Αυτές είναι οι 15 ακριβότερες πόλεις παγκοσμίως για πολυτελή διαβίωση
Η ελβετική τράπεζα ανέλυσε τις τιμές 20 καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζουν οι ιδιώτες με μεγάλη περιουσία σε 25 πόλεις.
Η Σιγκαπούρη κρατά τα σκήπτρα της πιο ακριβής πόλης στον κόσμο όσον αφορά στις δαπάνες για πολυτελή αγαθά, όπως κοσμήματα και παπούτσια, καθώς και για υπηρεσίες όπως φαγητό, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ που ανέβηκε μία θέση από πέρυσι, ενώ το Λονδίνο ανέβηκε μία θέση κατακτώντας την τρίτη θέση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Julius Baer Group Ltd.
Η Σιγκαπούρη συνέχισε να προσελκύει τους υπερπλούσιους διατηρώντας τη φήμη της για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, παράλληλα με ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Το Χονγκ Κονγκ είναι η πιο ακριβή πόλη για την πρόσληψη δικηγόρου και η δεύτερη πιο ακριβή για την αγορά ακινήτου.
Το Λονδίνο σημείωσε άνοδο εν μέρει λόγω της αντοχής της βρετανικής λίρας και της «κάποιας εξομάλυνσης» μετά το Brexit. Εν τω μεταξύ, η Σαγκάη υποχώρησε στην τέταρτη θέση, πιθανότατα λόγω των προκλήσεων στην αγορά ακινήτων και της εξασθένησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το Τόκιο έπεσε στην 23η θέση λόγω της εξασθένησης του γεν. Πολλές από τις μεγαλύτερες μεταβολές του δείκτη οφείλονται σε συναλλαγματικές διακυμάνσεις, καθώς οι τιμές του δείκτη μετατρέπονται σε δολάρια ΗΠΑ για παγκόσμια σύγκριση, αναφέρει η έκθεση. Το Σαντιάγο στη Χιλή είναι τώρα πιο ακριβό μέρος για να ζήσει κανείς από το Τόκιο σε όρους δολαρίου – μια κατάσταση που κάποτε θα ήταν «αδιανόητη», αναφέρει η έκθεση.
Η Ζυρίχη ανέβηκε στην έκτη θέση και ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος της χρονιάς, κυρίως λόγω της ισχυροποίησης του ελβετικού φράγκου.
Ο Δείκτης Lifestyle Index της Julius Baer κατατάσσει τις 25 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου αναλύοντας τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τις πτήσεις επαγγελματικής θέσης, τα σχολεία, τα δείπνα και άλλες πολυτέλειες.
Η τράπεζα διεξήγαγε έρευνα σε άτομα υψηλού πλούτου με τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία νοικοκυριού ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων και άνω από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2024.