Πανώλη αιγοπροβάτων: Τα «αόρατα κρούσματα» ανησυχούν τους ειδικούς
Προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές προκαλεί η μεγάλη περίοδος επώασης της πανώλης των αιγοπροβάτων.
Στην ιχνηλάτιση των εισαγωγών ζωντανού ζωϊκού κεφαλαίου από τις γειτονικές χώρες, εστιάζοντας κυρίως στη Ρουμανία και την Τουρκία στρέφουν την προσοχή τους οι υγειονομικές αρχές, προσπαθώντας αφενός να εντοπίσουν την πηγή εισαγωγής της πανώλης των αιγοπροβάτων, αφετέρου για να ανακόψουν την μετάδοση της νόσου.
Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν προχωρήσει σε νόμιμες εισαγωγές ζωντανών αιγοπροβάτων για την πάχυνση και εκτροφή τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι η πανώλη των αιγοπροβάτων έχει μεγάλο χρόνο επώασης, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στις αρχές.
Και αυτό γιατί ζώα που εισήχθησαν στη χώρα ως υγιή, μιας και δεν είχαν εμφανή συμπτώματα μπορεί να ήταν φορείς της νόσου και να επωάστηκε αφότου εντάχθηκαν στις ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες.
Αυξάνουν τα κρούσματα
Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε μονάδα πάχυνσης στον Ασπρόπυργο. 23 ζώα θανατώθηκαν και αποτεφρώθηκαν. Σε καραντίνα έχουν τεθεί επίσης δυο μονάδες στη Δυτική Αττική που είχαν προμηθευτεί νόμιμα ζωντανά ζώα από τη Ρουμανία.
Η Περιφέρεια Αττικής συγκρότησε 3 τοπικά κέντρα ελέγχου νοσημάτων ενώ επί ποδός είναι και το σύνολο των κτηνιάτρων της Περιφέρειας. Οι υγειονομικοί ελέγχουν όλες τις μονάδες νόμιμες και μη που βρίσκονται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τις μονάδες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα.
Στην Κορινθία οι υγειονομικές αρχές ακολουθούν τις εξελίξεις και πλέον έχουν δημιουργηθεί δυο ζώνες 3 και 10 χιλιομέτρων στην περιοχή της Γκούρας μετά τον εντοπισμό δυο κρουσμάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Προσπαθούν να ανακόψουν την μετάδοση
Στη Δυτική Αχαΐα, από τον φόβο επέκτασης των κρουσμάτων από τη γειτονική Κορινθία οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί. 18 μονάδες με 2.800 ζώα εξετάστηκαν και λήφθηκαν 47 δείγματα αίματος για έλεγχο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μετάδοση της νόσου στους ανθρώπους, καθώς η παστερίωση του γάλακτος στους 72 βαθμούς καταστρέφει νοσογόνους παράγοντες, ενώ και το κρέας, εφόσον ψηθεί σωστά μπορεί να καταναλωθεί χωρίς φόβο.
Έως τώρα 10.768 ζώα έχουν θανατωθεί και ταφεί υγειονομικά, ενώ αναμένονται να θανατωθούν άμεσα άλλα 2.000 ζώα. Όπως τόνισε ο γ.γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα».