Νέα μελέτη «πονοκεφαλιάζει» τους επιστήμονες - Γιατί η Γη έχει... γείρει κατά 80 εκατοστά
Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα από νέα έρευνα - Ο ρόλος που παίζουν τα υπόγεια ύδατα σε ολόκληρο τον πλανήτη και τα... καλά νέα.
«Πονοκεφαλιάζουν» οι επιστήμονες από τα ευρήματα νέας έρευνας, σύμφωνα με τα οποία η Γη έχει... γείρει κατά 80 εκατοστά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την αιτία αυτής της αλλαγής να κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικός.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του uniladthech.com, μία πρόσφατη μελέτη έρχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στους ειδικούς καθώς αναδεικνύει ανησυχητικές τάσεις σε έναν τομέα που πολλοί δεν περίμεναν.
Μία εποχή που η κλιματική αλλαγή ολοένα και χειροτερεύει και μετατρέπεται σε κλιματική κρίση, με τον ίδιο ρυθμό αυξάνονται και οι εκθέσεις των επιστημόνων που προκαλούν ανησυχία για το μέλλον μας.
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, και η οποία επικεντρώθηκε στη μετατόπιση του πόλου της Γης, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η άντληση και η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων του πλανήτη συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας από το 1993.
Αυτό έχει προκαλέσει την περιστροφική κλίση της Γης να έχει μετατοπιστεί κατά 80 εκατοστά (31,5 ίντσες), ανεβάζοντας συνολικά τη στάθμη της θάλασσας κατά 0,60 εκατοστά.
Γιατί τα 80 εκατοστά δεν είναι μικρό νούμερο
Αν και το συγκεκριμένο νούμερο μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό με την πρώτη ματιά, αντιπροσωπεύει μια πολύ ανησυχητική τάση όσον αφορά την κλιματική αλλαγή καθώς το τεράστιο μέγεθος της Γης κάνει τους μικρούς αριθμούς να είναι πολύ πιο σημαντικοί στην πραγματικότητα.
Η συγκεκριμένη μελέτη εξηγεί ότι η ανακατανομή των αντληθέντων υπόγειων υδάτων είναι «σαν να προσθέτουμε ένα μικροσκοπικό κομμάτι βάρους σε μια περιστρεφόμενη σβούρα» με συνέπεια «η Γη να περιστρέφεται λίγο διαφορετικά καθώς το νερό μετακινείται».
Παρακολουθώντας δεδομένα μεταξύ 1993 και 2010, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι περίπου 2.150 γιγατόνοι των υπόγειων υδάτων έχουν ανακατανεμηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό το νερό έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για ανθρώπινη κατανάλωση και άρδευση, το οποίο στη συνέχεια καταλήγει πάλι πίσω στους ωκεανούς.
Όπως αναφέρεται από το Popular Mechanics, η κίνηση του νερού από τα μεσαία πλάτη του πλανήτη -όπως η δυτική Βόρεια Αμερική και η βορειοδυτική Ινδία- προκαλεί μια σημαντική διαφορά στην κλίση της Γης, καθώς αυτή η ανακατανομή του νερού (και επομένως του βάρους) σε τέτοιο όγκο επηρεάζει μαζικά τη Γη.
Η μελέτη έχει και καλά νέα
Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ανησυχητική και δυνητικά μη αναστρέψιμη αλλαγή στο κλίμα της Γης και στο επίπεδο της θάλασσας, ίσως η συγκεκριμένη μελέτη να μην έχει μόνο κακά νέα.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Ki-Weon Seo, έχει δηλώσει ότι αυτή η νέα συνθήκη θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον:
«Η παρατήρηση των αλλαγών στον περιστροφικό πόλο της Γης είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την κατανόηση των αλλαγών που παρατηρούνται στην κατανομή του νερού σε επίπεδα ολόκληρων ηπείρων.
Υπήρξαν αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς που είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στο κλίμα; Η κίνηση του πόλου θα μπορούσε να μας δώσει την απάντηση».