Η πανώλη των αιγοπροβάτων «έφτασε» στην Αττική - Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα
Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο.
'Αμεση ήταν η ανταπόκριση της Περιφέρειας Αττικής στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλη των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο, ενώ ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, είχε θέσει ήδη σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετές ημέρες είχαν τεθεί σε καραντίνα, από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας, δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.
Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.
Προς θανάτωση τα αμνοερίφια της κτηνοτροφικής μονάδας
Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.
Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα "χτενίσουν" σχολαστικά την περιοχή για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Υπενθυμίζεται, ότι με προσωπική εντολή του περιφερειάρχη και κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής μετέβησαν στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.
Επιπροσθέτως, ο Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε την ενίσχυση των μηχανισμών της Περιφέρειας και κάνοντας σχετικές εισηγήσεις στην (αποψινή) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιο (Δευτέρα 29 Ιουλίου) στη Ραφήνα.
Το θέμα της εισήγησης η οποία εγκρίθηκε ομοφώνως αφορούσε τη διάθεση του ποσού των 40.000 ευρώ για προμήθεια του κατάλληλου συμπληρωματικού εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Κρούσματα πανώλης: Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων - Η απόφαση του Υπουργείου
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών Μηρυκαστικών
Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.
Το Σάββατο έγινε σύσκεψη υπό τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο στην Κόρινθο και την Κυριακή στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αντιπεριφερειών Δυτικής Ελλάδας, μιας και η ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ εισέρχεται και στην Αχαΐα, αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ και των δύο Περιφερειών.
Έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών. Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων με στόχο την πλήρη ιχνηλάτηση και προέλευση του ιού.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίθηκε απαραίτητη για προληπτικούς λόγους με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
«230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί, 7.000 θανατώθηκαν»
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας «περίπου 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, για θανάτωση είναι 9.200 ζώα και μέχρις στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000».
Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι θα εξεταστεί και το ζήτημα της μετακίνησης των ζωοτροφών ενώ τόνισε ότι το "μοντέλο" που ακολούθησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ακολουθηθεί και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσον αφορά τα μέτρα που εφαρμόζονται, απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.
Επίσης απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως και την Παρασκευή 2/08/2024, αλλά και η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.
Παράλληλα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επιπρόσθετα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.
Τέλος, απαγορεύεται η μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. Τρικάλων και την Π.Ε. Λάρισας, έως την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και τον καθορισμό της έκτασης τους.