Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή στο Σούμι - Αμήχανη καταδίκη Τραμπ: «Έκαναν λάθος»
«Ενημερώθηκα πως έκαναν λάθος, αλλά είναι φρικτό πράγμα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Συγκλονίζει τον πλανήτη η ρωσική επίθεση στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας, με εικόνες και βίντεο που δείχνουν τη σφαγή αμάχων να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Οι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander που εκτόξευσαν οι δυνάμεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας την Κυριακή των Βαΐων (13/04), σκότωσαν μέχρι στιγμής περισσότερους από 34 ανθρώπους και τραυμάτισαν τουλάχιστον 117. Ανάμεσα στα θύματα δυστυχώς είναι και πολλά παιδιά.

Οι εικόνες που βγήκαν στο φως σοκάρουν. Άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους, γεμάτοι αίματα και προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους το είχαν ανάγκη. Μητέρες και πατέρες κρατούσαν τα τραυματισμένα παιδιά τους στα χέρια, ενώ ο ουρανός είχε γεμίσει μαύρους καπνούς.
Ταυτόχρονα, πολλοί νεκροί κείτονταν στους δρόμους ενώ αρκετά αυτοκίνητα είχαν πάρει φωτιά και πολλοί έτρεχαν πανικόβλητοι σε καταφύγια.
Το ακόμα πιο σοκαριστικό της υπόθεσης είναι το γεγονός πως η ρωσική πυραυλική επίθεση έγινε τη στιγμή που πολλοί πολίτες πήγαιναν στην εκκλησία λόγω της Κυριακής των Βαΐων.


Πρόκειται για τον πιο αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στο μέτωπο του πολέμου από την αρχή του 2025, μία περίοδο μάλιστα που έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ουκρανία και ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε μία πρόταση, την οποία μέχρι στιγμής ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει αποδεχτεί, θέτοντας τα δικά του προαπαιτούμενα.
Καταδίκη από Τραμπ χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε χθες Κυριακή «φρικτό» το πυραυλικό πλήγμα στο Σούμι, χωρίς όμως να καταγγείλει ρητά τη Ρωσία.
«Νομίζω ότι είναι φρικτό. Ενημερώθηκα πως έκαναν λάθος. Νομίζω όμως πως είναι φρικτό πράγμα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.
Ερωτηθείς για το «λάθος» αυτό, ο κ. Τραμπ απάντησε «έκαναν λάθος (...) θα πρέπει να θέσετε το ερώτημα σε εκείνους», χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιους αναφερόταν.
Λευκός Οίκος: Υπενθύμιση πόσο κρίσιμο είναι να τελειώσει ο πόλεμος
Νωρίτερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου έκρινε πως ο βομβαρδισμός υπογραμμίζει πόσο απαραίτητο είναι να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για να τελειώσει ο πόλεμος, που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.
«Η πυραυλική επίθεση στη Σούμι συνιστά σαφή και βάναυση υπενθύμιση του λόγου για τον οποίο οι προσπάθειες του προέδρου Ντόναλντ με σκοπό (...) να τερματιστεί αυτός ο φρικτός πόλεμος καταγράφονται σε στιγμή κρίσιμης σημασίας», σημείωσε σε ανακοίνωσή Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Μπράιαν Χιουζ.
Ούτε ο κ. Τραμπ, ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κατηγόρησαν με το όνομά της τη Ρωσία για το πυραυλικό πλήγμα, το οποίο προκάλεσε αγανάκτηση σε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.