Η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας δείχνει τον δρόμο
Η εκλογή της χώρας μας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την διετία 2025-2026 και μάλιστα με την εντυπωσιακή πλειοψηφία του 98% των ψηφισάντων χωρών (182 ψήφοι από τις 188), αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία της χώρας και δικαίως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Γ Γεραπετριτης «πανηγυρίζουν». Είναι η τρίτη φορά , από την ίδρυση του ΟΗΕ που η χώρα μας γίνεται μη μόνιμο μέλος του κορυφαίου παγκόσμιου οργάνου διαμόρφωσης διεθνούς πολιτικής. Οι δυο προηγούμενες ήταν το 1953 και 2005-2006.
Τα διπλωματικά και πολιτικά οφέλη για την χώρα από την συμμετοχή αυτή είναι αυτονόητα και όπως είναι σαφές η εκλογή μας αποδεικνύει ότι η χώρα μας αντιμετωπίζεται διεθνώς όχι μόνον ως σοβαρή χώρα αλλά και πως μπορεί να είναι «μία πραγματική γέφυρα ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτικές και στα διαφορετικά κράτη», όπως επισήμανε στην δήλωση του μετρά την εκλογή ο Γ. Γεραπετριτης.
Όμως η εκλογή και μάλιστα με το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό αποδεικνύει και κάτι άλλο. Πως μια προσπάθεια γίνεται οργανωμένα, με σοβαρή προετοιμασία, διάρκεια, και επιμονή, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος.
Γιατί η προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα ξεκίνησε το πρώτο διάστημα της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Περί τα τέλη του 2020, ξεκίνησαν οι σχετικές σκέψεις στο επιτελείο του τότε υπουργού εξωτερικών Ν. Δένδια, που μετά από συμφωνία με τον πρωθυπουργό κατέληξαν στο να μελετηθούν τα δεδομένα και να καταστρωθεί το σχετικό σχέδιο.
Ένα σχέδιο που εφάρμοσαν δεκάδες διπλωματικά στελέχη τα επόμενα χρόνια, οργανώνοντας συνεννοήσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, κάνοντας διαπραγματεύσεις για υποστήριξη άλλων χωρών σε διεθνείς οργανισμούς με «αντάλλαγμα» την στήριξη της υποψηφιότητας μας στο Συμβούλιο Ασφάλειας. Μάλιστα ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στις επισκέψεις του σε εβδομήντα περίπου χώρες, έθετε και το ζήτημα αυτό.
Μέσα από αυτές όλες τις οργανωμένες και με σοβαρότητα προσπάθειες, φάνηκε πως είχαμε την δυνατότητα να κερδίσουμε την εκλογή και γι αυτό στις 16-3-2023, ο υπ. Εξωτερικών κατέθεσε την υποψηφιότητα της χώρα μας στον γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Πυξίδα της υποψηφιότητάς μας ήταν τα «3 Δ» (D): Διάλογος (Dialogue), Διπλωματία (Diplomacy), Δημοκρατία (Democracy) και έμβλημά της το δέντρο και το κλαδί της ελιάς, η οποία συμβολίζει από την εποχή της Αρχαιότητας την ειρήνη».
Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίσθηκε, με την ίδια σοβαρότητα και μετά τις εκλογές του 2023 (και την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΞ), και φτάσαμε έτσι στο ποθητό αποτέλεσμα.
Πέραν λοιπόν από τα διπλωματικά κέρδη για την χώρα μας από την συμμετοχή στο κορυφαίο αυτό όργανο, απεδείχθη για μια ακόμα φορά πως αν βάλεις έναν στόχο και τον παλέψεις με σοβαρότητα και συνέπεια έχει αποτελέσματα. Ίσως αυτό πρέπει να αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση και στο εσωτερικό πεδίο.