Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών: Αυτές είναι οι πέντε καλύτερες μακαρονάδες του κόσμου
Τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένη γεύση για μικρούς και μεγάλους και είναι -χωρίς αμφιβολία- ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του πλανήτη, με την Ιταλία και την Ελλάδα να έχουν την πρωτοκαθεδρία.
Μακαρονάδες όλου του κόσμου ενωθείτε! Αυτή είναι η μέρα σας! Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από το 1998 ως η παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών.
Η πρωτοβουλία για τη θέσπιση της παγκόσμιας ημέρας ζυμαρικών ανήκει στην Ένωση Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA), η οποία προχώρησε σε αυτή την κίνηση με σκοπό να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τη γευστική, αλλά και τη θρεπτική αξία των ζυμαρικών.
Τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένη γεύση για μικρούς και μεγάλους και είναι -χωρίς αμφιβολία- ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του πλανήτη, με την Ιταλία και την Ελλάδα πάντως να έχουν την πρωτοκαθεδρία, αφού τα ζυμαρικά αποτελούν τη βάση μιας τεράστιας γκάμας γευστικών δημιουργιών.
Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά ζυμαρικά (γνωστά ως pasta) είναι:
- τα σπαγγέτι
- τα ραβιόλια
- τα μακαρόνια (macaroni)
- τα ριγκατόνι
- τα τορτελίνια
- οι πένες
- τα φουζίλι
- οι ταλιατέλες
- τα λιγκουίνι
- τα λαζάνια
Στην Ελλάδα όταν αναφερόμαστε στα ζυμαρικά, χρησιμοποιούμε τον όρο μακαρόνια, ωστόσο ορισμένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά ζυμαρικά είναι:
- οι χυλοπίτες
- τα φλομάρια
- τα σκιουφιχτά
- το κριθαράκι
- οι γκόγκες
- ο τραχανάς
Οι πέντε καλύτερες μακαρονάδες του κόσμου
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών, ακολουθούν οι πέντε καλύτερες μακαρονάδες του κόσμου, έτσι όπως αυτές αναδείχθηκαν από το Taste Atlas.
- 1. Pasta 'ncasciata (Σικελία, Ιταλία)
Τα ζυμαρικά 'ncasciata είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών που προέρχεται από τη Σικελία. Για την παρασκευή του, ζυμαρικά όπως πένες ή ριγκατόνι ψήνονται σε βραστό νερό, στη συνέχεια στραγγίζονται και αναμειγνύονται με μια πλούσια σάλτσα ντομάτας (στο Παλέρμο) ή ένα μοσχαρίσιο ragu (στη Μεσσήνη), κύβους τηγανητής μελιτζάνας, κομμάτια τυριού όπως π.χ. caciocavallo ή μοτσαρέλα και σάλτσα μπεσαμέλ.
Ο συνδυασμός τοποθετείται σε μια φόρμα για κέικ, πασπαλίζεται με τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια ψήνεται μέχρι να ζεσταθεί η γέμιση. Το πιάτο αναποδογυρίζεται από τη φόρμα και σερβίρεται ζεστό. Συνιστάται να το συνδυάσετε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί όπως το Nero d'Avola ή το Frappato.
- 2. Λαζάνια αλ πέστο με πατάτα (Λιγουρία, Ιταλία)
Τα λαζάνια αλ πέστο με πατάτα (Lasagne al pesto e patate) είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που προέρχεται από τη Λιγουρία. Αυτή η συνταγή γίνεται συνήθως με λαζάνια, πατάτες, πέστο, βούτυρο, αλεύρι, γάλα, βασιλικό, τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Οι πατάτες βράζονται μέχρι να μαλακώσουν, στραγγίζονται, κρυώνουν και κόβονται σε λεπτές φέτες.
Ένα μείγμα από αλεύρι, βούτυρο, γάλα, αλάτι και πιπέρι γίνεται σάλτσα μπεσαμέλ και στη συνέχεια αναμειγνύεται με τριμμένη παρμεζάνα. Η σάλτσα απλώνεται στον πάτο ενός πυρίμαχου πιάτου, από πάνω μπαίνει μια στρώση πατάτες, μια νέα στρώση από σάλτσα και στη συνέχεια τοποθετούνται από πάνω φύλλα βασιλικού και λαζάνια.
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται και η τελευταία στρώση πρέπει να είναι η σάλτσα. Τα λαζάνια αλ πέστο με πατάτα ψήνονται μέχρι να ροδίσουν. Το πιάτο σερβίρεται ζεστό και συχνά πασπαλίζεται με βασιλικό.
- 3. Καρμπονάρα (Ρώμη, Ιταλία)
Η αγαπημένη καρμπονάρα παρασκευάζεται απλά ρίχνοντας μακαρόνια με guanciale, κρόκους αυγών και τυρί Pecorino Romano. Παρά την απλότητά του, αυτό το πιάτο παραμένει ένα από τα αγαπημένα της Ρώμης, εξίσου δημοφιλές βέβαια σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Παρόλο που η καρμπονάρα θεωρείται ένα τυπικό ρωμαϊκό πιάτο σήμερα, η προέλευσή της είναι αρκετά ασαφής και συχνά αμφισβητείται. Το όνομα λέγεται ότι προήλθε από τους καρμπονάρους, τους ξυλοκόπους και τους ανθρακοποιούς που ζούσαν στα βουνά Απενίν βορειοανατολικά της Ρώμης και οι οποίοι υποτίθεται ότι μαγείρευαν τα ζυμαρικά τους σε φωτιά με κάρβουνο και τα ανακάτευσαν με αυγά και τυρί.
Μια άλλη δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι η καρμπονάρα επινοήθηκε μετά την απελευθέρωση της Ρώμης το 1944, όταν οι ελλείψεις τροφίμων ήταν τόσο σοβαρές που τα συμμαχικά στρατεύματα μοίρασαν μπέικον και αυγά σε σκόνη, τα οποία ο ντόπιος πληθυσμός στη συνέχεια ανακάτευε με νερό για να φτιάξει σάλτσα ζυμαρικών.
- 4. Ταλιατέλες ραγού Μπολονέζ (Μπολόνια, Ιταλία)
Οι ταλιατέλες ραγού Μπολονέζ (Tagliatelle al ragù alla Bolognese) είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που προέρχεται από τη Μπολόνια. Αποτελείται από ταλιατέλες και ένα πλούσιο ragù φτιαγμένο από μείγμα μοσχαριού και χοιρινού κρέατος και ντομάτες. Παρόλο που συχνά πιστεύεται ότι είναι συνώνυμα, τα tagliatelle al ragù -ένα από τα γνωστά πιάτα της Μπολόνια- έχει ελάχιστη ή καθόλου ομοιότητα με το πιάτο που είναι γνωστό ως σπαγγέτι Bolognese στον υπόλοιπο κόσμο.
Στην πραγματικότητα, η παγκοσμίου φήμης ιταλική σάλτσα κρέατος ragù alla Bolognese δεν σερβίρεται ποτέ με σπαγγέτι στη Μπολόνια. Αντίθετα, όταν δεν σερβίρεται πάνω από φρέσκες ταλιατέλες, τις περισσότερες φορές θα το βρείτε πάνω άλλα ζυμαρικά που μοιάζουν με κορδέλα, όπως φετουτσίνι ή παπαρδέλες.
Ανεξάρτητα από το είδος των ζυμαρικών που χρησιμοποιούνται, αυτό που φτιάχνει ή σπάει αυτό το κλασικό πιάτο είναι το ίδιο το ragù. Οι ειδικοί στις μέρες μας τείνουν να θεωρούν τη συνταγή για το ragù alla Bolognese που καταχωρήθηκε από την Ιταλική Ακαδημία Κουζίνας τον Οκτώβριο του 1982 ως την πιο αυθεντική εκδοχή.
Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι κάθε εστιατόριο και τρατορία στην Ιταλία και ειδικά στην επαρχία Emilia Romagna ετοιμάζει τη δική του εκδοχή των tagliatelle al ragù και κάθε εκδοχή αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε.
- 5. Λαζάνια αλά Μπολονέζ (Μπολόνια, Ιταλία)
Τα Lasagne alla Bolognese, αυτό το πλούσιο και χορταστικό πιάτο παρασκευάζεται παραδοσιακά από στρώσεις σπιτικής σάλτσας με με γεύση σπανάκι, φρέσκα λαζάνια με αυγά, σάλτσα μπεσαμέλ και μια πλούσια σάλτσα κρέατος που ονομάζεται ragù alla Bolognese. στο τέλος, τα λαζάνια πασπαλίζονται γενναιόδωρα με τον βασιλιά των τυριών, το Parmigiano-Reggiano και ψήνονται μέχρι να μαλακώσουν στο εσωτερικό, ενώ εξωτερικά έχουν μια τέλεια τραγανή, ροδισμένη όψη. Αυτό το κλασικό πιάτο φούρνου είναι ένα τυπικό πιάτο της περιοχής της Μπολόνια.
Ωστόσο, έχει γίνει τόσο δημοφιλές με την πάροδο του χρόνου που πλέον απολαμβάνει μια θέση ως παγκόσμιο σύμβολο της ιταλικής κουζίνας. Όπως συμβαίνει συχνά με τα διαχρονικά πιάτα, οι αλλαγές στην αρχική συνταγή ή η αντικατάσταση υλικών χαμηλότερης ποιότητας προκαλούν πολλές παραλλαγές λαζάνια alla Bolognese που δεν ανταποκρίνονται στο μεγαλείο του αυθεντικού.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι σε πολλά νοικοκυριά της Μπολόνια, υπάρχει μια ειδική κατσαρόλα φούρνου με χερούλια, που ονομάζεται ruola, κατασκευασμένη από αλουμίνιο και χρησιμοποιείται για το ψήσιμο λαζάνια alla bolognese.
Η ελληνική αστακομακαρονάδα
Σύμφωνα με τη λίστα του Taste Atlas, η πρώτη ελληνική μακαρονάδα, είναι η αστακομακαρονάδα της Σκύρου, η οποία καταλαμβάνει τη 12η θέση.
Το κύριο στοιχείο σε αυτό το εκλεκτό ελληνικό πιάτο είναι ο αστακός, ο οποίος συνδυάζεται με μια γευστική σάλτσα με βάση την ντομάτα και σερβίρεται πάνω από τα ζυμαρικά. Το πιάτο παρασκευάζεται συνήθως με μακαρόνια, ενώ η σάλτσα συνήθως εμπλουτίζεται με κρασί και διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά.
Ο αστακός σερβίρεται παραδοσιακά με κοχύλια και όλο το πιάτο γαρνίρεται γενναιόδωρα με μαϊντανό. Αν και συναντάται και σε άλλες ελληνικές περιοχές, η αστακομακαρονάδα συνδέεται κυρίως με το νησί της Σκύρου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Taste Atlas.