Πανώλη: Σε καραντίνα δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες - Θανατώθηκαν 3.500 αιγοπρόβατα
Αγωνιούν οι κτηνοτρόφοι για τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο. Εντατικοί έλεγχοι μέσα στην εβδομάδα για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.
Περισσότερα από 3.500 αίγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τα κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλία.
Η Περιφέρεια κηρύχθηκε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης με τους κτηνοτρόφους να αγωνιούν.
Μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 50 κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα, προκειμένου να περιοριστούν και να κατασταλούν τα κρούσματα στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η μετακίνηση των αιγοπροβάτων και θα ανασταλεί και η λειτουργία των σφαγείων προκειμένου το ζωικό κεφάλαιο να παραμείνει σε απομόνωση και να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες περεταίρω μετάδοσης της νόσου.
Κλιμάκια κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ιχνηλατούν την πορεία των κρουσμάτων απομονώνοντας τις πληγείσες μονάδες, στις οποίες υποχρεωτικά θανατώνονται όλα τα ζώα, για να αποτραπεί η μετάδοση της πανώλης σε παρακείμενα μαντριά. Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την πορεία των ελέγχων στις μονάδες στο Δομένικο, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανώλης.
«Αυτή τη στιγμή 3.500 πρόβατα έχουν θανατωθεί και σε όσες μονάδες εντοπίζονται νέα κρούσματα, τότε το κοπάδι θανατώνεται όλο τα ζώα θάβονται με τον ενδεδειγμένο υγειονομικά τρόπο και αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι» είπε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουρέτας.
Κτηνίατροι θα μεταβούν τη Δευτέρα στη Θεσσαλία, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι, ενώ η Περιφέρεια αισιοδοξεί ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή μεγάλο μέρος ελέγχου θα έχει ολοκληρωθεί.