Έρευνα: Όλο και αργότερα αρχίζει κάποιος να θεωρείται ηλικιωμένος
Κανείς από εμάς δεν γίνεται νεότερος, φαίνεται όμως ότι η ηλικία στην οποία θεωρούμαστε ηλικιωμένοι μετακινείται συνεχώς προς τα πάνω.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology and Aging, η αυξητική αυτή τάση στην αντίληψη για τα γηρατειά μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και της ηλικίας συνταξιοδότητας, καθώς και σε άλλους παράγοντες.
«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι αντιλήψεις για το «παλιό» αλλάζουν κατά τη διάρκεια του ιστορικού χρόνου και ότι οι άνθρωποι είναι αρκετά διαφορετικοί σχετικά με το πότε πιστεύουν ότι αρχίζει το γήρας, ανάλογα με την ηλικία τους, τη γέννησή τους, αλλά και την υγεία τους κλπ.», τόνισε ο Δρ. Markus Wettstein, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.
Πόσο χρονών είναι ένας ηλικιωμένος;
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις που πήραν στην ερώτηση: «Σε ποια ηλικία θα περιέγραφες κάποιον ως ηλικιωμένο;», ως μέρος μίας εν εξελίξει γερμανικής έρευνας για τη γήρανση που παρακολουθεί ανθρώπους οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1974.
Τα αποτελέσματα από 14.056 μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες που απάντησαν σε αυτήν την ερώτηση, μεταξύ μίας και οκτώ φορές σε μια περίοδο 25 ετών από το 1996, όταν ήταν μεταξύ 40 και 100 ετών, αποκαλύπτουν ότι το χρονικό σημείο στο οποίο θεωρείται πως ξεκινά η τρίτη ηλικία έχει αυξηθεί.
«Για όσους γεννήθηκαν το 1931, η έναρξη της τρίτης ηλικίας είναι 74 ετών όταν είναι 65 ετών. Για όσους γεννήθηκαν το 1944 είναι περίπου στα 75 χρόνια όταν εκείνοι είναι 65 ετών», σημείωσε ο Wettstein.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι αντιλήψεις σταθεροποιούνται: ενώ η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1935 αντιλαμβάνονται ότι τα γηρατειά ξεκινούσαν αργότερα, σε σχέση με αυτούς που γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1935, δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ αυτών που γεννήθηκαν μεταξύ 1936 και 1951 και εκείνων που γεννήθηκαν μεταξύ 1952 και 1974.
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο αυξάνεται η έναρξη των γηρατειών
Επιπλέον, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, έχουν την τάση να αναθεωρούν προς τα πάνω την ηλικία που θεωρούν ότι κάποιος είναι ηλικιωμένος.
«Αυτό θα μπορούσε να έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ηλικιωμένοι, επομένως αναβάλλουν την έναρξη της τρίτης ηλικίας», είπε ο Wettstein, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα στερεότυπα της ηλικίας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό γίνεται ακόμα περισσότερο σε όσους γεννήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η ομάδα προσθέτει ότι ενώ η αντίληψη για το πότε αρχίζει το γήρας ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες από τους άνδρες και χαμηλότερη για εκείνες που είχαν κακή υγεία ή ήταν πιο μόνες, ούτε αυτοί οι παράγοντες ούτε το επίπεδο εκπαίδευσης ή πόσο μεγάλοι ένιωθαν οι συμμετέχοντες δεν εξήγησαν πλήρως τα ευρήματά τους.
Η κακή εικόνα του «παλιού»
Η Caroline Abrahams, διευθύντρια φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Age UK, ανέφερε ότι είναι γνωστό πως οι άνθρωποι τείνουν να κρίνουν το «παλιό» ως τουλάχιστον λίγα χρόνια πέρα από τη χρονολογική τους ηλικία, ακόμη και στα 70 και στα 80 τους, και αυτό πιθανώς αντανακλά την κακή εικόνα του «παλιού» στους δυτικούς πολιτισμούς.
«Είναι κρίμα αν μας εμποδίζει να ζήσουμε όσο πιο γεμάτες και χαρούμενες ζωές θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να ζήσουμε στα μετέπειτα χρόνια μας, επειδή αυτοπεριορίζουμε τις δραστηριότητες και τις φιλοδοξίες μας», είπε.
Αντίθετα, η Abrahams τόνισε ότι η ιδέα ότι είμαστε «όσο μεγάλοι νιώθουμε» είναι πολύ πιο υποστηρικτική.
«Η αλήθεια είναι ότι η χρονολογική ηλικία σπάνια είναι καλός αντιπρόσωπος για οτιδήποτε και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε στην κοινωνία μας, τόσο το καλύτερο», επισήμανε.