Οι κίνδυνοι που «κρύβονται» στο κλιματιστικό - Οι ασθένειες και τι να προσέξετε
Η κακή χρήση και η ελλιπής συντήρηση του κλιματιστικού μπορεί αν προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.
Με τη θερμοκρασία να φτάνει στα ύψη και με τις παρατεταμένες ημέρες καύσωνα που βιώνει πλέον η χώρα μας, η χρήση ενός κλιματιστικού κρίνεται απαραίτητη σε καθημερινή πλέον βάση.
Ωστόσο, η λάθος χρήση ή λάθος συντήρηση μπορεί να κρύβει παγίδες οι οποίες να είναι βλαβερές για την υγεία μας.
O παθολόγος - Λοιμωξιολόγος και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου μίλησε στο Action 24 για τη «νόσο» των κλιματιστικών που απειλεί την υγεία μας.
«Η νόσος εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 όπου βρέθηκε και η αιτία που προκαλείται. Θα καταρρίψω όμως τον μύθο ότι σχετίζεται με τα κλιματιστικά εν γένει. Δεν σχετίζεται με τα κλιματιστικά. Τα κοινά κλιματιστικά τύπου speed που έχουμε στα σπίτια μας, που ανακυκλώνουν τον αέρια, δεν προκαλούν λεγιονέλλωση. Προκαλείται συγγενικώς από στάσιμα νερά και κλιματιστικά παλαιού τύπου που ήταν υδρόψυκτα. Είναι κεντρικά κλιματιστικά που βρίσκονται μέσα σε κτίρια και κλιματίζουν ταυτόχρονα όλο το κτίριο. Τώρα πλέον ελάχιστα κτίρια έχουν τέτοιου τύπου κλιματιστικά καθώς σήμερα χρησιμοποιούνται αερόψυκτα.» ανέφερε αρχικά ο κ. Χατζηγεωργίου.
Αναφορικά με το πού μπορεί να εντοπίζεται ο ιός που προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων ο κ. Χατζηγεωργίου ξεκαθάρισε «Υπάρχει θέμα με τη στασιμότητα του νερού, σε κάποιες περιπτώσεις, είτε μέσα στο δίκτυο του νερού, τις σωληνώσεις, όταν παραμένει για μήνες το νερό μέσα στις σωληνώσεις εκεί μπορεί να αναπτυχθεί το βακτηρίδιο. Όταν πάμε να ανοίξουμε τη βρύση και δεν την αφήσουμε να τρέξει αρκετά ώστε να ξεπλυθεί ο σωλήνας εκεί μπορεί να υπάρξει θέμα».
Όσον αφορά στο τι προκαλεί και ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τον κόσμο ο γνωστός παθολόγος τόνισε «Αυτό που προκαλεί είναι μια μορφή πνευμονίας. Μοιάζει πολύ με τις πνευμονίες της κοινότητας δηλαδή υψηλό πυρετό, βήχα, πόνο στον θώρακα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό γιατί δεν μπορούμε να το θεραπεύσουμε μόνοι μας».
«Στον ΕΟΔΥ παρακολουθούμε τα περιστατικά λεγιονέλλας από το 2004 πολύ συστηματικά και πολύ αυστηρά. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται 20-30 περιστατικά. Ο λόγος που το παρακολουθούμε είναι διότι είναι ένα από τα μικρόβια που έχουμε την υποχρέωση να παρακολουθούμε και να δίνουμε αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό υπάρχει αυτή η ευαισθησία και αυτός ο έλεγχος» συνέχισε.
Σχετικά με τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από τη λεγιονέλλα, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε «Ναι, τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα και κινδυνεύουν να νοσήσουν είναι σίγουρα οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και ειδικά ο αρρύθμιστος, οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή, όσοι έχουν νεφρική ανεπάρκεια».
Συχνότερα προβλήματα
Συχνά πολλοί παραπονιούνται ότι κρύωσαν λόγω του κλιματιστικού ή έχουν αρρωστήσει επειδή η θερμοκρασία που είχαν βάλει ήταν χαμηλή. Παρακάτω θα δείτε τα συχνότερα προβλήματα που δημιουργεί η μη σωστή χρήση του κλιματιστικού:
- Πονοκέφαλος
- Ψύξη μυών
- Επιδείνωση πόνων αρθρίτιδας και νευρίτιδας
- Ξηρότητα του δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθεειών
- Μόλυνση του αναπνευστικού από μύκητες και σκόνη με επιδείνωση ή εμφάνιση αλλεργιών
- Ξηρότητα των ματιών και η επιπεφικίτιδα κυρίως σε άτομα που φορούν φακούς επαφής ή με ιστορικό αλλεργιών
Τι συνιστούν οι ειδικοί
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνεται σωστή συντήρηση του κλιματιστικού προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που θα σχετίζονται με την υγεία μας.
Μάλιστα, σε χώρους που κλιματίζονται ως ορθή χρήση θεωρείται όταν η με θερμοκρασία στον χώρο ρυθμίζεται στους 25 βαθμούς με τακτικό αερισμό του χώρου κατά τη διάρκεια της ημέρας.