Οι νεότεροι 6 διάδοχοι των ευρωπαϊκών θρόνων: Φουλ της ντάμας με ρηγάδες
Με την παραίτηση της βασίλισσας Μαργαρίτας από τον θρόνο της Δανίας οι γυναίκες έπαψαν να ηγούνται των βασιλικών οίκων στην Ευρώπη. Αλλά όχι για πολύ καιρό ακόμη...
Η γραμμή διαδοχής της Βρετανίας ηγείται από άνδρες, με τον Κάρολο να ανέρχεται στο θρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισσάβετ Β', τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είναι ο διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας και τον ακολουθεί ο μεγαλύτερος γιος του, πρίγκιπας Τζορτζ.
Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών πρόκειται να αλλάξουν χέρια με τα ινία να αναλαμβάνει η καινούρια φουρνιά διαδόχων. Ήδη, σύμφωνα με αναλυτές, οι διάδοχοι φαίνεται ότι αποπνέουν μια αίσθηση αναγέννησης του θεσμού και μάλιστα η πλειοψηφία εξ αυτών να είναι γυναίκες.
Στις χώρες τους είναι ιδιαίτερα διάσημοι και αγαπητοί ενώ για χάρη τους έχουν παρατηρηθεί ακραίες εκδηλώσεις ακραίου θαυμασμού ακόμη και μίσους. Από τη «Leonormania» μέχρι μια απόπειρα δολοφονίας, παρακάτω ακολουθούν οι 6 διάδοχοι των θρόνων της Ευρώπης που θα απασχολήσουν τα μέσα τα επόμενα χρόνια.
Πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας
Η πριγκίπισσα Λεονόρ είναι η διάδοχος του ισπανικού θρόνου ως η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίθια. Έχει μια μικρότερη αδερφή, την Ινφάντα Σοφία.
Η Λεονόρ έγινε πριγκίπισσα του θρόνου όταν ο Φελίπε ΣΤ’ ανακηρύχθηκε βασιλιάς στις 19 Ιουνίου 2014. Έλαβε τον επίσημο τίτλο της Πριγκίπισσας των Αστουριών και τους ιστορικούς τίτλους της Πριγκίπισσας της Χερόνας, της Πριγκίπισσας της Βιάνας, της Δούκισσας του Μοντμπλάνκ, της Κοντέσας της Σερβέρας και της Λαίδης του Μπαλαγέρ. Ταυτόχρονα, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Πριγκίπισσα των Αστουριών και του Ιδρύματος Πριγκίπισσα της Χερόνας. Όταν ανέβει στο θρόνο, η 18χρονη θα είναι η πρώτη βασίλισσα μετά την Ισαβέλλα Β’, η οποία βασίλεψε από το 1833 έως το 1868.
Η φωτογραφία της εμφανίζεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό μαζί με τον όρο «Leonormania», υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη δημοτικότητά της ως το σύγχρονο πρόσωπο της μελλοντικής μοναρχίας.
Αυτή τη στιγμή λαμβάνει βασική στρατιωτική εκπαίδευση σε ακαδημία στη βορειοανατολική πόλη Σαραγόσα. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, καταλανικά και μανδαρινικά.
Πριγκίπισσα Αμάλια της Ολλανδίας
Η πριγκίπισσα Αμαλία είναι δημοφιλής, μοντέρνα και απεχθάνεται τα βασιλικά πρότυπα και έτσι κέρδισε τον τίτλο της αντισυμβατικής πριγκίπισσας. Η πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία της Ολλανδίας είναι η διάδοχος του θρόνου του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, που αποτελείται από τις χώρες της Ολλανδίας, του Κουρασάο, της Αρούμπα, και του Αγίου Μαρτίνου.
Η ιστορία της έχει προβληματίσει την κοινή γνώμη μετά την επίθεση που δέχτηκε από έναν μανιακό ακόλουθό της ο οποίος επιχείρησε να την απαγάγει και να τη δολοφονήσει, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά. Έκτοτε ζει έγκλειστη στο παλάτι καθώς η βασιλική οικογένεια ανησυχεί για την ασφάλειά της.
Αποτελεί ένα το πιο αγαπητό μέλος της βασιλικής οικογένειας για την Ολλανδική κοινωνία. Επέλεξε να μην ακολουθεί το αυστηρό πρωτόκολλο που επιβάλλεται σε γόνους βασιλικών οικογενειών. Αντιθέτως, πήγε σε δημόσιο σχολείο και Πανεπιστήμιο (το οποίο χρειάστηκε να διακόψει λόγω της απόπειρας εναντίον της), εργάστηκε ως μπαργούμαν, αποποιήθηκε της βασιλικής της αποζημίωσης και τοποθετηθεί δημόσια για πολλά κοινωνικά θέματα όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι η πριγκίπισσα, σύμφωνα με το ολλανδικό περιοδικό Privé, συνδέεται συναισθηματικά με τον πρίγκιπα Μπόρις Ταρνόφσκι της Βουλγαρίας. Ο Μπόρις έχει σπουδάσει στο London School of Fine Arts και είναι γλύπτης. Έργα του και εκθέσεις του είναι ήδη δημοφιλείς στην Ευρώπη. Οι φήμες ξεκίνησαν όταν οι δυο τους εθεάθησαν μαζί στον γάμο της Δούκισας του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ, τον περασμένο Οκτώβριο.
Πριγκίπισσα Βικτόρια της Σουηδίας
Όταν η πριγκίπισσα Βικτόρια ανέλθει στον σουηδικό θρόνο, θα γίνει η τέταρτη γυναίκα μονάρχης στην ιστορία της χώρας. Η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Γουστάβου και της βασίλισσας Σίλβια, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1977. Έχει δύο ακόμη αδέρφια τον πρίγκιπα Carl Philip και την πριγκίπισσα Madeleine. Όταν γεννήθηκε ο αδερφός της ήταν διάδοχος του θρόνου λόγο φύλου. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1980 τέθηκε σε ισχύ μια αλλαγή στο Σύνταγμα η οποία έκανε τη φυσική σειρά γέννησης βάση για τη διαδοχή. Από αυτό το σημείο και μετά η Βικτώρια έγινε η μελλοντική βασίλισσα της Σουηδίας.
Τον Φεβρουάριο του 2009 το Βασιλικό Συμβούλιο της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι η Βικτώρια θα παντρευόταν τον ιδιοκτήτη γυμναστηρίου Ντάνιελ Βέστλινγκ, με τον οποίο διατηρούσε σχέση από το 2002. Πριν την ανακοίνωση η κυβέρνηση είχε δώσει την άδειά της για τη διεξαγωγή του γάμου, όπως προβλεπόταν από το Σύνταγμα της χώρας.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Σουηδών χαιρέτησαν το πριγκιπικό ζευγάρι κατά την πομπή τους από την εκκλησία ως τα ανάκτορα. Η δημοτικότητα της μοναρχίας ανέβηκε κατακόρυφα μετά τον γάμο και μία δημοσκόπηση έδειξε ότι περισσότεροι από το 70% των Σουηδών υποστήριζαν τον θεσμό, ενώ εναντίον του βρίσκονταν μόλις το 16%.
Το 2012, η Βικτώρια γέννησε την κόρη της Στέλλα, Δούκισσα του Έστεργκετλαντ η οποία είναι στη δεύτερη θέση διαδοχής του σουηδικού θρόνου. Το 2016, η Βικτώρια γέννησε τον γιο της Όσκαρ, Δούκα της Σκάνια.
Πριγκίπισσα Ελισάβετ του Βελγίου
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ έγινε διάδοχος του βελγικού θρόνου το 2013, μετά την παραίτηση του παππού της, βασιλιά Αλβέρτου Β’.
Η Ελισάβετ γεννήθηκε το 2001 και είναι το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσας Ματθίλδης. Το όνομά της είναι Ελισάβετ, Θηρεσία, Μαρία, Ελένη. Έχει τρία μικρότερα αδέρφια, τον πρίγκιπα Γαβριήλ, τον πρίγκιπα Εμμανουήλ και την πριγκίπισσα Ελεονόρα.
10 χρόνια πριν την γέννηση της έγινε συνταγματική αναθεώρηση στο Βέλγιο επιτρέποντας την διαδοχή του θρόνου ανάλογα με την ηλικία και όχι το φύλο. Αυτή η νομοθεσία έκανε την Ελισάβετ διάδοχο ως μεγαλύτερο τέκνο του Βασιλιά Φίλιππου. Αν ανεβεί στο θρόνο, όπως αναμένεται, θα είναι η πρώτη γυναίκα Βασίλισσα των Βέλγων.
Η πριγκίπισσα σπουδάζει αυτήν την περίοδο ιστορία και πολιτική στο Lincoln College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
O πρίγκιπας Κρίστιαν της Δανίας
Ο πρίγκιπας Κρίστιαν της Δανίας, γιος του βασιλιά Φρειδερίκου και το μεγαλύτερο παιδί της πριγκίπισσας Μαίρης. Το πλήρες όνομά του είναι Κρίστιαν Βάλντεμαρ Χένρυ Τζον. Έχει τρία μικρότερα αδέρφια: την πριγκίπισσα Ισαβέλλα, τον πρίγκιπα Βικέντιο και την πριγκίπισσα Ζοζεφίνα
Η Μαίρη και ο Φρειδερίκος ακολούθησαν την παράδοση ονομάζοντας το πρωτότοκο τους Κρίστιαν. Σύμφωνα με το CBS News, «η Δανία έχει μια παράδοση τεσσάρων αιώνων να εναλλάσσεται μεταξύ του Christian και του Frederik ως ονόματα των Δανών βασιλιάδων».
Ο πρίγκιπας Christian σπούδασε στο Herlufsholm, αλλά οι γονείς του τον απομάκρυναν εν μέσω ισχυρισμών για εκφοβισμό.
Τον Ιούνιο του 2023, ανακοινώθηκε ότι η κύρια προτεραιότητα του Κρίστιαν ήταν να επικεντρωθεί στις σπουδές του και ότι προς το παρόν απέρριπτε ένα βασιλικό επίδομα που δικαιούται έως ότου συμπληρώσει τα 21α γενέθλιά του, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ολλανδών.
Φήμες θέλουν να είναι ζευγάρι με την πριγκίπισσα Κιάρα Μαρία των δυο Σικελιών.
Ο πρίγκιπας Χάακον της Νορβηγίας
Ο πρίγκιπας Χάακον της Νορβηγίας είναι ο μοναδικός γιος του βασιλιά Χάραλντ Ε' και της βασίλισσας Σόνιας και διάδοχος του θρόνου. Έχει μια μεγαλύτερη αδελφή, την Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα.
Ο Χάακον παντρεύτηκε μια κοινή θνητή και ανύπαντρη μητέρα, την Μέτε-Μάριτ Τίεσεμ Χόιμπι τον Αύγουστο του 2001 στον Καθεδρικό Ναό στο Όσλο.
Όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας του Χάακον και της Μέτε-Μάριτ, πολλοί Νορβηγοί θεώρησαν ότι η επιλογή της συζύγου του ήταν ακατάλληλη. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι η Μέτε-Μάριτ ήταν μια ανύπαντρη μητέρα, πρώην εθισμένη στα ναρκωτικά, συμμετείχε σε πολλά ρειβ πάρτυ ενώ ο πατέρας του παιδιού της καταδικάστηκε για βία, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και κατοχή κοκαΐνης. Ο Χάακον και η Μέτε-Μάριτ απέκτησαν μια κόρη και ένα γιο, την Πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα (2004-) και τον Πρίγκιπα Σβέρε Μάγκνους (2005-). Ο Χάακον υιοθέτησε τον γιο της Μέτε-Μάριτ, Μάριους Μπόργκ Χόιμπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νονά του είναι η τέως βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β' ενώ ο νεοφώτιστος βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος είναι ο κουμπάρος του.