Ομόφυλοι: Σκληρό μανιφέστο στη Βουλή ο Σαμαράς - «Ταβάνι» για τη ΝΔ τα 120 «ναι»
Μετά το ξεκαθάρισμα των ιδεολογικών λογαριασμών, ο ύφαλος της ονομαστικής ψηφοφορίας βρίσκεται μπροστά από την κυβέρνηση όπως επίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Το Μέγαρο Μαξίμου όμως, εκτός από τη δοκιμασία για τις κυβερνητικές αντοχές, με τους βουλευτές που θα επιλέξουν το όχι αντί της αποχής, έχει να αντιμετωπίσει και το νέο crash-test με τον Αντώνη Σαμαρά. Της ομιλίας Σαμαρά πάντως θα έχει προηγηθεί στις 13:00 εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το σκληρό μανιφέστο Σαμαρά στη Βουλή
Ο πρώην Πρωθυπουργός άλλωστε, δεν θα «μαυρίσει» απλώς ακόμη μια κυβερνητική πρωτοβουλία. Αλλάζοντας πίστα στη δεύτερη διαφοροποίησή του, ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Flash.gr θα χρησιμοποιήσει σκληρό πολιτικό ροκ για να εξηγήσει τους λόγους που το καταψηφίζει.
Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο πρώην Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη διαφωνία του και «για την αξιοπρεπή στάση» της αποχής, που είχε υποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως διέξοδο στους διαφωνούντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και για την οποία είχε ξεσπάσει γαλάζιος «εμφύλιος».
Από την άλλη συνομιλητές του Μεσσήνιου πολιτικού, υποστηρίζουν ότι η ομιλία του Αντώνη Σαμαράς δεν θα αποτελέσει ένα αντικυβερνητικό μανιφέστο. Θα επιμείνει όμως, λένε τα ίδια πρόσωπα, στα καμπανάκια προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για τον προσανατολισμό του κόμματος και τον ρόλο που πρέπει να παίξει ειδικά με την υπερδεξιά στροφή που καταγράφεται πανευρωπαϊκά ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου.
Στην Ηρώδου Αττικού απέφευγαν και την παραμικρή αναφορά που θα αναζωπύρωνε προκαταβολικά το μέτωπο με τον πρώην Πρωθυπουργό. Είναι ξεκάθαρο όμως, ότι εάν χρειαστεί να δοθούν απαντήσεις, αυτές θα περιέχονται στην ομιλία που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε αυτό το σενάριο πάντως, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έλεγαν, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα επιλέξει να πει αυτός την τελευταία λέξη, ακόμη και εάν χρησιμοποιηθούν έμμεσες αναφορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με «ταβάνι» τις 120 ψήφους - Ποιοι καταψηφίζουν
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνονται στην αριθμητική της ψηφοφορίας που αφορά στους κυβερνητικούς βουλευτές. Μετά τα σεμινάρια στην Πειραιώς, τις προσωπικές επαφές στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη με διαφωνούντες και αναποφάσιστους, αλλά και το εντατικό πρέσινγκ των τελευταίων ημερών, έχουν αποδώσει καρπούς.
Για παράδειγμα βουλευτές όπως ο Στράτος Σιμόπουλος, που θα καταψήφιζαν, από βήματος της Ολομέλειας, τάχθηκαν υπερ του νομοσχεδίου. Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι τουλάχιστον 110, με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς να ανεβάζουν τον τελικό αριθμό ακόμη και πάνω από τους 120.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι στην ψηφοφορία θα αποφευχθούν τα «τραύματα» των υπουργών, καθώς εκτός από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, δεν βλέπουν μεγάλο αριθμό αποχών στην ψηφοφορία ειδικά από την κατηγορία των υφυπουργών.
Το κυβερνητικό κομπιουτεράκι φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή μετράει 15 «ΟΧΙ» βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο. Έτσι πέραν του Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται να καταψηφίσουν, η Άννα Καραμανλή, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Φώντας Μπαραλιάκος,ο Κώστας Καραγκούνης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Θανάσης ∆αβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γιώργος Καρασμάνης και ο Θεόδωρος Καράογλου.
Από την άλλη είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ενόψει της ψηφοφορίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου, που μετά την νέα αναδίπλωση του Στέφανου Κασσελάκη και την επιστροφή στη σκληρή γραμμή της κομματικής πειθαρχίας, υπολογίζουν μπορεί από 2 έως και 4 βουλευτές του, μεταξύ αυτών ο Παύλος Πολάκης και η Νίνα Κασσιμάτη, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες που μπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ, καθώς από η κοινοβουλευτική δύναμη των 32 μπορεί να χάσει ακόμη και 10 βουλευτές.