνημα από την Τετάρτη (23/04) στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, επιτρέποντας στους πιστούς να αποτίσουν τα σέβη τους. Παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, αναμένονται επίσης στο Βατικανό για να παραστούν στην κηδεία του, η οποία είναι προγραμματισμένη για το πρωί του Σαββάτου (26/04).
Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει μια πιο μετριοπαθή ταφή. Το 2024, άλλαξε τους μακροχρόνιους κανόνες ταφής που απαιτούσαν τρία φέρετρα -δύο από κυπαρίσσι και βελανιδιά και ένα από μόλυβδο, το ένα μέσα στο άλλο. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι Πάπες μπορούν πλέον να ταφούν σε ένα μόνο φέρετρο από ξύλο και επενδεδυμένο με ψευδάργυρο. Η αλλαγή του κανόνα επιτρέπει επίσης την ταφή έξω από το Βατικανό, σύμφωνα με την επιθυμία του Φραγκίσκου.
Το φέρετρό του θα μεταφερθεί στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας, μια εκκλησία έξω από τα τείχη του Βατικανού, όπου ο Ποντίφικας είχε ζητήσει έναν απλό τάφο στο έδαφος. Ο Φραγκίσκος εξάλλου θα είναι ο πρώτος Πάπας που θα ταφεί εκεί από το 1600 και ο πρώτος σε περισσότερα από 100 χρόνια που θα ταφεί έξω από το Βατικανό.
Ο Φραγκίσκος, που εξελέγη στην παπική εξουσία το 2013, ήταν γνωστός για τον ταπεινό τρόπο ζωής του. Γεννημένος στην Αργεντινή, επέλεξε να ζήσει στον ξενώνα του Βατικανού και όχι στο πολυτελές Αποστολικό Παλάτι και συχνά ταξίδευε με συμβατικά οχήματα.
«Ήταν πάντα πιο ενθουσιώδης με το να πηγαίνει σε μέρη όπου ζούσαν κανονικοί άνθρωποι, όχι στις αίθουσες εξουσίας, στα παλάτια κ.λπ.», λένε άνθρωποι που ήταν κοντά του.
Στη διαθήκη του, ο Φραγκίσκος αναφέρει ότι η ταφή του θα καλυφθεί από έναν ανώνυμο ευεργέτη, με τον οποίο είχε έρθει σε συνεννόηση.
Τα οικονομικά δεινά του Βατικανού
Το Βατικανό πάντως κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το ακριβές κόστος της κηδείας του Φραγκίσκου και δεν απάντησε στα αιτήματα για στοιχεία, όπως αναφέρει το Al Jazeera.
Oι παπικές κηδείες στο παρελθόν έχουν κοστίσει εκατομμύρια. Το 1978, ο θάνατος δύο Παπών και το κονκλάβιο που ακολούθησε κόστισαν στο Βατικανό 20 εκατομμύρια δολάρια -ποσό που ισοδυναμεί με περισσότερα από 101 εκατομμύρια δολάρια σήμερα. Πιο πρόσφατα, η κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' το 2005 και η εκλογή του διαδόχου του Πάπα Βενέδικτου XVI, κόστισαν 9 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 14,7 εκατομμύρια σε σημερινά δολάρια).
Εκείνο το έτος, η Εκκλησία απέφερε έσοδα 12,4 εκατομμυρίων δολαρίων από τις επισκέψεις τουριστών στα μουσεία της. Άλλες πηγές εισοδήματος του Βατικανού περιλαμβάνουν δωρεές, μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και άλλες επενδύσεις.
Όμως τα τελευταία χρόνια, η Εκκλησία αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Ο Φραγκίσκος συγκρούστηκε συχνά με καρδινάλιους για τα οικονομικά της Εκκλησίας, ακόμη και τρεις ημέρες πριν την νοσηλεία του τον Φεβρουάριο. Πρωτοστάτησε σε μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων -μερικές από τις οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις- συμπεριλαμβανομένης της περικοπής μισθών για υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Μόλις πέρυσι, η Εκκλησία είχε έλλειμμα προϋπολογισμού 87 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Το Βατικανό δεν έχει δημοσιεύσει πλήρη προϋπολογισμό από το 2022.
«Το Βατικανό χρειάζεται χρήματα και χρειάζεται χρήματα επειδή αυτή είναι μια πολύ μεγάλη εκκλησία. Τώρα εξυπηρετεί πολύ περισσότερους ανθρώπους σε φτωχές χώρες και υπάρχουν λιγότεροι Καθολικοί σε πλούσιες χώρες. Και από εκεί προέρχεται η ανισορροπία», λέει σχετικά ο Ιταλός ιστορικός Μάσιμο Φαγκιόλι.
Δείτε LIVE εικόνα από το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του πάπα Φραγκίσκου: