Κινέζοι αιχμάλωτοι πολέμου αποκαλύπτουν: Γίναμε μισθοφόροι της Ρωσίας λόγω TikTok
Η Ουκρανία πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου με δύο Κινέζους αιχμαλώτους πολέμου τη Δευτέρα με τους Γουανγκ και Ζανγκ να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από τη στρατολόγησή τους.

Από την ανεργία στην Κίνα, στην φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, την αιχμαλωσία και τις εκκλήσεις για να απελευθερωθεί και όλα αυτά μέσω βίντεο στο Tik Tok.
Η Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δυο Κινέζων αιχμαλώτων πολέμου που συνελήφθησαν στην περιοχή του Ντονέτσκ. Το Κίεβο ελπίζει να ευαισθητοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν παγώσει τις διαπραγματεύσεις για την λήξη του πολέμου με τη δημοσιοποίηση της ιστορίας των Γουανγκ και Ζανγκ.
Ο Γουάνγκ Γκουαντζούν και Ζανγκ στη δίωρη συνέντευξη τύπου αποκάλυψαν πώς παρασύρθηκαν από βίντεο στην κινέζικη έκδοση του TikTok, πώς στρατολογήθηκαν και πώς τους είπαν ψέματα για το τι θα έκαναν στην Ρωσία, έως ότου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Ο 34 χρονος υποστήριξε στην συνέντευξη Τύπου ότι στρατολογήθηκε στον ρωσικό στρατό από διαφημιστικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι βίντεο στο Douyin, την κινεζική έκδοση του TikTok, τον δελέασαν να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό. Ο Γουάνγκ υποστήριξε πώς τον διαβεβαίωσαν ότι θα φρόντιζε τραυματισμένους στρατιώτες, αλλά αντ' αυτού στάλθηκε να πολεμήσει στο Ντόνετσκ.
Αυτός και ένας άλλος Κινέζος περιέγραψαν αυτό που είπαν ότι ήταν η ζωή στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και το ενδεχόμενο ταξίδι τους στην πρώτη γραμμή.
Και οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Ντόνετσκ. Το Business Insider δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις των ανδρών, αν και είναι συνεπείς με αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Γουάνγκ είπε στον Τύπο ότι ήταν ένας «συνηθισμένος υπάλληλος» στην Κίνα που εργαζόταν σε ιατρείας θεραπευτικής αποκατάστασης και φυσικοθεραπευτήρια.
Από την ανεργία στην Κίνα στον πόλεμο στην Ουκρανία
«Η οικογένειά μου μπορεί να θεωρηθεί αρκετά αρμονική, με σύζυγο, με παιδιά, με γονείς», είπε ο Γουάνγκ. «Αλλά λόγω της πανδημίας στην Κίνα, έχασα τη δουλειά μου. Άρα έψαχνα για κάθε είδους δουλειά, έτσι κατέληξα σε αυτήν την κατάσταση».
Ο Γουάνγκ είπε ότι ενώ βρισκόταν στην Κίνα, είχε παρακολουθήσει «φανταχτερά και κουλ» βίντεο στο Douyin με Ρώσους στρατιώτες και όπλα.
«Επειδή στην Κίνα, η θέση και η κοινωνική ταυτότητα ενός Κινέζου στρατιώτη είναι πολύ υψηλή, ειδικά στις καρδιές του κοινού», είπε ο Γουάνγκ. «Έτσι, στην Κίνα, κάθε άνδρας έχει αυτό το όνειρο της επιτυχίας».
«Όταν βρίσκεσαι στην Κίνα και δεν έχεις καμία πιθανότητα να γίνεις στρατιώτης, και βλέπεις αυτού του είδους τις ευκαιρίες, νιώθεις μια ανακίνηση της καρδιάς», πρόσθεσε. «Και προήλθα από αυτό το είδος κινήτρου».
Η ByteDance, η εταιρεία στην οποία ανήκει το Douyin και το TikTok, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια που εστάλη από το BI.
Θεραπευτής αποκατάστασης στην πρώτη γραμμή
«Είπε ότι λόγω των δύο τελευταίων χρόνων μαχών στη Ρωσία, υπήρχαν πολλοί τραυματίες που χρειάζονταν να χορηγήσουμε θεραπεία αποκατάστασης», είπε.
Πρόσθεσε ότι το βίντεο υποσχόταν ότι ο ρόλος δεν θα περιελάμβανε συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας.
«Όταν έφτασα στη Μόσχα και αναφέρθηκα για δουλειά, μου είπαν επίσης το ίδιο. Αλλά αφού τους ακολούθησα στο γραφείο πρόσληψης και υπέγραψα και μετά πήγα στο στρατόπεδο εκπαίδευσης, δεν είχα πλέον τον έλεγχο της κατάστασής μου», είπε. «Σε εκείνο το σημείο, δεν μπορούσα πλέον να πάρω τις δικές μου αποφάσεις».
Οι κινεζικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης συχνά παρουσιάζουν φιλορωσικά βίντεο - από τις τσετσενικές ειδικές δυνάμεις που επιδεικνύουν υφαρπαγμένα όπλα του ΝΑΤΟ μέχρι κλιπ νεαρών Ρώσων στρατιωτών που χαρακτηρίζονται ως «όμορφοι μεγάλοι αδερφοί». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν συχνά τη συνεργασία της Μόσχας και του Πεκίνου «χωρίς όρια».
Ωστόσο, ο Γουάνγκ είπε ότι οι κινεζικές αρχές τον είχαν προειδοποιήσει να μην ταξιδέψει στη Ρωσία για τη δουλειά, κάτι που έκανε ούτως ή άλλως. Αυτός και ο άλλος Κινέζος κρατούμενος, που ταυτοποιήθηκε ως ο 27χρονος Ζανγκ Ρένμπο, είπαν ότι δεν είχαν σχέση με καμία κινεζική υπηρεσία ασφάλειας ή τις ένοπλες δυνάμεις.
Ο Γουάνγκ είπε ότι του παρασχέθηκαν μερικές ημέρες εκπαίδευσης στη Μόσχα και στη συνέχεια τον έστειλαν τον Φεβρουάριο στις ρωσικές πόλεις Καζάν και Ροστόφ. Είπε ότι τελικά αναπτύχθηκε στο βόρειο Ντόνετσκ στις 4 Απριλίου, μετά την οποία συνελήφθη από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Ένας τουρίστας στα χαρακώματα
Εν τω μεταξύ, ο Ζανγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι εργαζόταν ως πυροσβέστης στη Σαγκάη και είχε ταξιδέψει στη Ρωσία για διακοπές τον Δεκέμβριο.
Ο Ζανγκ είπε ότι προσπάθησε να «κερδίσει λίγα χρήματα» ενώ βρισκόταν σε διακοπές και ότι του προσφέρθηκε να εργαστεί στην κατασκευή, αλλά αργότερα συνειδητοποίησε ότι η δουλειά ήταν στην πραγματικότητα στην εμπόλεμη ζώνη.
«Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τόνιζαν πάντα τη φιλία μας με τη Ρωσία, έτσι τους εμπιστευόμασταν πάντα. Εξαιτίας αυτής της εμπιστοσύνης, ίσως μας εκμεταλλεύτηκαν», είπε ο Ζανγκ.
Είπε ότι στάλθηκε στο Ροστόφ στις αρχές Ιανουαρίου, όπου έλαβε περίπου έξι ημέρες εκπαίδευσης και αργότερα μεταφέρθηκε στο Ντόνετσκ. Ο Ζανγκ είπε ότι πέρασε περίπου ένα μήνα στα χαρακώματα μέχρι τις 31 Μαρτίου, μετά την οποία ο ίδιος και δύο άλλοι στρατιώτες έλαβαν εντολή να προχωρήσουν στην πρώτη γραμμή και συνελήφθησαν.
Τόσο ο Γουάνγκ όσο και ο Ζανγκ δήλωσαν ότι συμφώνησαν να μιλήσουν δημόσια με την ελπίδα ότι η Κίνα θα προσέξει τη φυλάκισή τους και θα διαπραγματευτεί την επιστροφή τους.
«Αν σκέφτεστε να συμμετάσχετε σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, στους Κινέζους συναδέλφους μου, μην συμμετέχετε σε αυτόν τον αγώνα», είπε ο Γουανγκ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πιστεύει ότι περισσότεροι από 150 Κινέζοι πολίτες πολεμούν στην Ουκρανία για λογαριασμό του ρωσικού στρατού.
«Οι Βορειοκορεάτες πολεμούσαν εναντίον μας στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ οι Κινέζοι πολεμούσαν εναντίον μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι στις 8 Απριλίου.
Ο Λιν Τζιαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ζελένσκι «ανεύθυνες».
«Η κινεζική κυβέρνηση ζητά πάντα από τους Κινέζους υπηκόους να μείνουν μακριά από περιοχές ένοπλων συγκρούσεων, να αποφεύγουν κάθε μορφή εμπλοκής σε ένοπλες συγκρούσεις και ειδικότερα να αποφεύγουν τη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οποιουδήποτε μέρους», είπε.
Ενοχλημένο το Πεκίνο ζητά να μην εργαλειοποιηθούν
Λίγες ώρες μετά την συνέντευξη Τύπου, η Κίνα κάλεσε να αποφευχθεί η «πολιτική χειραγώγηση» και ο «υπερβολικός θόρυβος από τα μέσα ενημέρωσης» στην υπόθεση των δύο Κινέζων που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία αφού πολέμησαν, σύμφωνα με το Κίεβο, στο πλευρό της Ρωσίας.
Οι δύο φερόμενοι ως μαχητές εμφανίστηκαν χθες, Δευτέρα (14/4), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ουκρανική πρωτεύουσα, λέγοντας ότι θέλουν να ανταλλαγούν και καλώντας τους ομοεθνείς τους να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
«Καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν μια δίκαιη θέαση της αντικειμενικής και αμερόληπτης θέσης της Κίνας και να απέχουν από κάθε πολιτική χειραγώγηση και τον υπερβολικό θόρυβο των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε σήμερα ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι κινεζικές αρχές επιβεβαιώνουν αυτή την ώρα τις πληροφορίες και τις περιστάσεις» γύρω από αυτούς τους δύο υπηκόους, διευκρίνισε στην τακτική συνέντευξη Τύπου.