«Παντοτινά χημικά»: Οι επικίνδυνες ουσίες που βρίσκουμε σε καθημερινά προϊόντα - Τι προκαλούν
Ο καθηγητής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης εξηγεί στο Action 24.
Για τους κινδύνους που επιφυλάσσουν στον άνθρωπο τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» μίλησε στο Action 24 ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
«Ονομάζονται αιώνια χημικά ή παντοτινά χημικά γιατί ο δεσμός άνθρακα και φθορίου είναι υπερβολικά σταθερός, δεν καταστρέφεται στη φύση, οπότε οι ενώσεις αυτές παραμένουν στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια, έχουν συσσωρευτεί σε χιλιάδες οργανισμούς και φυσικά στον άνθρωπο. Βρίσκονται παντού σε όλο τον πλανήτη», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.
«Αυτές οι ενώσεις χρησιμοποιήθηκαν από τη δεκαετία του ’40 σε αντικολλητικά σκεύη, μετά σε αδιάβροχα σκεύη, σε πυροσβεστικούς αφρούς. Χρησιμοποιούνται επίσης σε αδιάβροχα καλλυντικά και σε αδιάβροχες επιφάνειες, οι οποίες υπάρχουν σε πολλές συσκευασίες που δίνουν τα ταχυφαγεία», εξήγησε.
«Δυστυχώς, από την ανακύκλωση των απορριμμάτων έχουν διοχετευτεί σε μεγάλες ποσότητες στο περιβάλλον, μέσα από την τροφική αλυσίδα βιομεγεθύνονται και υπάρχουν παντού. Θα είναι έκπληξη αν κάνουμε αναλύσεις σε εμάς τους ίδιους, να μην βρούμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει ήδη νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση κάποιων από αυτά. Μπορεί να μειώθηκαν αλλά υπάρχει πάντα ένα υπόβαθρο που δεν εξαφανίζεται. Ταυτόχρονα, η βιομηχανία παράγει καινούρια υπερφθοριομένα», υπογράμμισε ο καθηγητής Χημείας.
«Οι ουσίες αυτές έχουν ενοχοποιηθεί για μια σειρά ενδοκρινικών διαταραχών, όπως διαταραχών στην αναπαραγωγή, υπογονιμότητα, παχυσαρκία, θυρεοειδή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για καρκινογένεση», ανέφερε.
«Υπάρχουν σε πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Δεν υπάρχει μία μόνιμη λύση για να προστατευτούμε. Ωστόσο, μπορούμε να αποφύγουμε προϊόντα που περιέχουν αυτές τις ουσίες, όπως τα αδιάβροχα καλλυντικά ή τις αδιάβροχες συσκευασίες των ταχυφαγείων», σημείωσε ο Νίκος Θωμαΐδης.