Αυτή είναι η πρώτη και μοναδική πριγκίπισσα που θα πιάσει κανονική δουλειά
Η πριγκίπισσα Άικο, η μοναχοκόρη του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, θα αρχίσει να εργάζεται στον Ιαπωνικό Ερυθρό Σταυρό τον Απρίλιο μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο.
Ενώ οι λεπτομέρειες του νέου της ρόλου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, η ίδια θα συνεχίσει τις επίσημες υποχρεώσεις της με την αυτοκρατορική οικογένεια.
Η 22χρονη πριγκίπισσα, που δεν βρίσκεται στη σειρά διαδοχής καθώς η ιαπωνική νομοθεσία επιτρέπει μόνο άνδρες να ανέβουν στον θρόνο, δήλωσε ότι «πάντα με ενδιέφερε να εργαστώ στον Ερυθρό Σταυρό». Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός πρόσθεσε ότι θέλει «να κάνει σχολαστικές προετοιμασίες ώστε η πριγκίπισσα να μπορεί να εργαστεί σε ένα άνετο περιβάλλον».
Σημειώνεται ότι η οργάνωση έχει στενούς δεσμούς με την αυτοκρατορική οικογένεια, με προηγούμενες αυτοκράτειρες να υπηρετούσαν ως επίτιμοι πρόεδροι.
Τον Οκτώβριο, η πριγκίπισσα Άικο επισκέφτηκε την οργάνωση με τους γονείς της για να παρακολουθήσει μια έκθεση σχετικά με την ανάληψη δραστηριοτήτων μετά τον σεισμό του Τόκιο το 1923. Τα τελευταία χρόνια, έχει εκφράσει τη στήριξή της στα θύματα και τους επιζώντες από φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελευταίο έτος σπουδών της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Γκακουσουίν, με κατεύθυνση στην Ιαπωνική γλώσσα και λογοτεχνία. Η πριγκίπισσα χαίρει γενικής εκτίμησης από τους Ιάπωνες, πολλοί από τους οποίους καλωσόρισαν τον νέο της ρόλο.
Πρότυπό της η μητέρα της
Η μητέρα της πριγκίπισσας Άικο, αυτοκράτειρα Μασάκο, είναι γνωστή μια γυναίκα «καριέρας» η οποία έγινε πριγκίπισσα και στη συνέχεια αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας. Με σπουδές στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, η αυτοκράτειρα είναι πρώην διπλωμάτης που μιλά άπταιστα πολλές γλώσσες.
Το 1993, έγινε μόνο η δεύτερη κοινή, μετά την πρώην αυτοκράτειρα Μιτσίκο, που παντρεύτηκε τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου.
Η γέννηση της πριγκίπισσας Άικο το 2001 γιορτάστηκε πολύ, αλλά δεν έλυσε το ζήτημα της διαδοχής καθώς στην Ιαπωνία ισχύει ακόμη ο όρος του φύλου. Τότε είναι που η ιαπωνική κυβέρνηση άρχισε να συζητά εάν έπρεπε να αλλάξει ο νόμος για να επιτρέψει στις γυναίκες να ανέβουν στο θρόνο.
Πέντε χρόνια αργότερα, η γυναίκα του μικρότερου αδερφού του αυτοκράτορα Ναρουχίτο γέννησε τον πρίγκιπα Χισαχίτο και έτσι αποτράπηκε η κρίση διαδοχής.
Αλλά η πίεση στην τότε πριγκίπισσα Masako ήταν εμφανής καθώς εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας για περισσότερο από μια δεκαετία.
Το 2004, ο τότε διάδοχος του θρόνου Ναρουχίτο είπε στους δημοσιογράφους με ασυνήθιστα έντονα σχόλια ότι η σύζυγός του είχε «εξαντληθεί πλήρως» προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα ζωή του παλατιού. Το παλάτι ανακοίνωσε τότε ότι η πριγκίπισσα έπασχε από μια «διαταραχή προσαρμογής», μια έμμεση αναφορά στην κατάθλιψη.