Σενάρια αλλαγών στα πλασματικά έτη – Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο σύστημα
Όλα όσα αλλάζει το νέο καθεστώς που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν με εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
Ανατροπές στον προγραμματισμό όσων σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν με εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης φέρνει το νέο καθεστώς που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Το νέο πλαίσιο που σχεδιάζεται από τα υπηρεσιακά στελέχη της οδού Σταδίου, το οποίο «αγγίζει» 4,6 εκατομμύρια ασφαλισμένους, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που απορρέουν από τις διατάξεις των νόμων 2084/1992 και 3996/2011.
Θα θεσπιστεί, όμως, ένα «πλαφόν» εξαγορών ετών ασφάλισης που ορίζεται στα πέντε έτη, το οποίο μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι. Δηλαδή ακόμα και οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν παιδιά ή δεν είχαν πραγματοποιήσει σπουδές κοκ.
Το νέο σύστημα των πέντε πλασματικών ετών θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον να ζητήσει την αναγνώριση πέντε ετών προκειμένου να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια. Η καθολικότητα της εφαρμογής του νέου συστήματος θα έχει, ωστόσο, ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά επτά έτη η 12ετία των πλασματικών ετών στο Δημόσιο.
Στα αρνητικά... σενάρια εντάσσεται και το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται από τη θέσπιση του νέου πλαισίου και μετά η αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2012, όταν οι προϋποθέσεις ήταν και πιο ευνοϊκές.
Τι ισχύει με το κόστος εξαγοράς
Αναφορικά με το κόστος εξαγοράς, υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα μείνει ως έχει. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε μήνας αναγνώρισης θα εξαγοράζεται με εισφορά σύνταξης ίση με το 20% των μηνιαίων αποδοχών για τους μισθωτούς, και με το ποσό της μηνιαίας εισφοράς κλάδου σύνταξης για τους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Ωστόσο, έμπειροι νομικοί σημειώνουν ότι τα έτη που θα εξαγοράζονται, θα προσαυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης με μικρότερο συντελεστή από τα πραγματικά έτη. «Με τα νέα πλασματικά έτη, η εξαγορά της 5ετίας θα βοηθήσει τον εκάστοτε ασφαλισμένο να συμπληρώσει 40ετία για να βγει στα 62 με πλήρη σύνταξη, ωστόσο το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μικρότερο από το 50%. Υπάρχει, επίσης, κίνδυνος να δημιουργηθούν ξανά καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση συντάξεων γιατί θα υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν από το παρελθόν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο και συνεπώς θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει στο flash.gr η δικηγόρος Μαργαρίτα Κάρδαρη.
Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που σήμερα έχει 40 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων 35 πραγματικά και 5 πλασματικά, έχει ποσοστό αναπλήρωσης 50%. Με τα νέα πλασματικά έτη η εξαγορά της 5ετίας θα βοηθήσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει 40ετία για να βγει στα 62 με πλήρη σύνταξη, όμως το ποσοστό αναπλήρωσης θα πέσει κάτω από το 50%.
Ενδεικτικά, με το νέο σύστημα στην περίπτωση της 40ετίας, με 35 πραγματικά έτη ασφάλισης και πέντε πλασματικά, το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 37,31% για τη 35ετία συν 1,25% για κάθε έτος εξαγοράς, δηλαδή 6,25% για τα πέντε πλασματικά έτη.