Ρεύμα: Εκτός επιδοτήσεων όσοι χρωστούν ή κλέβουν ρεύμα – Οι «κόφτες» για τα νοικοκυριά
Επιδότηση για τις πρώτες 300 kWh για τα οικιακά τιμολόγια. Ποιες επιχειρήσεις μένουν εκτός επιδότησης και γιατί.
Στην τελική ευθεία οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα , που εκτός από τα νοικοκυριά, θα αφορούν υπό προϋποθέσεις και όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι οι επιδοτήσεις να καλύπτουν το 100% του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και το 90% των οικιακών τιμολόγιων και των τιμολογίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Στόχος τελική τιμή στα 15 λεπτά
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος θα αφορά για το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου και θα κυμαίνεται κοντά στα 0,04€/ kWh, καθώς όπως όλα δείχνουν η μέση τιμή για τον Δεκέμβριο «κλειδώνει» πάνω κάτω στα 0,19€/ kWh. Η κρατική ενίσχυση θα δοθεί για τις πρώτες 300 kWh για τα οικιακά πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, ενώ ανοιχτό παραμένει το εύρος της κατανάλωσης που θα επιδοτηθεί για τις επιχειρήσεις.
«Κόκκινο» πανί τα χρέη και οι ρευματοκλοπές
Βασική προϋπόθεση για τα επαγγελματικά τιμολόγια είναι να μην υπάρχουν χρέη προς τους παρόχους. Μεταξύ των προϋποθέσεων που μελετώνται είναι η κανονική πληρωμή από την πλευρά των επιχειρήσεων των λογαριασμών ρεύματος ή σε περίπτωση διακανονισμού η συνέπεια στην αποπληρωμή.
Εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν και όσοι κλέβουν ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παράνομες συνδέσεις εμφανίζουν ραγδαία αύξηση την τελευταία τετραετία καθώς οι ετήσιες απώλειες από το κλεμμένο ρεύμα από 201 εκατ. ευρώ το 2021 έχουν ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που υπολογίζεται ότι κλάπηκε το 2022 ανήλθε στα 11 εκατομμύρια κιλοβατώρες, έναντι πάνω από 50 εκατομμύρια το 2017 και 79 εκατομμύρια το 2018.
Μάστιγα οι ρευματοκλοπές
Την παραβατικότητα και τα κέρδη της συντηρούν ηλεκτρολόγοι και κυκλώματα με εξειδίκευση στις παράνομες συνδέσεις και τους «πειραγμένους» μετρητές, κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης δε τα περιστατικά με επώνυμα και μη καταστήματα εστίασης εκτινάχθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000 παραβάσεις ρευματοκλοπών τον χρόνο, με το 50% αυτών να αφορά ρεύμα αξίας έως 4.500 ευρώ, το 25% από 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι μαζικές ρευματοκλοπές γίνονται από γίνονται κατά κύριο λόγο από επιχειρήσεις, με τους παραβάτες να ξεπερνούν τις 250.000.