Νέος νόμος στην Ισπανία αλλάζει τα δεδομένα για τους influencers - Τι είναι το «δικαίωμα διόρθωσης»
Ο νόμος, αν εγκριθεί, θα εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου σε τρία χρόνια και περιλαμβάνει περίπου τριάντα μέτρα
Η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε την Τρίτη (17/12) προσχέδιο ενός καινοτόμου νόμου που επιτρέπει σε πολίτες να αξιώσουν τη διόρθωση δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο, ιδίως εκείνων που έχουν γίνει από χρήστες με μεγάλη επιρροή (influencers) οι οποίοι αριθμούν περισσότερους από 100.000 ακολούθους.
«Υπάρχουν επαγγελματίες φημολογιών και ψεμάτων που καθημερινά ρυπαίνουν τον δημόσιο διάλογο με ψέματα. Το δικαίωμα διόρθωσης μπορεί να στραφεί εναντίον τους», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φέλιξ Μπολάνιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Αυτή η νέα προτεινόμενη νομοθεσία για το "δικαίωμα διόρθωσης" θα αντικαταστήσει νόμο του 1984 ώστε η νομοθεσία να «προσαρμοστεί στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα» και αυτή θα ισχύει τόσο για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και για τις ψηφιακές πλατφόρμες, επειδή πρέπει «να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που έχουν οι φημολογίες και οι ψευδείς ειδήσεις έχουν σε όλες τις δημοκρατίες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Τι αλλάζει για τους Influencers
Το προσχέδιο νόμου, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, προβλέπει ότι όλα τα μέσα επικοινωνίας, όλοι οι δημιουργοί περιεχομένου ή influencers που έχουν περισσότερους από 100.000 συνδρομητές σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή περισσότερους από 200.000 σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πρέπει να διαθέτουν έναν εύκολο και προσβάσιμο μηχανισμό που θα διευκολύνει τους πολίτες της χώρας μας να αξιώσουν διόρθωση», εξήγησε ο Μπολάνιος.
Ο χρόνος διάρκειας για μια αίτηση για διόρθωση που υποβάλλεται σε μέσο ενημέρωσης παρατείνεται επίσης από επτά σε 10 ημέρες. Δεν θα είναι πλέον αναγκαία η επικοινωνία με τη διεύθυνση έκδοσης.
Η ένωση καταναλωτών Facua χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της την κίνηση αυτή της κυβέρνησης κρίνοντας «αναγκαίο για τα άτομα που επηρεάζονται από ανακριβείς ή ψευδείς πληροφορίες να επωφελούνται από νομική προστασία που τους επιτρέπει όχι μόνο να διαθέτουν εργαλεία για να υπερασπιστούν την τιμή τους, αλλά και να απαιτούν τη δημοσίευση των δικών τους εκδοχών».
Επί μήνες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει θέσει την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ως προτεραιότητα και παρουσίασε τον Σεπτέμβριο ένα σχέδιο για «δημοκρατική ανανέωση» κατηγορώντας όσους διαδίδουν «παραπληροφόρηση και δυσφήμιση».
Αυτό το κυβερνητικό σχέδιο ανακοινώθηκε στον απόηχο της έναρξης έρευνας για διαφθορά και διαπραγμάτευση επιρροής με στόχο τη σύζυγό του Μπεγκόνια Γκόμεθ μετά την καταγγελία μιας συλλογικότητας που πρόσκειται στην ακροδεξιά, η οποία παραδέχτηκε ότι βασίστηκε σε μη επαληθευμένες πληροφορίες του Τύπου.
Ο νόμος, αν εγκριθεί, θα εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου σε τρία χρόνια και περιλαμβάνει περίπου τριάντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας δημόσιου μητρώου που θα περιλαμβάνει εφημερίδες, τους ιδιοκτήτες τους και τα διαφημιστικά τους έσοδα και την ενίσχυση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και τη διόρθωση λανθασμένων πληροφοριών.