Παγκόσμιο χάος από το ψηφιακό μπλακ άουτ: 3.400 πτήσεις ακυρώθηκαν, «βραχυκύκλωσε» μέχρι και η F1
Τα τεράστια προβλήματα της παγκόσμιας ψηφιακής κατάρρευσης και η συγγνώμη της Crowdstrike.
Ντόμινο προβλημάτων προκαλεί το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ. Οι διακοπές πληροφοριακών συστημάτων έχουν πλήξει βιομηχανίες και κορυφαίες εταιρείες σε όλο τον κόσμο - μέχρι αυτή την ώρα περισσότερες από 3.300 πτήσεις ακυρώθηκαν ενώ επηρεάστηκαν οι συναλλαγές στις τράπεζες, η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές αλλά και το εμπόριο.
Ειδικότερα, περίπου 3.340 πτήσεις είχαν ακυρωθεί παγκοσμίως μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (19/7), δηλαδή περίπου το 3% του συνόλου των προγραμματισμένων δρομολογίων, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών δεδομένων Cirium. Πρόκειται για τον συνολικό αριθμό των ακυρώσεων, που σημαίνει ότι κάποιες μπορεί να μην οφείλονται στη διακοπή της πληροφορικής.
Η βλάβη σε υπηρεσίες της Microsoft παρέλυσε πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο οι αεροπορικές εταιρείες και οι πτήσεις που καθηλώθηκαν, μαζί με τις ουρές αναμονής που σχηματίστηκαν στα αεροδρόμια. Μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισαν μεταξύ άλλων η αυστραλιανή κρατική τηλεόραση ABC, το βρετανικό δίκτυο Sky News, το χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς και εταιρείες - «κολοσσοί» στις μεταφορές όπως είναι η UPS, που ανακοίνωσε καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποστολών.
«Έπεσαν» και τα συστήματα υποστήριξης για οδηγούς της F1
Σύμφωνα με το BBC, έως και η ομάδα πίσω από τους οδηγούς της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον και Τζορτζ Ράσελ, φαίνεται ότι αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα με τους υπολογιστές που αντιμετώπισαν σήμερα το πρωί οι αεροπορικές εταιρείες και οι τραπεζικές υπηρεσίες - τουλάχιστον σύμφωνα με μια εικόνα που κάνει το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει τα μέλη της ομάδας της Mercedes με μπλουζάκια που κοσμούν το λογότυπο της Crowdstrike, ενώ προφανώς αντιμετωπίζουν την ίδια μπλε, «νεκρή» οθόνη που προκάλεσε η ενημέρωσή τους σε πολλούς υπολογιστές. Οι οδηγοί της «Φόρμουλα 1» κατέβηκαν στην πίστα Hungaroring κοντά στη Βουδαπέστη για την πρώτη τους προπόνηση ενόψει του κυριακάτικου Γκραν Πρι της Ουγγαρίας.
Ακόμη και οι πληρωμές θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Εργαζόμενοι σε διάφορα σημεία του πλανήτη ενδέχεται να βιώσουν καθυστέρηση στις αμοιβές τους μετά το μπλακ άουτ, αναφέρει ένας οργανισμός που εκπροσωπεί τους παρόχους μισθοδοσίας. Η Melanie Pizzey, διευθύνουσα σύμβουλος της Global Payroll Association, λέει ότι η διακοπή θα μπορούσε να έχει «σοβαρές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις» σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα για εκείνες που επεξεργάζονται τη μισθοδοσία εβδομαδιαίως. Λέει ότι η διακοπή λειτουργίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν την πληρωμή των εργαζομένων που πληρώνονται εβδομαδιαία ή μηνιαία. «Στην καλύτερη περίπτωση, θα απαιτήσει από όσους διαχειρίζονται τη μισθοδοσία να εργαστούν υπερωριακά για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα», προσθέτει.
Και ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για πρόβλημα της Microsoft, πλέον έχει διαπιστωθεί ότι για το χάος ευθύνεται η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike. Μάλιστα, ο επικεφαλής της, George Kurtz, ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε, με συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News. «Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας».
Ποια είναι η εταιρεία
Η CrowdStrike Holdings, Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας κυβερνοασφάλειας με έδρα το Όστιν του Τέξας. Παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων. Η εταιρεία λογισμικού αυτοδιαφημίζεται ως «παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας με μια προηγμένη πλατφόρμα cloud για την προστασία τελικών σημείων, φόρτου εργασίας cloud, ταυτοτήτων και δεδομένων». Ο ιστότοπός της λέει ότι «29.000 πελάτες εμπιστεύονται την Crowdstrike για την προστασία» των δεδομένων τους.
Τι έγινε λάθος
Πριν από μερικές ώρες, η Crowdstrike έστειλε μία αναβάθμιση λογισμικού, η οποία είχε ορισμένα λάθη που οδηγούσαν σε μη λειτουργία της συσκευής όπου εγκαθίσταται η αναβάθμιση.
Το λογισμικό προστασίας της Crowdstrike είναι εγκαταστημένο σε συσκευές όπως είναι τερματικά, υπολογιστές και servers που χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows. Σε μια συμβουλή που δόθηκε στους χρήστες του Crowdstrike, η εταιρεία δήλωσε ότι «είχε γνώση των αναφορών για σφάλματα σε κεντρικούς υπολογιστές των Windows που σχετίζονται με τον αισθητήρα Falcon».
Σε όσες συσκευές έγινε η αναβάθμιση, υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας και εμφανίστηκε μία «μπλε» οθόνη που ανέφερε ότι το σύστημα δεν μπορεί να ξεκινήσει και η συσκευή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν όλα αυτά τα προβλήματα.
Τι είναι ο αισθητήρας Falcon
Το Falcon Sensor είναι «μια πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να σταματήσει τις παραβιάσεις μέσω ενός ενοποιημένου συνόλου τεχνολογιών που παραδίδονται στο cloud που αποτρέπουν όλους τους τύπους επιθέσεων - συμπεριλαμβανομένου κακόβουλου λογισμικού και πολλά άλλα», εξηγεί ο ιστότοπος Crowdstrike.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το Crowdstrike Falcon ανταποκρίνεται στις πιο πρόσφατες στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από «προηγμένους επιτιθέμενους» χρησιμοποιώντας μια «ισχυρή αλλά ελαφριά λύση που ενοποιεί επόμενης γενιάς antivirus, εντοπισμό και απόκριση τελικού σημείου, ευφυΐα απειλών στον κυβερνοχώρο, δυνατότητες διαχείρισης απειλών και υγιεινή ασφαλείας — όλα περιέχονται σε ένα μικρό , ενιαίος, ελαφρύς αισθητήρας που διαχειρίζεται και παρέχεται μέσω cloud».