Αμάλια: Η αντισυμβατική «φυλακισμένη» πριγκίπισσα είναι βασίλισσα... των κοκτέιλ
Την ανησυχία για την ποιότητα ζωής της κόρης της, πριγκίπισσας Καταρίνα Αμάλια της Οράγγης, εξέφρασε η μητέρα της βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας, σύζυγος του βασιλιά Γουλιέλμου.
Η πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία της Ολλανδίας είναι η διάδοχος του θρόνου του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, που αποτελείται από τις χώρες της Ολλανδίας, του Κουρασάο, της Αρούμπα, και του Αγίου Μαρτίνου.
Τα τελευταία δυο χρόνια, η 20χρονη πριγκίπισσα ζει σε κατοίκον περιορισμό ύστερα από μια περιπέτεια που είχε το 2020. Τότε, ένας άνδρας κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να την απαγάγει ακόμη και να τη δολοφονήσει. Οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν τον Νοέμβριο του 2022. στο Άμστερνταμ. έναν 40χρονο άνδρα. τον Μοχάμεντ Ε., ύποπτο για την επιχείρηση.
Οι μυστικές υπηρεσίες μαζί με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ολλανδίας συνέδεσαν τον 40χρονο με έναν λογαριασμό σε υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που μπορούσε να στείλει κρυπτογραφημένα μηνύματα. Μέσω αυτής της εφαρμογής, το 2021, ο ύποπτος άνδρας είχε στείλει διάφορα μηνύματα τα οποία αφορούσαν τόσο στη νεαρή, ανήλικη τότε, πριγκίπισσα όπως και σε τρεις γνωστούς δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ της Ολλανδίας, συμπεριλαμβανομένου του δολοφονηθέντος Peter R. de Vries. Η αστυνομία υποψιάστηκε ότι οι πληροφορίες για την Αμαλία εστάλησαν με σκοπό τη διάπραξη «σοβαρού βίαιου εγκλήματος».
Οι κατηγορίες για απαγωγή και φόνο αποσύρθηκαν τις πρώτες μέρες μετά τη σύλληψή του, καθώς δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις. Ωστόσο, σε βάρος του παρέμειναν υποψίες σχετικά με παράνομο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Η χρυσή... φυλακή
Παρότι οι αρχές της Ολλανδίας δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες εναντίον του 40χρονου, η βασιλική οικογένεια έλαβε αυστηρά μέτρα φύλαξης της διαδόχου του ολλανδικού στέμματος. Μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπεται στην Αμάλια να μετακομίσει στο φοιτητικό της σπίτι στο Άμστερνταμ. Η πριγκίπισσα είναι φοιτήτρια πολιτικής, ψυχολογίας, νομικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Όμως αναγκάστηκε να αφήσει στο σπίτι της για να αποκτήσει μια πολύ περιορισμένη ζωή.
Σύμφωνα με το Hello Greece, σε δηλώσεις της μετά το περιστατικό είχε πει σε ολλανδικά μέσα ενημέρωσης: «Θα είμαι πολύ ειλικρινής, ακόμα περνάω πολύ δύσκολα. Μου λείπει η κανονική ζωή, η ζωή ενός φοιτητή. Μου λείπει το να μπορώ να περπατήσω στους δρόμους και να μπορώ να πάω σε ένα κατάστημα».
Από την πλευρά της, η μητέρα της, βασίλισσα Μάξιμα, δήλωσε «Δύσκολα μπορεί να βγει από το σπίτι. Οι συνέπειες είναι πολύ δύσκολες γι’ αυτήν. Δεν υπάρχει φοιτητική ζωή για εκείνη όπως κάνουν άλλοι».
Στήριξη από τον ολλανδικό λαό
Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινή γνώμη και αυτό αποδείχθηκε όταν, στην εθνική γιορτή της Ολλανδίας, γνωστή και ως King's Day, ένα υποστηρικτικό πανό υπέρ της απελευθέρωσης της νεαρής πριγκίπισσας κρεμάστηκε σε μπαλκόνι πολυκατοικίας με την εξής λεζάντα «Ελευθερώστε την Αμαλία».
Code Names
Κάθε royal που σέβεται τον εαυτό του βγαίνει βόλτα ινκόγκνιτο, δηλαδή χωρίς να γίνει αντιληπτός και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Όπως κάθε πριγκιπόπουλο, η Αμαλία διαθέτει πολλά ονόματα. Το πλήρες όνομά της είναι: Αικατερίνη Αμαλία Βεατρίκη Κάρμεν Βικτώρια.
Ωστόσο, τον καιρό που ήταν ακόμη ελεύθερη και ζούσε τη ζωή της σαν σωστή πριγκίπισσα η ίδια σκαρφιζόταν διάφορα ψευδώνυμα προκειμένου να μπορέσει να βγει από τείχη του παλατιού χωρίς να γίνει αντιληπτή.
Σημειώνεται ότι το 2020 εργάστηκε σε ένα beach bar στη Χάγη, ως barwoman, στο οποίο συστηνόταν με το όνομα Claire. Η ίδια έφτιαχνε κοκτέιλ τα οποία σέρβιρε στους πελάτες και για να την πειράξουν, οι φίλοι της της κόλλησαν το παρατσούκλι «βασίλισσα του κοκτέιλ» για να μην ξεχνάει τα βασιλικά της καθήκοντα... Μάλιστα, έλαβε μέρος και σε τουρνουά ιππασίας όπως επίσης και σε άλλες εκδηλώσεις πάντα χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα για να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο απαρατήρητη.
Αντισυμβατική πριγκίπισσα
Η πριγκίπισσα Αμαλία είναι δημοφιλής, μοντέρνα και απεχθάνεται τα βασιλικά πρότυπα και έτσι κέρδισε τον τίτλο της αντισυμβατικής πριγκίπισσας.
Όταν ήταν ακόμη μαθήτρια, απέφευγε να πηγαίνει σχολείο με το ιδιωτικό αυτοκίνητο. Αντιθέτως, η νεαρή Αμαλία πήγαινε με το ποδήλατο όπως συνηθίζει να κάνει η πλειοψηφία των μαθητών στην Ολλανδία.
Έχει επίσης ανοιχτεί για την ψυχική της υγεία και αποκάλυψε ότι μερικές φορές επισκέπτεται ψυχολόγο στον οποίο εκμυστηρεύτηκε ότι κατά τα μαθητικά της χρόνια είχε προασπιστεί τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Ολλανδίας.
Ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει το 2021 όταν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάικ Ρούτε, απάντησε με γραπτή δήλωση προς το κοινοβούλιο, στα ερωτήματα που γεννήθηκαν από την κυκλοφορία, του βιβλίου «Αμαλία, το καθήκον σε καλεί». Το βιβλίο αυτό υποστήριζε ότι οι παλιοί νόμοι αποκλείουν την πιθανότητα να ανέβει στον θρόνο ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου. Δηλαδή εάν η νεαρή διάδοχος είχε ερωτική σχέση με άτομο του ιδίου φύλου δεν θα μπορούσε να αναλάβει τα βασιλικά της καθήκοντα.
«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο/η διάδοχος του θρόνου μπορεί επίσης να παντρευτεί ένα άτομο του ίδιου φύλου», όπως γράφει ο πρωθυπουργός. «Συνεπώς, το υπουργικό συμβούλιο δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο ένας/μια διάδοχος του θρόνου ή ο Βασιλιάς θα έπρεπε να παραιτηθεί εάν ήθελε να παντρευτεί άτομο του ίδιου φύλου».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που θέσπισε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της πριγκίπισσας να παραιτηθεί από το δικαίωμά της στο κρατικό επίδομα των 1,6 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούται ετησίως για προσωπικά έξοδα.
Όπως έχει προκύψει από μελέτη του Πανεπιστημίου Γκεντ που είχε διενεργηθεί το 2012, η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας είναι η πιο πολυέξοδη μοναρχία σε όλη την Ευρώπη.