Χρόνος επί οθόνης: Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Οι οθόνες βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία των παιδιών, λένε ερευνητές. Πόσο χρόνο πρέπει να περνούν μπροστά από οθόνες;
Πόσο χρόνο περνούν τα δικά σας παιδιά μπροστά σε μια συσκευή με οθόνη; Η απάντηση είναι σίγουρα «υπερβολικά πολύ». Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο 7-8 ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνη, όταν θα έπρεπε να περνούν μόνο 3 ώρες την εβδομάδα.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας ανέλυσαν δεδομένα από 89 οικογένειες και παιδιά 4-17 ετών. Στις μισές οικογένειες ζητήθηκε να περιορίσουν τον χρόνο έκθεσης των παιδιών τους στις τρεις ώρες την εβδομάδα, εκτός από τον χρόνο του σχολείου.
Η μελέτη έγινε χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο «δυνατών σημείων και δυσκολιών» και έδωσε σημαντικά ευρήματα για τις κοινωνικές δεξιότητες, τη γενική συμπεριφορά, τη συναισθηματική σταθερότητα και τη γενική ψυχική υγεία. Παράλληλα εγκαταστάθηκαν μόνιτορ για την παρακολούθηση των παιδιών.
Όσες οικογένειες μείωσαν τον χρόνο έκθεσης των παιδιών στις τρεις ώρες είδαν σημαντικές βελτιώσεις στη συμπεριφορά τους. Η μείωση του χρόνου επί οθόνης βοήθησε τα παιδιά να επεξεργαστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να βελτιώσουν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με άλλους ερευνητές από το Drexel University στη Φιλαδέλεφια, τα παιδιά έως τριών ετών δεν πρέπει να περνούν καθόλου χρόνο μπροστά σε οθόνες, γιατί αυτό βλάπτει την ανάπτυξή τους και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών όπως ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειματικής προσοχής.