Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Δειγματοληψίες από το ΕΛΚΕΘΕ - Τι ερευνούν οι επιστήμονες
Δειγματοληψίες από τη λίμνη Κάρλα μέχρι το λιμάνι του Βόλου, αλλά και στα ύδατα του Παγασητικού κόλπου διενεργεί το ΕΛΚΕΘΕ.
Δειγματοληψίες για να ερευνηθεί η έκταση της μόλυνσης τόσο στον υδροφόρο ορίζοντα από τη λίμνη Κάρλα μέχρι το λιμάνι του Βόλου, αλλά και στα ύδατα του Παγασητικού κόλπου διενεργεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα μετά τη διαπίστωση ότι υπήρχαν νεκρά ψάρια μέσα στη λίμνη Κάρλα, στα κανάλια σύνδεσης, τον λιμένα Βόλου και σε παρακείμενες περιοχές την Παρασκευή 30/8/2024 κλιμάκιο επιστημόνων του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) διενήργησε έκτακτη δειγματοληψία στη λίμνη Κάρλα και στα κανάλια επικοινωνίας αυτής με τον Παγασητικό κόλπο. Οι αναλύσεις των δειγμάτων αυτών βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στο μεταξύ σήμερα Τρίτη (3/9) και αύριο Τετάρτη, κλιμάκιο επιστημόνων από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ θα διενεργήσει επείγουσα δειγματοληψία στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Βόλου, ώστε να διερευνηθεί η ποιότητα του θαλάσσιου ύδατος εντός του Παγασητικού Κόλπου σε σχέση με το φαινόμενο.
Είχε ζητήσει συνεχή παρακολούθηση
Το ΕΛΚΕΘΕ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι τον Οκτώβριο του 2023 είχε πραγματοποιήσει δειγματοληψίες-αυτοψίες στον ποταμό Πηνειό, τη λίμνη Κάρλα, τις εκβολές του ρέματος Ξηριά και τη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού κόλπου, τις ανατολικές ακτές του Πηλίου και τον Θερμαϊκό κόλπο, με χρηματοδότηση κυρίως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς και από ίδιους πόρους.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών υποστηρίζει ότι από πέρυσι είχε τονίσει την ανάγκη της συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων της περιοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή πορεία αποκατάστασης των υδάτων προς τα φυσιολογικά ποιοτικά τους επίπεδα, καθώς οι επιπτώσεις από τις δυο θεομηνίες Daniel και Elias, τα φερτά υλικά και η νεκρή βιολογική ύλη μπορεί να προκαλέσουν επιπτώσεις στο οικοσύστημα σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.
Απαγόρευση κολύμβησης
Στο μεταξύ, η Λιμενική Αρχή του Βόλου ανακοίνωσε ότι απαγορεύτηκε η κολύμβηση στις περιοχές του παραλιακού μετώπου του Παγασητικού Κόλπου και συγκεκριμένα Ανατολικά από την Παραλία Αγριάς έως και την Ακτή Αγ. Γεωργίου Κυνηγών, λόγω του φαινομένου των νεκρών ψαριών. Το απαγορευτικό για κολύμβηση θα διαρκέσει για όσος καιρό απαιτηθεί μέχρι την ενημέρωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη καταλληλότητα των υδάτων.