Ο «βασιλιάς του αγγουριού» κατακτά το TikTok και εξαντλεί τα ράφια των σούπερ μάρκετ - Βίντεο
Viral βίντεο του Logan Moffitt, γνωστού και ως «cucumber guy» στο TikTok, που έχει μαγνητίσει εκατομμύρια θεατές με τις σαλάτες του

«Μερικές φορές χρειάζεται να φας ένα ολόκληρο αγγούρι». Με αυτή τη φράση ξεκινούν τα viral βίντεο του Logan Moffitt, γνωστού και ως «cucumber guy» στο TikTok, που έχει μαγνητίσει εκατομμύρια θεατές με τις σαλάτες του. Η απλή του συνταγή έχει εμπνεύσει χιλιάδες χρήστες να αναδείξουν το αγγούρι ως το απόλυτο συστατικό, προκαλώντας μάλιστα αυξημένη ζήτηση σε καταστήματα στην Αυστραλία και πέρα από αυτή.
Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν καταναλώνουμε ένα ολόκληρο αγγούρι; Η επιστήμη έχει απαντήσεις.
Τι περιέχει ένα αγγούρι
Το αγγούρι (Cucumis sativus) ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών και είναι τεχνικά φρούτο. Με καταγωγή από την Ινδία και ιστορία άνω των 3.000 ετών, το αγγούρι αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής σε πολλές κουλτούρες. Περιέχει 96% νερό, γι' αυτό και ο Moffitt έχει χαρακτηριστεί από τους fans του ως «ο πιο ενυδατωμένος άνθρωπος στο διαδίκτυο».
Ένα μέσο αγγούρι 300 γραμμαρίων προσφέρει:
- 11% των ημερήσιων αναγκών σε υδατάνθρακες,
- 5% σε φυτικές ίνες,
- πάνω από 50% σε βιταμίνη K,
- περίπου 10% σε βιταμίνη C,
- και 10% σε κάλιο.
Παρότι δεν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν τις επιδράσεις της καθημερινής κατανάλωσης ενός ολόκληρου αγγουριού, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι περιέχει ουσίες όπως οι κουκουρβιτακίνες (κυρίως στη φλούδα), οι οποίες ενδέχεται να έχουν αντιφλεγμονώδη ή και αντικαρκινική δράση.
Δροσιστικό, ενυδατικό και… παρεξηγημένο
Το υψηλό ποσοστό νερού κάνει το αγγούρι εξαιρετική επιλογή για ενυδάτωση – ειδικά τους θερινούς μήνες ή μετά από άσκηση. Ένα ολόκληρο αγγούρι μπορεί να προσφέρει πάνω από ένα ποτήρι νερό (288ml). Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ίδιο το νερό στην καθημερινή ενυδάτωση.
Το αγγούρι είναι εύπεπτο και χαμηλό σε FODMAPs – δηλαδή υδατάνθρακες που προκαλούν φούσκωμα – και σπάνια ενοχλεί το πεπτικό. Όμως, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε ευαίσθητα άτομα, ειδικά εκείνα με προβλήματα στο έντερο.
Επιπλέον, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες, λίπος και πρωτεΐνη, δεν μπορεί να στηρίξει από μόνο του τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού. Η αποκλειστική κατανάλωσή του επί μακρόν μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις.
Και το MSG; «Προφανώς», λέει ο Moffitt
Τα περισσότερα viral πιάτα με αγγούρι συνοδεύονται από γευστικά υλικά όπως σκόρδο, σόγια, fish sauce, σησαμέλαιο και ζάχαρη. Ο Moffitt επαναλαμβάνει συχνά τη φράση «MSG, obviously», όταν αναφέρεται στα υλικά του.
Το MSG (μονονατριούχο γλουταμινικό) είναι ένα ενισχυτικό γεύσης που χρησιμοποιείται ευρέως στην ασιατική κουζίνα και έχει δεχθεί κατά καιρούς αμφισβητήσεις. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές σε Αυστραλία και άλλες χώρες το θεωρούν απολύτως ασφαλές. Η κατανάλωση του είναι συνήθως χαμηλή (0,5g ανά μερίδα), αν και σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα σε ευαίσθητα άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές τροφές – από τις ντομάτες έως τα μανιτάρια και την παρμεζάνα – περιέχουν φυσικά γλουταμινικό, το κύριο συστατικό του MSG.
Ναι στο αγγούρι – αλλά με μέτρο και ισορροπία
Το αγγούρι είναι μια υγιεινή και δροσιστική προσθήκη στο καθημερινό τραπέζι, αρκεί να καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Για ένα πλήρες γεύμα, οι διατροφολόγοι προτείνουν να το συνδυάζετε με πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, αυγά, τόνο ή τόφου και με υδατάνθρακες ολικής άλεσης, όπως ψωμί, ρύζι ή ζυμαρικά.
Για πιο εξατομικευμένες συμβουλές, η καθοδήγηση ενός διαιτολόγου είναι πάντα η πιο ασφαλής επιλογή.