Ζωή στον Άρη: Ένα ζιργκόν αποδεικνύει ότι πριν δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχε νερό
Ένα σπάνιο πέτρωμα αποδεικνύει ότι ο Άρης είχε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής.
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Science Advances, αναφέρεται ότι πριν δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης είχε υγρό νερό. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει ένας μετεωρίτης, ο NWA7034, ο οποίος βρέθηκε στην έρημο Σαχάρα το 2011.
Η «μαύρη ομορφιά»
Η ονομασία αυτού του μικρού βράχου, με πλάτος μερικών εκατοστών, είναι «μαύρη ομορφιά» εξαιτίας της γυαλιστερής επιφάνειάς του. Ο μετεωρίτης είναι ηλικίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ετών και ο δεύτερος πιο παλιός που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
Ωστόσο, η ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κέρτιν ανακάλυψε κάτι ακόμα παλαιότερο στο εσωτερικό του: ένα ζιργκόν 4,45 δισ. ετών. Αυτό το πέτρωμα έχει γεωχημικά ίχνη από την παρουσία υγρών πλούσιων σε νερό.
Ο Άαρον Καβόζι από το Πανεπιστήμιο Κέρτιν υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη του ζιργκόν ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση των υδροθερμικών συστημάτων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα ηφαιστειακού μάγματος. Τα υδροθερμικά συστήματα ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη ζωής στη Γη, και τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι υπήρχε νερό στον Άρη, ένα συστατικό χαρακτηριστικό κατοικήσιμων περιβαλλόντων.
Ενα ζιργκόν γεμάτο εκπλήξεις
Με τεχνικές φασματοσκοπίας, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη και άλλων στοιχείων, όπως σίδηρος, αργίλιο, ύττριο και νάτριο. Τα στοιχεία αυτά προστέθηκαν καθώς σχηματίστηκε το ζιργκόν πριν από 4,45 δισ. χρόνια, υποστηρίζει ο Καβόζι.
Οι ενδείξεις για την παρουσία νερού και αρχαίων λιμνών έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το νερό ήταν σε υγρή μορφή και αφθονία πριν από 4,1 δισ. χρόνια. Ήταν μια περίοδος που η επιφάνεια του Άρη βομβαρδιζόταν από αστεροειδείς.
Ο Κόκκινος Πλανήτης πιθανότατα έχασε το νερό του δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν έχασε την ατμόσφαιρά του λόγω της έντονης ακτινοβολίας του Ήλιου.