Πρόταση Τραμπ για διχοτόμηση της Ουκρανίας όπως στη Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Μοντέλο Βερολίνου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η πρόταση Τραμπ στο Κίεβο για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία θα μπορούσε να διχοτομηθεί, όπως συνέβη στο Βερολίνο και τη Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στο Κίεβο, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μην αποδέχεται την εκεχειρία, επιμένοντας στους δικούς της όρους.
Ο Κιθ Κέλογκ, σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Guardian, πρότεινε η Ουκρανία να χωριστεί σε ζώνες ελέγχου, με βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα ως μέρος μιας στρατιωτικής «δύναμης καθησυχασμού» στα δυτικά, η οποία θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε ενδεχόμενη μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία. Στα ανατολικά θα είναι ανεπτυγμένα ρωσικά στρατεύματα.
Ανάμεσα στα δύο τμήματα θα υπάρχει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, η οποία θα ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό. «Θα μπορούσατε σχεδόν να το κάνετε να μοιάζει με αυτό που συνέβη με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχατε μια ρωσική ζώνη, μια γαλλική ζώνη και μια βρετανική ζώνη» ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Times.
Διεθνείς αναλυτές έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να αποσυρθεί από τις περιοχές που έχει καταλάβει στην Ουκρανία (Ντονμπάς, Χερσώνα και Ζαπορίζια). Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που έριξε μεγάλο βάρος στην ανακατάληψη των εδαφών στη ρωσική περιοχή Κουρσκ και την εκδίωξη του ουκρανικού στρατού, προκειμένου έτσι να αφαιρέσει από τη μελλοντική διαπραγμάτευση το χαρτί της «ανταλλαγής εδαφών», στο οποίο πόνταρε ο Ζελένσκι.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο διατηρεί στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τις ΗΠΑ την άρση των κυρώσεων τόσο στο ρωσικό πετρέλαιο όσο και στις ρωσικές τράπεζες που έχουν αποκοπεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Από τη στιγμή, μάλιστα, που στην Ευρώπη δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση για την ουσιαστική αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε ένα «επικίνδυνο» προηγούμενο, όπως αναφέρει το Reuters), η Ρωσία έχει την ευχέρεια να περιμένει μέχρι ο Τραμπ «να σύρει Ζελένσκι και ΕΕ» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι πιέσεις Τραμπ σε Πούτιν για την Ουκρανία
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε νέο μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την «επόμενη ημέρα» στην Ουκρανία. «Η Ρωσία πρέπει να κινηθεί. Πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν, χιλιάδες την εβδομάδα, σ’ έναν τρομερό και παράλογο πόλεμο. Έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ και δεν θα συνέβαινε, αν ήμουν εγώ πρόεδρος» έγραψε στο Truth Social.
Ο Πούτιν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να χαιρετίζει τον Βίτκοφ στην προεδρική βιβλιοθήκη της Αγίας Πετρούπολης κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν αργότερα ότι οι συνομιλίες διήρκεσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες. «Το θέμα της συνάντησης: πτυχές μιας ουκρανικής διευθέτησης», δήλωσε το Κρεμλίνο μετά τη συνάντηση. Ο επενδυτικός απεσταλμένος του Πούτιν, Kirill Dmitriev, ο οποίος εθεάθη σε πλάνα ειδήσεων να συνοδεύει τον Witkoff να φεύγει από ένα ξενοδοχείο στην πόλη, χαρακτήρισε τις συνομιλίες παραγωγικές, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Εν τω μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να συνεχίσει να ενισχύει την αεράμυνα της Ουκρανίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ζήτησε να παρασχεθούν στο Κίεβο επιπλέον 10 αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι η Ρωσία αδυνατεί να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ρεαλιστικές και αποτελεσματικές προτάσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη εκεχειρία για τις ενεργειακές υποδομές και τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ουκρανία.