Oxfam: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι - Φτώχεια για... 229 χρόνια
Οι πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου «διπλασίασαν τον πλούτο τους» μέσα σε μόλις τρία χρόνια, σύμφωνα με τη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Oxfam, ενώ, η Γη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο.
Η Oxfam χαρακτηρίζει το γεγονός «να γίνεται τόσο πλούσιο και τόσο σύντομα ένα και μόνο άτομο» ως «εντελώς απαράδεκτο». Την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να ζουν σε κατάσταση τρομερής φτώχειας.
Σύμφωνα με την οργάνωση, οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες στον κόσμο έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους, η οποία αγγίζει τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το φτωχότερο 60% του πλανήτη έχει μειώσει την αντίστοιχη δική του. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να εμφανιστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε αντίθεση με τη φτώχεια που δεν θα καταστεί δυνατό να εξαλειφθεί για τα προσεχή 229 χρόνια.
Η έκθεση που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Inequality Inc» έρχεται την ώρα που παγκόσμιοι επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες συναντώνται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο... ζάμπλουτο ελβετικό θέρετρο του Νταβός. Η συνάντηση αυτή χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως τη «μεγάλη ευκαιρία» για να στιγματιστεί το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Οι περιουσίες του επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, του Μπερνάρ Αρνό -ιδιοκτήτη της εταιρείας ειδών πολυτελείας LVMH- του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, του Λάρι Έλισον της Oracle και του «γκουρού» των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ, έχουν γνωρίσει αύξηση της τάξης του 114% σε πραγματικούς όρους από το 2020, αναφέρει η Oxfam.
Ο αθροιστικός πλούτος που κατέχουν οι πέντε πιο εύρωστοι άνθρωποι του κόσμου έχει αυξηθεί από τα 370 δισεκατομμύρια ευρώ στα 800 δισεκατομμύρια, ενώ, μόνος του ο ιδιοκτήτης του Χ εκτιμάται ότι έχει περιουσία περίπου 210 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη λίστα Forbes, σε πραγματικό χρόνο, που χρησιμοποίησε η Oxfam για τους υπολογισμούς της.
Στον αντίποδα, τα 4,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι της Γης -αποτελούν το φτωχότερο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού- έχουν μειώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά 0,2%.
Η προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam, Aleema Shivji, υπογραμμίζει ότι «αυτό το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των ελάχιστων πλουσίων και όλων των άλλων ανθρώπων δεν είναι τυχαίο, ούτε αναπόφευκτο».
«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν συνειδητές πολιτικές επιλογές που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν αυτήν τη στρεβλή συγκέντρωση πλούτου, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μέσα στη φτώχεια», τονίζει η Shivji.
«Πιστεύω πως είναι εφικτή μια πιο δίκαιη οικονομία που θα λειτουργεί για όλους μας. Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμένες πολιτικές που θα προσφέρουν δικαιότερη φορολογία και στήριξη για όλους, όχι μόνο για τους προνομιούχους», καταλήγει η CEO της οργάνωσης.
Η Oxfam ελπίζει ότι η έκθεση που δημοσίευσε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Νταβός, 15-19 Ιανουαρίου, μπορεί να ασκήσει πίεση σε αυτούς που κρατούν τα «κλειδιά» της οικονομίας του πλανήτη.
Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν.
Η Oxfam ζητά από τις κυβερνήσεις να μειώσουν την «εξουσία» των εταιρειών με μέτρα όπως η διάλυση των μονοπωλίων, η θέσπιση ανώτατων ορίων στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και η επιβολή υψηλότερων φόρων στα υπερκέρδη του πλούτου.
Οι πιέσεις που ασκούνται αφορούν επίσης, την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στο μοντέλο των μετόχων, με ταυτόχρονη κατοχή μεριδίων και από τους εργαζόμενους, καθώς και την ίδρυση επιχειρήσεων δίκαιου εμπορίου.