Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Γιατί είναι σημαντικό να τα έχουμε στη ζωή μας - Τα οφέλη για τα παιδιά
Δεν αγοράζουμε αλλά υιοθετούμε. Η ευημερία των ζώων αποτελεί ένα θεμελιώδες μέρος της συνολικής ευημερίας μίας υγιούς κοινωνίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την υγιή διαβίωση με τον άνθρωπο. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης ο οποίος είναι προστάτης τους
Θεσμοθετήθηκε από τον Χάινριχ Τσίμερμαν, όταν οργάνωσε μια εκδήλωση προκειμένου να τιμήσει τα ζώα και να θεσπίσει μια δική τους ημέρα. Η γιορτή ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου ώστε να συμπέσει με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου όμως ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου του 1925.
Τον Μάιο του 1931, η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η οριστική ημερομηνία με ομόφωνο ψήφισμα από το Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία.
Σήμερα, η Ημέρα των Ζώων είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που ενώνει το κίνημα για την προστασία τους.
Φιλοζωία: Θεμέλιο για τη ζωή του ανθρώπου
Φιλοζωία νοείται γενικά η αμέριστη και αδιάκριτη αγάπη προς όλα τα ζώα αυτού του πλανήτη, ανεξαρτήτως του αν είναι ανεπιθύμητα, επιβλαβή ή επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, ασφάλεια και ζωή. Αντιπροσωπεύει την ποιότητα και το επίπεδο του πολιτισμού ενός λαού και μιας χώρας. Στην πράξη, περιλαμβάνει την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, την παροχή ιατρικής φροντίδας και την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα ζητήματα της φροντίδας των ζώων.
Πρόκειται για επίδειξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς προς οντότητες που είναι εντελώς εξαρτημένες από την ανθρώπινη ευγένεια. Η ευημερία των ζώων αποτελεί ένα θεμελιώδες μέρος της συνολικής ευημερίας μίας υγιούς κοινωνίας. Ανεξάρτητα από το εάν είναι κατοικίδια ή αδέσποτα, τα ζώα είναι πλάσματα με ανάγκες και συναισθήματα, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Υιοθετώντας ένα ζωάκι (και όχι αγοράζοντάς το) δίνεται η ευκαιρία για μια ζωή γεμάτη αγάπη και συντροφικότητα. Ο άνθρωπος ανακαλύπτει και μαθαίνει την ευθύνη της φροντίδας και την ανάγκη της σωστής μεταχείρισης του.
Ωστόσο, σημειώνεται πως ένα ζώο δεν αποτελεί αντικείμενο, τρόπαιο ούτε προϊόν επίδειξης. Κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει πως η συμβίωση μαζί του επιφέρει δια βίου ευθύνες ακόμη και απέναντι στην πολιτεία.
Ποια είναι τα οφέλη για τα παιδιά;
Είναι γνωστό πως τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα τα ζώα και αποζητούν τη συντροφιά τους από πολύ μικρή ηλικία. Τα κίνητρα τους συνήθως εντοπίζονται στο γεγονός ότι τις περισσότερες φορές αναζητούν παρέα ή περισσότερο παιχνίδι. Όμως τα οφέλη που έχει να πάρει ένα παιδί από αυτή τη συμβίωση είναι πολλαπλά, κυρίως σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
Με ένα ζώο συντροφιάς μέσα στο σπίτι, ένα παιδί αναπτύσσει συναισθηματική νοημοσύνη, αίσθημα ευθύνης ενώ παράλληλα αυξάνει τη σωματική του άσκηση. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά διαθέτουν ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν συμβιούν με ένα κατοικίδιο.
Μέσω της καθημερινής αλληλεπίδρασης, και ιδιαίτερα από τη βρεφική ηλικία, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία των συναισθημάτων του άλλου, αποκτούν μια βαθύτερη ενσυναίσθηση σεβόμενα τα όρια αλλά και τις ανάγκες του.
Έτσι λοιπόν, χαρακτηριστικά όπως η υπευθυνότητα, η ανάγκη φροντίδας για τους άλλους και η αίσθηση της ικανότητας εμφανίζονται στον χαρακτήρα τους και παγιώνονται ως αρχές για την πορεία τους μέσα στην κοινωνία. Φυσικά, άξιο αναφοράς είναι και ο ρόλος που παίζουν οι γονείς σε όλη τη διαδικασία.
Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα ζώα;
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν τη δυνατότητα να μάθουν εμπειρικά για το κύκλο της ζωής όπως η αναπαραγωγή, η γέννηση, τα γηρατειά, η ασθένεια και ο θάνατος. Κατανοούν βιωματικά τις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής και της ζωής των ζώων αποκτώντας μια καλύτερη επαφή με τη φύση και τις υπαρξιακές της διαστάσεις.
Μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τη ζωή πιο ρεαλιστικά ενώ διαχειρίζονται τις απώλειες με περισσότερη ευκολία στη ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα ζώα συντροφεύουν τον άνθρωπο στη μοναξιά του.
Έτσι, μέσω των κατοικίδιων ζώων, καλλιεργούνται στα παιδιά οι αξίες του ανθρωπισμού, της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης και φυσικά του αλτρουισμού.
Οι νέοι προτιμούν τα κατοικίδια από τα παιδιά
Μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε ότι η συντριπτική μερίδα των νέων σήμερα απορρίπτει το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας και ειδικά της γονεϊκότητας. Μάλιστα, στο πλάνο τους η απόκτηση ενός παιδιού δεν φαίνεται να είναι πρωταρχική. Τη θέση των απογόνων καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο τα κατοικίδια ζώα.
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, ο πιο συχνός λόγος που αναφέρεται είναι ο οικονομικός. Χαρακτηριστικά, οι εν δυνάμει γονείς δεν νιώθουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις που απαιτούνται όταν κάποιος αποφασίζει να μεγαλώσει την οικογένειά του με παιδιά.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, αποδείχθηκε ότι τα κατοικίδια θεωρούνται κανονικά μέλη της οικογένειας για κάποιον άνθρωπο με ίσα δικαιώματα σε αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτήτες τούς συμπεριφέρονται σα να είναι τα πραγματικά τους παιδιά ενώ το ίδιο έχουν περάσει σαν αίσθηση και στο περιβάλλον τους.