Οι εκλογές χαμένων ψηφοφόρων, τα κόμματα προσπαθούν να πανηγυρίσουν
Αν σας πω, ότι δεν μου αρέσουν οι εκλογές θα είναι ψέμα. Και περισσότερο μου αρέσουν εκείνες στις οποίες οι περισσότεροι έχασαν ψηφοφόρους. Κέρδισε κυρίως η αποχή! Πάντως λόγω επαγγελματικής διαστροφής, που λένε, χθες το απόγευμα, μετά την προβολή των exit poll και των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, άρχισα να παίρνω τηλέφωνα για εκτιμήσεις και αντιδράσεις. Ξεκίνησα από φίλο μου στο Μ. Μαξίμου, που συνήθως γνωρίζει τα πράγματα και έκαναν την ερώτηση που περίμενε. Πως είδε δηλαδή τα νούμερα.
Κοίτα μου λέει, δεν μπορώ να πανηγυρίζω, το 2 μπροστά το ξορκίζαμε. Υπάρχει μήνυμα και όταν λέμε μήνυμα όχι καμπανάκι αλλά κουδούνια». Και εκεί που πήγαν να τον διακόψω, πρόσθεσε όμως, οπότε περίμενα να δω την συνέχεια. «Όμως, λέει δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε πάνω από το άθροισμα του 2 και 3 και κυρίως ότι έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας. Από εμάς εξαρτώνται όλα. Από την αποτελεσματικότητα μας». Δεν μπόρεσα να μιλήσω άλλο μαζί του, αφού έκλεισε το τηλέφωνο μια και όπως φαίνεται τον καλούσαν «υψηλά πρόσωπα».
Δεξιό παράρτημα
Έτσι, τηλεφώνησα στην Πειραιώς, από όπου μόλις είχε φύγει ο πρωθυπουργός και προσπάθησα όχι μόνον να δω το κλίμα, αλλά και αν κυκλοφορεί κάτι περί ανασχηματισμού και άλλα σχετικά. Δεν μπορώ να πω ότι άκουσα στα 3-4 τηλεφωνήματα που έκανα χαρούμενες φωνές, αλλά δεν είδα και να βρίσκονται σε πανικό. Ένας συνομιλητής μου μου είπε πως «είναι σαφές πως έχουμε μια στροφή των ψηφοφόρων προς τα δεξιά και αυτό πρέπει να δούμε», ίσως βέβαια γιατί είναι ένας από αυτούς που εδώ και χρόνια φωνάζει για κάτι τέτοιο ζητώντας ακόμα και «την στήριξη ενός σχήματος στα δεξιά μας». Μάλιστα δεν παρέλειψε να μου πει πως τώρα, «αυτό που έπρεπε να κάναμε εμείς το έκανε η Λατινοπούλου και θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τακτική μας απέναντι της».
Ο ανασχηματισμός
Άλλος συνομιλητής μου, στην ερώτηση περί ανασχηματισμού μου είπε πως «δεν έγινε καμμιά τέτοια συζήτηση, ούτε νύξη, αλλά στον αέρα πλανάται το θέμα». Πρόσθεσε όμως «να μην περιμένεις καμμιά βιαστική κίνηση του πρωθυπουργού». Όταν τον ρωτήσαν σε ποια κατεύθυνση θεωρεί ότι θα κινηθεί ο ανασχηματισμός, όταν αποφασισθεί, μου είπε δυο λέξεις «προς τα δεξιά και με στόχο ανθρώπους αποτελεσματικούς». Αυτό το «αποτελέσματα, αποτελεσματικούς και αποτελεσματικότητα» πάντως, το άκουγα από όλους τους συνομιλητές μου στον χώρο της ΝΔ, χθες το βράδυ. Λες και ήταν οι λέξεις κλειδιά. Οι λέξεις που κάποιος είπε σε σύσκεψη στην Πειραιώς.
Αλλαγή προσανατολισμού
Με την τελευταία συνομιλία μου με πρώην υπουργό, έμαθα κάτι που όπως φαίνεται το συζητούν στο Μ. Μαξίμου. Το αποτέλεσμα μου είπε, είναι πολύ πιθανόν, εκτός από τον ανασχηματισμό, να επανακαθορίσει και τα κριτήρια τον Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ίσως , πρόσθεσε, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πρόσωπο «η ιδιότητα που να συγκινεί το δεξιό κοινό». Ονόματα δεν μου είπε (είναι πολύ νωρίς ακόμα, είπε) αλλά μου τόνισε να σκεφτώ ποιες ιδιότητες «κάνουν γκελ στο δεξιό ψηφοφόρο»……
Μεγάλος προβληματισμός
Με το στρατηγείο της Κουμουνδούρου, οι επικοινωνίες μου πολλές αλλά τα αποτελέσματα πενιχρά. Και όχι γιατί δεν μίλαγε κανείς, το αντίθετο θα έλεγα, αλλά απ΄ότι κατάλαβα κάνεις δεν ξέρει τις πραγματικές προθέσεις Κασσελάκη. Τα ποσοστά δεν ήταν αυτά που περιμέναμε, μου είπε ένας εκ των παλαιών του χώρου, αλλά δεν μπορώ να σου πω τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Άλλος, υποστήριξε πως «ο Κασσελάκης σχεδιάζει στροφή του κόμματος προς σοσιαλδημοκρατικές λογικές και πρόταση κάποια στιγμή προς το ΠΑΣΟΚ για κοινές στην πρώτη φάση δράσεις». Δύσκολες κινήσεις του είπα αλλά μου απάντησε πως «επικίνδυνες αλλά υποχρεωτικές, αλλιώς….»
Χαρούμενοι σοσιαλιστές
Οδηγήθηκα τέλος στους φίλους στην Χ. Τρικούπη. Ε, ομολογώ πως δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί οι περισσότεροι ήταν «μέσα στην τρελή χαρά», που λένε και οι έφηβοι.
Όταν σε κάποιον εξ αυτών επισήμανα πως δεν έφτασαν τον στόχο τους να περάσουν το Κασσελάκη μου είπε πως «τον φτάσαμε πολύ κοντά και έχουμε μεγάλη αύξηση». Τώρα, πρόσθεσε, θα αναγκασθούν και στην κυβέρνηση να μας αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά αλλά και θα σταματήσουν οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κινήματος. Βέβαια, το τελευταίο δεν το βλέπω εγώ αλλά, ίσως γίνουν ξεκαθαρίσματα σε έκτακτο συνέδριο.
Την ηρέμησε
Να σας πω και ένα δυο παραλειπόμενα από την χθεσινή εκλογική μέρα. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ψήφισε στο πρώτο γυμνάσιο της Κηφισιάς. Όπως ήταν φυσικό, μαζί του στο εκλογικό κέντρο μπήκαν όχι μόνον οι συνοδοί του αλλά δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνέργεια, φωτογράφοι αλλά και πολλοί πολίτες που δημιουργήσαν μια κοσμοσυρροή, στους διάδρομους και τις σκάλες του σχολείου. Μια εκλογέας, μεγάλης ηλικίας, τρομοκρατήθηκε από τον θόρυβο και την κοσμοσυρροή, με αποτέλεσμα να πάθει ένα είδους πανικού και να αρχίσει να φωνάζει. Την πλησίασε ο κ. Μητσοτάκης και την καθησύχασε, ενώ ο δήμαρχος Κηφισιάς , ο κ Β. Ξυπολητάς, που τον συνόδευε, ζήτησε να μετακινηθούν πιο ήσυχα και εκτός του χώρου του σχολείου όσοι βρισκόταν εκεί για να ηρεμήσουν τα πράγματα.
Ευγενική κίνηση
Ο Κ. Καραμανλής, που ψήφισε στην Θεσσαλονίκη, όταν έφευγε από το εκλογικό κέντρο, είδε την Αφρ. Λατινοπούλου να έρχεται στο ίδιο συγκρότημα. Σταμάτησε λοιπόν το αυτοκίνητο και βγήκε να την χαιρετήσει. Αστική ευγένεια ή κάτι άλλο…..
Γεμάτος εκπλήξεις
Ο Πρόεδρος του Σύριζα πάντως, δεν σταματά να ξαφνιάζει τους πάντες. Χθες το βράδυ, στελέχη του κόμματος, αλλά και κάμερες, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι τον περίμεναν έξω από την Κουμουνδούρου. Έφτασε με τον σύζυγό του και ξαφνικά, άλλαξε πορεία και όλοι προσπαθούσαν να δουν που πάει. Όπως έγινε σαφές μετρά «πήγε το σκύλο του, την Φάρλυ, στο κοντινό παγκάκι για να κάνει την ανάγκη του. Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Προτεραιότητες είναι αυτές…..
Οι άλλες εκλογές
Τώρα που ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση των Ευρωεκλογών, ας πάμε και στις επόμενες. Διαφορετική σημασία έχουν βέβαια, αλλά σε μια εβδομάδα στήνεται η κάλπη για τις (για πρώτη φορά) εκλογές για την ηγεσία του ΣΕΒ, που επικεντρώνει υψηλό ενδιαφέρον, λόγω εμβληματικών επιχειρηματιών. Μια και έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές να σας πω ότι η ψηφιακή ψηφοφορία που ζήτησε η εις εκ των υποψηφίων Ιουλία Τσέτη (του ΟΦΕΤ), μάλλον μας «αποχαιρέτησε», οπότε η διαδικασία θα γίνει με φυσική παρουσία. Πάντως μη αποκλείσετε η διαδικασία να οδηγηθεί σε περίπλοκες ατραπούς ιδιαίτερα εάν η τελευταία την αμφισβητήσει. Και δεν το λέω τυχαία.
Πάντως τις τελευταίες ημέρες στο «στρατόπεδο» του ετέρου υποψηφίου, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, εντάχθηκε και ο Αριστοτέλης Παντελιάδης των METRO (που είναι και σήμερα μέλος στη διοίκηση του ΣΕΒ) μιλώντας με ευγενικά λόγια για τον Mr. Chipita. Ο ίδιος απέφυγε πάντως να ανοίξει και «κόντρα» με την κύρια Τσέτη, περιοριζόμενος να σχολιάσει πως «με τα φάρμακα δεν έχω ασχοληθεί», αν και γνωρίζω την κυρία Τσέτη από την αγορά... Σημειώστε ότι ο κ. Παντελιάδης θα διεκδικήσει εκ νέου μια θητεία στη διοίκηση του ΣΕΒ.
Και στο ΕΒΕΑ
Η επόμενη επιχειρηματική εκλογική αναμέτρηση (που δεν έχει οριστεί ακόμη αλλά θα γίνει μετά από τρεις αναβολές) αφορά τον ΕΒΕΑ. Οι ισορροπίες παραμένουν ρευστές, αλλά όπως σας έχω πει άλλη μια φορά προσέχω την εντονότατη δραστηριότητα του κολεγιόπαιδου Νίκου Σοφιανού (που αν και συναπόφοιτος του πρωθυπουργού) δεν κατεβαίνει με κομματική κάλυψη. Οπότε και στην πορεία θα διαπιστώσουμε εάν θα είναι «γαλάζιος ανεξάρτητος» ή αν θα αποκτήσει επίσημο αντίπαλο...
Ιστορία μερισμάτων
Η δυνατότητα που παρασχέθηκε στις ελληνικές τράπεζες από τον SSM να διανέμουν μερίσματα, κλείνει 15 «πέτρινα χρόνια». Να φανταστεί κανείς ότι ακόμη κα πέρυσι που τα δεδομένα τους ήταν μια χαρά (για να το πω λαϊκά), δεν παρασχέθηκε τέτοια ευχέρεια. Στην αναδρομή της 15ετίας από τότε που η κρίση μπήκε βαθιά στις τράπεζες, προφανώς και δεν πρέπει να ξεχνούμε τη συμβολή του Γιώργου Προβόπουλου, που χάθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Όμως επειδή είμαι κάπως δεικτικός θυμήθηκα και κάτι άλλο. Ένα άλλος τραπεζίτης, ο Τάκης Αράπογλου, διαβεβαίωνε το 2009 από τη θέση του διοικητή τη Εθνικής, ότι η ενίσχυση που είχε λάβει ένα χρόνο νωρίτερα, από το δημόσιο θα επιστρεφόταν «σύντομα» ώστε να συνεχιστεί η μερισματική πολιτική. Χρειάστηκε βέβαια κάτι περισσότερο σε χρόνο...