«Γιορτινό ραντεβού» με την εφορία: Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα φορολογική δήλωση
Τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες φορολογούμενοι υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρων και προστίμων.
Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους που το 2022 έλαβαν αναδρομικά ποσά, όσους θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές, όσοι θέλουν να γλυτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 κληρονόμους φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022 και φορολογούμενους που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.
Για ποιους... πιέζει ο χρόνος
Αναλυτικότερα οι εκκρεμότητες που πρέπει να περαιωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου με την υποβολή δηλώσεων στην εφορία είναι οι ακόλουθες:
Αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, έκτακτες αποδοχές, επιδόματα και ενισχύσεις. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ, άνεργοι και αγρότες οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024.
Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Επισημαίνεται ότι οι υπόχρεοι δεν επιβαρύνονται με πρόστιμα και τόκους ενώ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου εφόσον το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.
Επίσης εμπρόθεσμες θεωρούνται οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.
Νέο εκκαθαριστικό
Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024 ενώ εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής του μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις. Οι συνταξιούχοι μπορούν μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να αποπληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Όμως η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης:
- Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση 15% μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
- Δεν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
- Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί).
- Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.
Κάλυψη τεκμηρίων: Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty.
Ακινησία οχημάτων: Όσοι θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους και να μην καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας για το 2024 θα πρέπει να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.
Κληρονόμοι: Οι δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2022 θα πρέπει να υποβληθούν από τους κληρονόμους στην εφορία χειρόγραφα και να συνοδεύονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος που απεβίωσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει. Ειδικά, οι κληρονόμοι θα πρέπει να συνυποβάλουν βεβαιώσεις για αποδοχές ή συντάξεις και για τόκους καταθέσεων.
Μετά την υποβολή της δήλωσης η εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου. Οι κληρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για τον φορολογούμενο που απεβίωσε και με email. Σε περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, το ποσό επιστρέφεται και μοιράζεται στους κληρονόμους που αναγράφονται στο πιστοποιητικό των εγγυτέρων συγγενών. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.
Κάτοικοι εξωτερικού: Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση