Κρέμονται από ταράτσες και παράθυρα κτηρίων. Ποζάρουν δίπλα σε ενεργά ηφαίστεια. Ακροβατούν σε ουρανοξύστες. Χαζεύουν το κενό από το χείλος του γκρεμού. Πάντα, χωρίς δίχτυ ασφαλείας! Βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, την ώρα που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στέκονται δίπλα σε άγρια ζώα. Ρισκάρουν, επάνω ή δίπλα σε σιδηροδρομικές γραμμές με τα τρένα να περνούν σε απόσταση αναπνοής !
Όλα αυτά για μία selfie. Για ένα κλικ εντυπωσιακό. Για μερικά likes ή views παραπάνω. Έτσι για την πλάκα, για την ανάγκη επιβεβαίωσης, για την αδρεναλίνη. Παίζουν τη ζωή τους, κορώνα γράμματα, χωρίς κανένα μέτρο αυτοπροστασίας. Άκρως επικίνδυνες ενέργειες που ακόμη και έμπειροι κασκαντέρ του Χόλυγουντ δεν θα τολμούσαν, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία.
Οι selfies στα social media έχουν γίνει καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Νεαρά, κυρίως, άτομα, δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή και κάποιες φορές… να τη χάσουν! Βρίσκουν φρικτό θάνατο για μία φωτογραφία. Μέσα σε μια στιγμή. Μπροστά στα μάτια αγαπημένων τους προσώπων. Γράφουν οι ίδιοι το τέλος τους, κρατώντας στο χέρι τους το κινητό τους τηλέφωνο. Τραγωδίες, που πλέον δεν εκτυλίσσονται μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας.
Τελευταία η περίπτωση, ο θάνατος του 15χρονου Γιάννη στην Αλεξανδρούπολη, όπου έπεσε στο κενό από τον φωταγωγό του σπιτιού του. Δίπλα στον πατέρα του, στην προσπάθεια του να βγάλει selfie με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας.
Και αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό. Το πρώτο, σημειώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν, με τον 20χρονο Tzane. Γνωστό Έλληνα TikToker, που σύμφωνα με δηλώσεις φίλου του, έχασε τη ζωή του από ένα αφύλακτο μπαλκόνι, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων.
Και το ερώτημα είναι, γιατί να συμβαίνει αυτό; Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, με τον οποίο συνομιλήσαμε, εξηγεί μέσω του Flash.gr τους λόγους. Όπως η ανάγκη επιβεβαίωσης, η διασημότητα, ακόμα και ο εύκολος πλουτισμός…
«Σε ότι έχει να κάνει με τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, ως προς τις selfies ή τα βίντεο, τα οποία συγκεντρώνουν έναν θαυμασμό στα κοινωνικά δίκτυα, αυτό λειτουργεί ως ένα κίνητρο για τους νέους. Κι εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει αυτό το φαινόμενο της αναζήτησης μιας επιβεβαίωσης μέσω των likes ή των repost.
Το κίνητρο της επιβεβαίωσης του εαυτού μας , της καθιέρωσής μας σε μια γρήγορη διασημότητα. Ακριβώς γιατί τα προβαλλόμενα πρότυπα εξωθούν τους νέους μέσω αυτής της υπερβολικής προβολής του καταναλωτικού κόσμου μας -στην εποχή μας- στην ιδέα του εύκολου πλουτισμού. Χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσουμε τη φανέλα μας, ας πούμε στις σπουδές μας.»
Αλλά και το νεαρό της ηλικίας, κρύβει τις απαντήσεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη. Συμπεριφορές ακραίες, που αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε, όταν αλλάζει και η εκτίμησή μας για τους κινδύνους…
«Στις ηλικίες μέχρι τα 25 οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε για τους νέους ανθρώπους, ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του ο πρωμετωπιαίος φλοιός, που είναι η υπεύθυνη περιοχή στον εγκέφαλο για τη λήψη των αποφάσεων και την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων από αυτές τις αποφάσεις.
Ως εκ τούτου, υπάρχει μια παρορμητικότητα η οποία σβήνει σιγά σιγά με την πάροδο της ηλικίας κι έτσι μετά τα 25 οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο ριψοκίνδυνοι σε σχέση με τους μικρότερους. Ακριβώς γιατί κάνουν καλύτερη εκτίμηση κινδύνου. Αυτό λοιπόν είναι ένας κοινός παρονομαστής, πίσω από όλες τις ενέργειες που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο.»
Οι selfies του θανάτου! - Πιο επικίνδυνες και από επιθέσεις καρχαριών
Τα στοιχεία είναι αφοπλιστικά: Έως τον Οκτώβριο του 2023 , o μέσος νεαρός ενήλικας, περνούσε... 54 ώρες τον χρόνο, τραβώντας selfies. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Photutorial, καταγράφουν τη νέα, επικίνδυνη, πραγματικότητα.
Μέσα στο 2022, οι χρήστες των κινητών, πατούσαν 92 εκατομμύρια φορές το κουμπί ημερησίως(!), προκειμένου να απαθανατίσουν τον εαυτό τους. Ίσως γι αυτό, πριν από περίπου 10 χρόνια, το λεξικό της Οξφόρδης, ανακοίνωσε τη λέξη “Selfie” ως τη λέξη της χρονιάς.
Από τότε έχει χυθεί πολλή μελάνη και κυρίως έχουν χαθεί πολλές ζωές, στο βωμό της «ιντερνετικής δόξας» και του «κυνηγητού» των likes. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι «εαυτοφωτογραφίες» χαρακτηρίζονται πλέον, πιο επικίνδυνες και από τις επιθέσεις καρχαριών.
Τα στατιστικά στοιχεία σοκάρουν και αφορούν μόνο σε περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί:
- Από το 2008 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021, 379 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ τραβούσαν κάποια selfie
- Ένας στους τρεις, ήταν ταξιδιώτης.
- 31 άνθρωποι, είχαν σκοτωθεί τους πρώτους δέκα μήνες, του συγκεκριμένου έτους.
Το ίδιο σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία που καταγράφουν οι αρχές, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όταν καλούνται στο σημείο μιας τραγωδίας. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα λοιπόν:
- 216 θάνατοι οφείλονται σε πτώσεις από γκρεμούς, ουρανοξύστες ή κάποιο άλλο ψηλό σημείο
- 24 από δυστυχήματα με πυροβόλα όπλα που εκπυρσοκρότησαν
- 17 από ηλεκτροπληξίες (σε κεραίες υψηλής τάσης ή γραμμές τρένων) ή επιθέσεις από άγρια ζώα, ενώ άλλες αιτίες θανάτου είναι
- Δυστυχήματα με αυτοκίνητα
- Θάνατοι από φωτιά
- Πνιγμοί την ώρα που προσπαθούν να βγάλουν μια φωτογραφία σε σκάφος