«Μαλλιά κουβάρια» Μπέος - Κουρέτας για τα νεκρά ψάρια: «Είναι απατεώνας» λέει ο Δήμαρχος Βόλου
Μαίνεται ο πόλεμος ευθυνών στη σκιά της θλιβερής κατάστασης με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έφτασαν από την λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό.
Την ώρα που οι εικόνες με την απέραντη θάλασσα νεκρών ψαριών κάνουν τον γύρο του κόσμου, με το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας να κηρύσσει τον Βόλο σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκής για ένα μήνα και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητά επειγόντως απαντήσεις όπως επίσης και την απόδοση ευθυνών, ο δήμαρχος Βόλου μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (31/8) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ κατηγόρησε εκ νέου τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για την περιβαλλοντική καταστροφή.
«Δεν κατηγόρησα τον Περιφερειάρχη, παρά το ότι είναι ένας πολιτικός απατεώνας. Έζησα κρίσεις μεγάλες στην πόλη μου. Ο περιφερειάρχης έκανε λάθος σχεδιασμό που μπορεί να συμβεί. Έδωσε άδεια σε εργολάβο να κάψει τα ψάρια στην άκρη του ποταμού. Προσωπικά κοιτάω το πώς θα καθαρίσουμε την πόλη από τα νεκρά ψάρια. Τα ψάρια δεν είναι από τη λίμνη της Κάρλας, αλλά από τη λίμνη που δημιουργήθηκε από τις πλημμύρες», είπε αρχικά.
«Το θυρόφραγμα έπρεπε να είναι κλειστό και δεν το είχαν κλείσει, τους ξέφυγε, για όλο αυτό είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια. Εγώ δεν ψάχνω να ρίξω τις ευθύνες, να καθαρίσουμε την περιοχή θέλω. Ο κ. Κουρέτας είναι ο βας-βας Παρασκευάς, είναι απατεώνας», ανέφερε. «Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση όσοι έχουν καταστήματα να απαλλαχθούν από τους φόρους», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου δικαιώνει τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το θυρόφραγμα της Κάρλας.
Σύμφωνα με πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία είχε διατάξει και ολοκλήρωσε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα, το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου νερά και τις τελευταίες εβδομάδες τόνοι ψαριών καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει.
Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλλει στις 22 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, μετά από αυτοψία που είχε κάνει στην περιοχή της Κάρλας, καταγγέλλοντας ότι ποσότητες νερών, επιμολυσμένων από νερά του Πηνειού, στον οποίο γινόταν εκτροπή των λυμάτων από τον βιολογικό Λάρισας που υπέστη ζημιά μετά τις πλημμύρες, κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο.
Σε απόγνωση επιχειρηματίες και κάτοικοι
Ωστόσο, εκτός από την μεγάλη οικολογική καταστροφή στην περιοχή, τα νεκρά ψάρια αποτελούν και μια υγειονομική «βόμβα». Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι βγήκε «απαγορευτικό» για κολύμπι σε παραλίες οι οποίες έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα νεκρά ψάρια. Πρόκειται για τις παραλίες: Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Άναυρος, Ξενία, Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών και Αμαρυλλίς.
Κι ενώ συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και ιδιώτες ψαράδες επιχειρούν καθημερινά για να καθαρίσουν τα νερά, στον εμπορικό κόσμο της Μαγνησίας επικρατεί απόγνωση. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού εκπέμπουν σήμα SOS καθώς δυσωδία και οι απόκοσμες εικόνες «διώχνουν» τον κόσμο. Πολλά από τα μαγαζιά του παραλιακού μετώπου έχουν κλείσει προσωρινά.
Πολλές είναι και οι ακυρώσεις στις κρατήσεις των τουριστών, γεγονός που κάνει τους ξενοδόχους να βγάζουν κραυγή αγωνίας. Σύμφωνα με όσα είπαν στο Action 24 εκπρόσωποι του κλάδου καταγράφονται έως τώρα τουλάχιστον ακυρώσεις που αγγίζουν το 30%.