Τούρκος πρέσβης για ελληνοτουρκικά: Προτεραιότητα σε συνεργασία και διάλογο
Την 100η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας γιόρτασε στην Αθήνα η πρεσβεία της Τουρκίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνεται σε όλους όσοι παρευρέθηκαν στη δεξίωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.
Με τον διάλογο Αθήνας – Άγκυρας να συνεχίζεται σε θετικό κλίμα, έχοντας ως στόχο την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτσιγιές.
Ο τούρκος πρέσβης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δύο χώρες μπορούν να ξεκλειδώσουν πλήρως τις δυνατότητές τους μόνο μέσω στενής συνεργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για δύο γειτονικές χώρες «με κοινή γεωγραφία, ιστορία και κοινό μέλλον».
Ο Τσαγατάι Ερτσιγιές αναφέρθηκε στις διαφωνίες και στα εμπόδια, τα οποία όπως υπογράμμισε δεν είναι ανυπέρβλητα, κάνοντας λόγο για «αμοιβαία επωφελείς λύσεις».
Κατά την ομιλία του υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στους τομείς της πολιτικής, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της οικονομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.
«Σήμερα οι καρδιές μας είναι γεμάτες υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη καθώς φτάνουμε στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας και ξεκινάμε για τον νέο της αιώνα», τόνισε ο κ. Ερτσιγιές.
Τι είπε ο Τσαγατάι Ερτσιγιές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Οι διπλωματικοί μας δεσμοί με την Ελλάδα δημιουργήθηκαν πριν από 183 χρόνια και είναι τιμή μου που είμαι ο 44ος Τούρκος Πρέσβης στην Ελλάδα. Αν και έφτασα στην Αθήνα μόλις πριν από εννέα μήνες, η σύνδεσή μου με την Ελλάδα χρονολογείται από την υπηρεσία μου στην πρεσβεία μας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Έκτοτε έχω αφιερώσει σημαντικό μέρος της καριέρας μου στις τουρκοελληνικές σχέσεις.
Αναλογιζόμενος αυτά τα χρόνια, είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι οι χώρες μας μπορούν να ξεκλειδώσουν πλήρως τις δυνατότητές τους μόνο μέσω στενής συνεργασίας. Στην ουσία, είμαστε δύο γειτονικές χώρες με κοινή γεωγραφία και ιστορία, και το πιο σημαντικό, κοινό μέλλον. Είναι, επομένως, προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να δώσουμε προτεραιότητα στη συνεργασία έναντι της αντιπαράθεσης.
Αναμφίβολα, οι διαφωνίες μας εξακολουθούν να υφίστανται, μερικές από τις οποίες είναι μακροχρόνιες. Υπάρχουν πολιτικά, ψυχολογικά και ιστορικά εμπόδια για τη διευθέτησή τους. Ωστόσο, δεν είναι ανυπέρβλητα, αρκεί να κρατάμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μας.
Είμαι βέβαιος ότι μέσω ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου βασισμένου στο διεθνές δίκαιο και στην καλή γειτονία, σεβασμό των έννομων συμφερόντων και δικαιωμάτων του άλλου και αντλώντας αρμονία και όχι εχθρότητα από την κοινή μας ιστορία, μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις σε όλες τις διαφωνίες μας.
Οι κυβερνήσεις μας έχουν πλέον δεσμευτεί να αξιοποιήσουν τη θετική ατμόσφαιρα που προέκυψε στις διμερείς μας σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Αυτή η κοινή δέσμευση επιβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο και μεταφράστηκε σε έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
Μόλις πριν από δέκα ημέρες, οι Υφυπουργοί Εξωτερικών μας συναντήθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η διεύρυνση των οριζόντων των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς και η δημιουργία κουλτούρας συνεργασίας προς το αμοιβαίο όφελος των εθνών μας.
Το μήνυμα Ερντογάν
«Σήμερα, είμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι που φτάσαμε στην εκατονταετηρίδα της Δημοκρατίας. Σε αυτό το σημείο καμπής της ένδοξης ιστορίας μας, τιμώ όλους τους ήρωές μας που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του νέου μας κράτους, πρώτα απ' όλα τον ιδρυτή της Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, και εύχομαι το έλεος του Αλλάχ σε αυτούς.
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσους υπηρέτησαν την πατρίδα, το έθνος και το κράτος μας για αιώνες, με την πίστη τους στο «Αιώνιο Κράτος». Η Δημοκρατία της Τουρκίας, της οποίας τα εκατό χρόνια γιορτάζουμε με μεγάλη χαρά, είναι το τελευταίο κράτος που ιδρύσαμε σε αυτά τα εδάφη.
Το ταξίδι του έθνους μας από το παρελθόν στο μέλλον συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, από τους Σελτζούκους στους Οθωμανούς και από τους Οθωμανούς στη Δημοκρατία της Τουρκίας. Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει συσσωρεύσει όλη την κρατική μας παράδοση των δύο χιλιάδων διακοσίων ετών, όπως συμβολίζεται από τα 16 αστέρια της Προεδρικής Σφραγίδας.
Εύχομαι το έλεος του Αλλάχ σε όλους τους ένδοξους μάρτυρες και βετεράνους μας, που έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα για χίλια χρόνια. Με την έμπνευση που αντλούμε από τη βαθιά ριζωμένη ιστορία και τις προγονικές μας αξίες, προσπαθούμε να προετοιμάσουμε τη Δημοκρατία μας για τον νέο της αιώνα, ενισχύοντάς την περαιτέρω.
Είναι ύψιστο καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία, η οποία γεννήθηκε ως «προστάτης όσων έχουν ανάγκη», σύμφωνα με τα λόγια του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, θα ζήσει για πάντα.
Με αυτή την αντίληψη, έχουμε οδηγήσει τη χώρα μας από επιτυχία σε επιτυχία, από νίκη σε νίκη τα τελευταία 22 χρόνια. Κάναμε βήματα για να ανεβάσουμε τη Δημοκρατία μας πάνω από το επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών μέσω επενδύσεων και ξεπερνώντας αιώνια αμέλεια και ελλείψεις.
Έχουμε εφαρμόσει ιστορικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα, από τη δημοκρατία στην οικονομία, από την ασφάλεια στη δικαιοσύνη, από την εκπαίδευση στην υγεία, από τη γεωργία στην εξωτερική πολιτική.
Με το σύστημα Προεδρικής Διακυβέρνησης έχουμε κάνει πραγματικότητα το ιδανικό που εξέφρασε ο Μουσταφά Κεμάλ ότι «σκοπος και σκοπος του εθνικου αγωνα ειναι η εξασφαλιση και διατηρηση της πληρης ανεξαρτησιας και ανευ ορους κυριαρχιας του εθνους», σχεδόν μετά από έναν αιώνα.
Καταργώντας τα τείχη μεταξύ του κράτους και του έθνους, εξασφαλίσαμε ότι ο λαός και η Δημοκρατία ήταν ενωμένοι. Εξασφαλίσαμε τη Δημοκρατία, χάρη στον νικηφόρο αγώνα μας ενάντια στους κύκλους της κηδεμονίας.
Και τώρα, εργαζόμαστε ακούραστα για να κάνουμε τον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας τον αιώνα του έθνους μας στον κόσμο, επιδιώκοντας τον στόχο του «Αιώνα της Τουρκίας».
Με την αναπτυσσόμενη οικονομία μας, την ενίσχυση της δημοκρατίας, την αυξανόμενη φήμη, τη διευρυνόμενη σφαίρα επιρροής και την εξωτερική μας πολιτική με αρχές και οραματισμό, συνεχίζουμε να είμαστε «ο προστάτης των αδυνάτων», σε όλο τον κόσμο.Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι κάθε επίτευγμα της Τουρκίας παρακολουθείται με ελπίδα από όλους τους καταπιεσμένους στην περιοχή μας και στον κόσμο.
Είμαστε αποφασισμένοι να δοξάσουμε το ιδανικό μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας, ανεξάρτητα από τους κακόβουλους κύκλους, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Παρά τις τρομοκρατικές οργανώσεις που χρησιμεύουν ως όπλα των ιμπεριαλιστών...
Παρά τους εισβολείς που επιδιώκουν τις ίντριγκες του περασμένου αιώνα...
Και παρά αυτούς που είναι φιλόδοξοι αλλά ανίκανοι, και που ενοχλούνται από τις επιτυχίες της χώρας μας...
Εν ολίγοις, παρά όλους τους εχθρούς του έθνους και της χώρας μας, με τη θέληση του Αλλάχ, θα ζωντανέψουμε τον αιώνα της Τουρκίας, όπως έχουμε εκπληρώσει όλους τους άλλους στόχους μας».
Στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ μεταξύ άλλων το παρόν έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, διπλωμάτες και εκπρόσωποι κομμάτων.