Άλλο πάλι και αυτό: Tα κατοικίδια στην Κίνα εργάζονται κανονικότατα και πληρώνονται... σε λιχουδιές!
Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα το σκυλί ή το γατί σου να πηγαίνουν κι αυτά για δουλειά, με μισθό την τροφή τους;
Όσοι έχουν κατοικίδιο ζώο προβληματίζονται για τις πολλές ώρες που μένει μόνο, όσο εκείνοι βρίσκονται στη δουλειά τους. Και ναι, κάποιοι μπορεί να παίρνουν στο γραφείο τους το σκυλάκι τους, αλλά δεν είναι όλοι οι χώροι εργασίας pet friendly.
Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν η ιδέα το σκυλί ή το γατί σου να πηγαίνουν κι αυτά για δουλειά, με μισθό την τροφή τους, και να γυρίζετε όλοι μαζί το απόγευμα στο σπίτι; Στην Κίνα αυτή η ιδέα έχει ήδη γίνει πράξη.
Η Jane Xue έστειλε το δίχρονο Σαμογιέντ της, την «ΟΚ», στη δουλειά για πρώτη φορά στα μέσα Σεπτεμβρίου. Εργοδότης της ΟΚ είναι ένα καφέ για σκύλους στην Fuzhou, στην νοτιοανατολική Κίνα.
«Αισθάνομαι όπως οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο», δήλωσε η 27χρονη διδακτορική φοιτήτρια στο CNN καθώς άφηνε την ΟΚ για τη νέα της... εργασία μερικής απασχόλησης.
Η Xue ήθελε ο σκύλος της να «βιώσει μια διαφορετική ζωή», καθώς η ίδια και ο σύντροφός της συνήθως βγαίνουν έξω τα Σαββατοκύριακα. «Το να στέλνουμε την OK στο καφέ είναι μια επωφελής λύση για όλους. Θα παίξει με άλλα σκυλιά και δεν θα νιώθει τόσο μόνη», είπε.
Στην Κίνα, οι καφετέριες για κατοικίδια είναι μια ανερχόμενη επιχείρηση με μεγάλα κέρδη. Οι επισκέπτες των καφέ αλληλεπιδρούν με τα ζώα που περιφέρονται, ενώ οι ιδιοκτήτες των χώρων χρεώνουν την εμπειρία. Όσοι επισκέπτονται καφέ με γάτες και σκύλους στην Κίνα συνήθως πληρώνουν εισιτήριο εισόδου που ανέρχεται από 4 μέχρι 8,5 δολάρια ή παραγγέλνουν ένα ρόφημα.
Σύμφωνα με την Jane Xue, η δουλειά της ΟΚ στο καφέ είναι επικερδής για τον σκύλο που συναναστρέφεται με τα κατοικίδια αλλά και για την ίδια αφού εξοικονομεί χρήματα. Και αυτό διότι όταν η ΟΚ είναι σπίτι, η ίδια και ο σύντροφός της έχουν αναμμένο όλο το 24ωρο το κλιματιστικό. «Τα καλοκαίρια στην Fuzhou είναι σκληρά», σύμφωνα με την 27χρονη.
Πληρωμή με σνακ
Η ιδέα της Xue μπορεί να ακούγεται αντισυμβατική, αλλά πρόκειται για μια τάση των κηδεμόνων κατοικίδιων που «ανθίζει» στην Κίνα. Ονομάζεται «Zhengmaotiaoqian» στα κινέζικα και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κερδίζω λεφτά σνακ».
Παρόλο που η τάση των χρημάτων για σνακ φαίνεται χαριτωμένη και διασκεδαστική, είναι και ένα σημάδι των καιρών στην Κίνα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η χώρα αναμένεται να έχει περισσότερα κατοικίδια ζώα από νήπια μέχρι το τέλος του 2024.
Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, ιδιοκτήτες καφετεριών και κηδεμόνες κατοικίδιων δημοσιεύουν αγγελίες πρόσληψης και βιογραφικά σημειώματα στο Xiaohongshu, την πλατφόρμα αντίστοιχη του Instagram στην Κίνα.