Πανώλη: Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους μετά το νέο κρούσμα στην Αττική
Αναμένεται να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας της αφρικανικής πανώλης.
Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της χώρας, μετά και το νέο κρούσμα πανώλης, που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτή τη φορά στον Ασπρόπυργο.
Οι κτηνοτρόφοι ανά την επικράτεια είναι ανάστατοι και αγωνιούν φοβούμενοι εξάπλωση της νόσου, την ώρα που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές από την Πολιτεία οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο, αλλά και τα ποσά που θα χορηγηθούν για την ενίσχυση των πληγέντων μονάδων.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για να περιοριστεί η πανώλη των αιγοπροβάτων εξάλλου, τη Δευτέρα (29/07) αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και τροφή σε ολόκληρη την επικράτεια. Το μέτρο ελήφθη μετά την καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Λάρισα, η Κορινθία, αλλά και η Αττική και στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Την ίδια ώρα, στη μονάδα του Ασπροπύργου, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της πανώλης στην Αττική, το πρωτόκολλο προβλέπει τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων.
Οι ιδιοκτήτες της μονάδας είχαν αντιληφθεί κάποια συμπτώματα στα ζώα τους και μετά την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν σε αιμοληψίες, από όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κρούσμα πανώλης. Ήδη τα κλιμάκια των τοπικών κέντρων ελέγχου νοσημάτων της Περιφέρειας είχαν θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί ζώα από τη Ρουμανία.
Πλέον, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προκειμένου να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα νέα κρούσματα, ενώ θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη προκειμένου να καταρτιστεί ολιστική στρατηγική για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «με αφορμή την εξάπλωση της νόσου της πανώλης που απειλεί με καταστροφικές συνέπειες τους Έλληνες κτηνοτρόφους». Ο κ. Κεφαλογιάννης ζητεί την «άμεση στήριξη από την ΕΕ των κτηνοτρόφων για την πανώλη των αιγοπροβάτων», σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ταχεία εξάπλωση του ιού προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους, καθώς απειλεί με καταστροφικές συνέπειες τους κτηνοτρόφους, προκαλώντας ταυτόχρονα τεράστιες απώλειες στην αλυσίδα εφοδιασμού γάλακτος για την παραγωγή φέτας, και κρέατος».
«Στόχος ο περιορισμός της νόσου»
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τόνισε πως «μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης. Έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου. Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ».
Ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου», ανέφερε ο Χρήστος Κέλλας.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, χωρίς να έχει οριστεί το ακριβές ύψος των αποζημιώσεων. «Ένα είναι βέβαιο, ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, γιατί η κτηνοτροφία μας είναι πυλώνας ανάπτυξης του κράτους», σημείωσε ο κ. Κέλλας.