«Μπαξίσι» 3.000 ευρώ και... αναβαθμισμένη appodixi για τις «μαϊμού» αποδείξεις
Με την αναβάθμιση της εφαρμογής appodixi στο κινητό και την παροχή χρηματικής επιβράβευσης έως 3.000 ευρώ στους καταναλωτές που «καρφώνουν» περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις η ΑΑΔΕ επιχειρεί να βάλει φρένο στα κόλπα των επιτήδειων με τις «μαϊμού» αποδείξεις. Μάλιστα εξετάζεται το μέτρο να επεκταθεί και στους φορολογούμενους που αποκαλύπτουν κρούσματα φοροδιαφυγής μέσω καταγγελίας στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Την ίδια ώρα οι φορολογικές αρχές απειλούν με πρόστιμα έως 100.000 ευρώ επαγγελματίες και επιχειρήσεις που παρεμβαίνουν στις ταμειακές μηχανές με στόχο να αποκρύψουν τζίρο από την εφορία.
Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη δύναμη πυρός των κινητών κατά της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ προχώρησε σε νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi η οποία θα αναγνωρίζει το QRCode των ΦΗΜ που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης του παραστατικού.
Όσοι από εδώ και πέρα μέσω της εφαρμογής Appodixi στο κινητό εντοπίζουν περιπτώσεις πλασματικών αποδείξεων στις συναλλαγές τους και από τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχει παράβαση θα λαμβάνουν χρηματική αμοιβή η οποία ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των εκατό ευρώ 100 ευρώ ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
Ποιοι δεν δικαιούνται το... μπόνους
Όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της χρηματικής αμοιβής η ρύθμιση ορίζει ότι αν κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος οντότητας μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.
Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Βαριές καμπάνες έως 100.000 ευρώ για «πειραγμένες» ταμειακές
Την ίδια ώρα προβλέπονται καμπάνες που φθάνουν έως 100.000 ευρώ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που μετά από φορολογικό έλεγχο εντοπιστούν να χρησιμοποιούν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές για να «σβήνουν» τζίρο από την εφορία.
Ειδικότερα για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), κατά οποιονδήποτε τρόπο, επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής:
- Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα του ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου ή οντότητας, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων φορολογικών ετών. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
- Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ παραβίαση του ΦΗΜ συνιστά:
- Η παραβίαση της σφραγίδας της κεφαλής της βίδας ασφαλείας και η παρέμβαση hardware ή στον μικροκώδικα (firmware). Σε περίπτωση χρήσης ειδικών φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ), παραβίαση συνιστά και η τροποποίηση του λογισμικού υποστήριξης (driver) που βρίσκεται εγκατεστημένο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία του μηχανισμού με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
- Παραποίηση των αρχείων ΦΗΜ συνιστά η αλλοίωσή τους.
- Επέμβαση στη λειτουργία του ΦΗΜ με οποιονδήποτε τρόπο συνιστά η κάθε παρεμβολή ή παρέμβαση στη λειτουργία του που διασπά τη σχετική ενότητα και διακόπτει την αλληλουχία τεκμηρίωσης του εκδοθέντος παραστατικού.