Ομόφυλα ζευγάρια: Τεκνοθεσία εκτός Ελλάδας, η «φόρμουλα» Μητσοτάκη
Το Μέγαρο Μαξίμου πυκνώνει τα σημάδια που δείχνουν ότι έχει αναποδογυρίσει την κλεψύδρα για να φέρει ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Φαίνεται ότι την ετοιμότητα για να βγει από το συρτάρι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπληρώνει και μια φόρμουλα στο μεγάλο «αγκάθι» αυτής της πρωτοβουλίας, την τεκνοθεσία .
Όπως είχε αποκαλύψει ήδη από τον Δεκέμβριο ο Flash.gr, το Μέγαρο Μαξίμου είχε κυκλώσει στο καλεντάρι των αλλαγών, τον Ιανουάριο, προκειμένου να σταματήσει τη σεναριολογία που ήθελε την κυβέρνηση να παρουσιάζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μετά τις ευρωεκλογές για να μετριάσει το πολιτικό κόστος στις κάλπες του ερχόμενου Ιουνίου.
Η φόρμουλα Μητσοτάκη
Η σολομώντειος λύση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να καμφθούν οι ανοιχτές διαφωνίες από τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας αλλά ενδεχομένως για να κατευναστούν και οι ιερές αντιδράσεις, θέλει την πρόταση που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση να προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται εντός Ελλάδος η υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Από την άλλη όμως η ελληνική πολιτεία θα αναγνωρίζει νομικά, τις πράξεις τεκνοθεσίας που θα έχουν γίνει σε τρίτες χώρες.
Από τη συγκεκριμένη γραμμή πληροφοριών δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η περίμετρος των χωρών που θα αναγνωρίζονται θα είναι μεγαλύτερη από τις 19 χώρες στην Ευρώπη που έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια, ακολουθώντας την πλήρη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Σε κάθε περίπτωση και παρά το μήνυμα αποφασιστικότητας ότι ««ο Πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με ορίζοντα ή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, δεν νομοθετεί με βάση το πολιτικό κόστος και δεν νομοθετεί με βάση το προσωρινό όφελος», που εξέπεμψε η Ηρώδου Αττικού δια του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΚΑΪ, είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί ένα crash-test για την κυβέρνηση, μεγαλύτερης έντασης, από την τροπολογία για την άπαξ χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες που καταψήφισε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Χωρίς κομματική πειθαρχία
Είναι σαφές ότι για την ψήφιση του νομοσχεδίου το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα επιστρατεύσει τον στενό «κορσέ» της κομματικής πειθαρχίας ταυτόχρονα όμως είναι εξίσου δεδομένο ότι δεν επιθυμεί να δώσει πατήματα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τη δεδηλωμένη της πλειοψηφίας εντός κοινοβουλίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά από την άλλη χρησιμοποίησε μια αιχμηρή φράση προς τους διαφωνούντες:
«θα περιμένω να ακούσω την απόφαση του Πρωθυπουργού ως προς το τι θα γίνει και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Προφανώς, θα σας μιλήσω για τον εαυτό μου, που δεν έχω τη βουλευτική ιδιότητα, αλλά δεν θα μπορούσα να είμαι σε μια Κυβέρνηση - και έχω την τιμή να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – και να μην υποστηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Αίσθηση πάντως προκαλούν οι χαμηλοί τόνοι που κρατάει ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Από τον ίδιο τηλεοπτικό δίαυλο, ο κ. Γεωργιάδης που όπως παραδέχτηκε, απείχε από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης γιατί δεν «ήταν ώριμος», συνέχισε τις μετριοπαθείς τοποθετήσεις και παρότι υπογράμμισε ότι «άλλο θέμα ο γάμος των ομόφυλων και άλλο η τεκνοθεσία», δεν πήρε ευθέως θέση παραπέμποντας για την τελική του στάση στα επίσημα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου.