Ο «Γολγοθάς» της υιοθεσίας στην Ελλάδα - Έως και 7 χρόνια η αναμονή
Ο φάκελος της υιοθεσίας έχει ανοίξει ξανά τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι τα ζευγάρια όλα αυτά τα χρόνια έρχονται αντιμέτωπα με μια σειρά χρονοβόρων διαδικασιών που λειτουργεί αποτρεπτικά για την υιοθεσία.
Μάλιστα όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Action24 τα υποψήφια ζευγάρια μπορεί να περιμένουν έως και 7 χρόνια μέχρι να υιοθετήσουν παιδί.
Όπως ανέφερε η Νανά Παπαδεγεωργάκη, δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια «Η υιοθεσία στην Ελλάδα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Όταν ένα παιδί γεννιέται και ξεκινάει μια διαδικασία υιοθεσίας, όταν περνάει το διάστημα αντιλαμβανόμαστε σε ποια ηλικία θα είναι. Στην Ελλάδα περισσότερο καθυστερεί ο έλεγχος καταλληλότητας των υποψήφιων γονέων και αυτό δημιουργεί την αργοπορία. Η αργοπορία σε αυτό το επίπεδο οδηγεί τους γονείς να το παρατήσουν».
Από την πλευρά της, η Ελπίδα Γεωργακοπούλου, υποψήφια θετή μητέρα, εξιστορεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της να υιοθετήσει ένα παιδί. Η γραφειοκρατία τελικά στάθηκε εμπόδιο και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
«Στο παρελθόν προσπάθησα. Είμαι μονογονεϊκή και ήταν πριν από αρκετά χρόνια. Η πόρτα ήταν κλειστή επειδή ήμουν ανύπαντρη.»
Μάλιστα τόνισε ότι «Είναι ντροπή γιατί όλα αυτά τα παιδάκια, που είναι τεράστιος ο αριθμός στα ιδρύματα να μεγαλώνουν χωρίς να έχουν μια ζεστή αγκαλιά.»
Ωστόσο, όπως λένε στελέχη στα ιδρύματα πρόνοιας, οι δυσκολίες προκύπτουν επειδή τα παιδάκια έχουν προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να τα απορρίπτουν οι υποψήφιοι γονείς.
Εν τω μεταξύ αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν τρία είδη υιοθεσίας:
- Κρατική υιοθεσία: Από κρατικά ιδρύματα
- Διακρατική υιοθεσία: Υποψήφιοι γονείς απευθύνονται σε χώρες του εξωτερικού
- Ιδιωτική υιοθεσία: Υιοθεσία από άλλη οικογένεια
Οι προϋποθέσεις υιοθεσίας στην Ελλάδα
- Η ηλικία του υιοθετούντος δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 18 ετών και μεγαλύτερη των 50
- Το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο των υποψήφιων γονιών πρέπει να είναι επαρκές
- Κατάλληλη σωματική και ψυχική υγεία
Στην Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά:
- 1.351 παιδιά σε 87 ιδρύματα
- 30 δημόσια
- 57 ιδιωτικά