Νέο επίδομα ανεργίας: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του - Τι αλλάζει και πώς διαμορφώνονται τα ποσά
Τι θα προβλέπει το νέο σύστημα του υπουργείου Εργασίας για το επίδομα ανεργίας και γιατί αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό.
Τεκτονικές αλλαγές αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα στο επίδομα ανεργίας, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να «χτίσουν» σε γερές βάσεις το νέο σύστημα που θα κινητροδοτεί τους ανέργους να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.
Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δηλώνει έτοιμη για την πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας από τον Σεπτέμβριο, εκκρεμεί όμως η πολυπόθητη Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος, η οποία σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Εργασίας θα εφαρμοστεί μόνο στους νέους ανέργους που θα εγγραφούν στα μητρώα της ΔΥΠΑ και όχι στους τότε υφιστάμενους, ενδεχομένως να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους ή ακόμα και στις αρχές του 2025.
Το νέο σύστημα θα προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος για τους πρώτους μήνες με σταδιακή μείωση στη συνέχεια. Ο στόχος του νέου συστήματος είναι διττός, αφενός οι απολυμένοι να έχουν μια πιο γενναία στήριξη τους πρώτους μήνες όπου η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό τους, αφετέρου να κινητοποιούνται πιο γρήγορα για την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Τέλος η σύνδεση με τον κατώτατο μισθό
Προς αυτή την κατεύθυνση το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους πρώτους μήνες θα χορηγείται το 70% του μισθού και σταδιακά θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το επίδομα για εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ ο οποίος θα απολύεται, θα μπορεί να φτάνει και στα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα από 507 ευρώ που είναι σήμερα.
Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας εξετάζεται, επίσης, να υπάρχει πλαφόν στο ποσό του μηνιαίου επιδόματος που θα κινείται στην περιοχή των 1.000 ευρώ, ενώ το «πάτωμα» του επιδόματος θα οριστεί στα 479 ευρώ, δηλαδή στο ποσό που καταβάλλεται σήμερα στους δικαιούχους.
Παράλληλα, η περίοδος καταβολής θα φτάνει μέχρι τους 24 μήνες, ενώ σήμερα χορηγείται για πέντε έως 12 μήνες και η διάρκεια καταβολής του θα συνδέεται με το ασφαλιστικό προφίλ του κάθε δικαιούχου. Στις συζητήσεις εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους, καθώς επίσης και η σύνδεση του αυξημένου επιδόματος με την κατάρτιση των ανέργων, ώστε να μπουν αμεσότερα στην ενεργό δράση.