Ομόφυλα ζευγάρια: Δεν κάνει πίσω ο Μητσοτάκης - Οι ευχές, μήνυμα, του Πατέλη
Ο γρίφος για τη νέα χρονιά είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανάψει το πράσινο φως ώστε στα νομοθετικά σχέδια που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου για το ξεκίνημα να συμπεριληφθεί ο γάμος με τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.
Οι πληροφορίες θέλουν τις προθέσεις του Πρωθυπουργού να μην συμβαδίζουν με τα σενάρια που κυκλοφορούσαν, σύμφωνα με τα οποία η συγκεκριμένη κίνηση θα γινόταν μετά τις ευρωεκλογές.
Εμφανίζουν μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη έτοιμο να προχωρήσει στη νομοθέτηση της παρέμβασης παρά τις αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης αλλά και στη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Κόντρα σε αυτή τη σεναριολογία συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέπεμπαν στις διαρκείς αναφορές του στην ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος.
Επιπλέον τα ίδια πρόσωπα υπενθύμιζαν ότι σε αυτό το στιλ διακυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός έχει ως θεμέλιο τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, που δεν μπορεί «να διαταραχθεί με επικοινωνιακά τερτίπια». Πρόσθεταν μάλιστα με νόημα: « Ο Πρωθυπουργός δεν κρύβεται». Από την άλλη οι αντιδράσεις φτάνουν και ξεπερνούν την αυλή του Μεγάρου Μαξίμου με δεδομένη τη δημόσια αντίθεση από πλευράς του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.
Πάντως μια φράση στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού αλλά και η ευχετήρια ανάρτηση ενός στενού του συνεργάτη ερμηνεύτηκαν ως σημάδια για το πράσινο φως που έχει ανάψει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση μιας δέσμευσης που έχει αναλάβει δημόσια.
«Δεν αρνούμαι ούτε τις αντιστάσεις του χθες ούτε τις πιθανές αστοχίες στο αύριο. Αλλά δεν θα υποταχθούμε σε αυτές. Πυξίδα μας θα είναι πάντα το ρήμα «προσπαθώ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι ευχές, μήνυμα, του Αλέξη Πατέλη
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου, Αλέξης Πατέλης, συνόδευε τις ευχές του για τη νέα χρονιά με μια φωτογραφία με τον σύζυγο του, Μιχάλη, με τον οποίο επισημοποίησαν τη σχέση τους το 2009, με έναν γάμο στο Λονδίνο.
Ο κ. Πατέλης μάλιστα, είχε εκφράσει την επιθυμία του να παντρευτεί και στην Ελλάδα: «Προσωπικά, πιστεύω στον θεσμό του γάμου. Φαντάζεσαι να είσαι ερωτευμένος με κάποιον ή κάποια και να μην μπορείς να μοιραστείς την ευτυχία σου με τους φίλους και την οικογένειά σου; Στους αναγνώστες σας λέω «Θυμηθείτε την ημέρα του γάμου σας, τα συναισθήματα που είχατε». Δεν πρόκειται απλώς για ένα χαρτί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», τον Φεβρουάριο του 2021.
H στάση της Εκκλησίας και οι δημοσκοπήσεις
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι σταθμίζει και τη στάση της εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την παρέμβαση του στον ΑΝΤ1, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, διευκόλυνε επικοινωνιακά την Ηρώδου Αττικού για το σκέλος του γάμου, δηλώνοντας: «Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί».
Από την άλλη όμως έβαζε κόκκινες γραμμές για το ζήτημα της τεκνοθεσίας, σημειώνοντας ότι: «δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας{…}Ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες, τι δικαιώματα θα έχει;»
Λίγα 24ωρα αργότερα η επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου ήταν σαφώς πιο πολεμική: «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».
Η Ηρώδου Αττικού πάντως αξιολογεί και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Σε δυο από τις τελευταίες έρευνες για το 2023 είναι ξεκάθαρη η υψηλή αποδοχή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά η αρνητική τοποθέτηση για την τεκνοθεσία.
Στην έρευνα της Οpinion Poll για το Action24, το 43% είχε απαντήσει ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τον γάμο, ενώ το 57% ήταν αρνητικά διακείμενο.
Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» η ζυγαριά έγερνε στο «ναι», αφού το 52% απαντά «θα επιθυμούσα να επιτραπεί ή δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα εξέφραζε την αδιαφορία του.