Νέα ανακάλυψη: Το θαλασσινό φυτό που μπορεί να φέρει «επανάσταση» στη vegan διατροφή
Μια πολλά υποσχόμενη συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης, που βγαίνει από τη θάλασσα και δεν χρειάζεται πότισμα ή εντομοκτόνα.
Υπάρχει στις θάλασσες όλου του κόσμου, και στις ελληνικές, και είναι ένα πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα τόσο για το κρέας όσο και για πηγές πρωτεϊνης που έχουμε στη διατροφή μας.
Ο λόγος για το μαρούλι της θάλασσας (sea lettuce ή Ulva), ένα είδος φυκιού που σύμφωνα με νέα μελέτη, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις διατροφικές μας συνήθειες.
Τα φύκια περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ανάμεσα στα οποία και πρωτεΐνες.
Ωστόσο, οι πρωτεΐνες είναι συχνά τόσο στενά συνδεδεμένες με τον οργανισμό αυτό, που είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν.
Σήμερα όμως, όπως αναφέρει το phys.org, ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία, βρήκαν έναν νέο τρόπο για να εξάγουν αυτές τις πρωτεΐνες τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από ό,τι πριν. Και αυτή η νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο ώστε να δούμε ακόμα και μπιφτέκια από φύκια ή smoothies με πρωτεΐνες από τη θάλασσα.
«Έχει γεύση σαν umami, με μια συγκεκριμένη αλμυρή γεύση παρόλο που δεν περιέχει τόσο υψηλά επίπεδα αλατιού. Θα έλεγα ότι είναι ένα εξαιρετικό βελτιωτικό γεύσης για πιάτα και προϊόντα με θαλασσινά, αλλά οι δυνατότητες εξερεύνησης είναι ατελείωτες. Γιατί όχι smoothies πρωτεΐνης ή «μπλε μπέργκερ» από τη θάλασσα;», αναφέρει ο João Trigo, Food Science Ph.D. από το Πανεπιστήμιο Chalmers.
Το θαλασσινό μαρούλι μπορεί να κυκλοφορήσει και στη μορφή ενός μπαχαρικού, μια σκούρα πράσινη σκόνη, η οποία είναι συμπύκνωμα πρωτεϊνών από μαρούλι θαλάσσης, επιστημονικά γνωστή ως Ulva fenestrata. Το μαρούλι της θάλασσας είναι ένας τύπος μακροφυκών, το οποίο αναπτύσσεται σε βράχους σε ήρεμα νερά ή επιπλέει ελεύθερα στην επιφάνεια και στην εμφάνιση μοιάζει με συνηθισμένα φύλλα μαρουλιού.
Βιώσιμη διατροφή
Οι νέες ιδέες για ένα μοντέλο πιο βιώσιμης διατροφής, προτάσσουν, ανάμεσα σε άλλα, τη μετάβαση από το κόκκινο κρέας σε πιο βιώσιμες και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης. Είναι ένας τρόπος μείωσης των κλιματικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων, που παρέχει παράλληλα μια θρεπτική διατροφή.
Πολλές εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, κυρίως με βάση τον αρακά, τη σόγια και τα μανιτάρια, είναι κοινές πλέον στην αγορά.
Ωστόσο, η χορτοφαγική πρωτεΐνη που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα είναι ακόμα μια αναξιοποίητη πηγή.
Το project CirkAlg, με επικεφαλής το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στο Γκέτεμπρογκ, έχει διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης διαδικασιών που μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα, «γαλαζοπράσινη» βιομηχανία τροφίμων στη Σουηδία και να χρησιμοποιήσουν τα φύκια ως πολλά υποσχόμενη πηγή πρωτεΐνης.
Στο πλαίσιο του στόχου αυτού, μια πρόσφατα δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη στο Food Chemistry δείχνει έναν μοναδικό τρόπο εξαγωγής πρωτεϊνών από το μαρούλι της θάλασσας. Είναι πλέον δυνατό να εξαχθεί τρεις φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τα φύκια, από ό,τι ήταν δυνατό με προηγούμενες μεθόδους.
«Η μέθοδός μας είναι μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς μας φέρνει πιο κοντά στο να κάνουμε πιο προσιτή την εξαγωγή αυτών των πρωτεϊνών, κάτι που γίνεται σήμερα με τις πρωτεΐνες μπιζελιού και σόγιας», τονίζει ο João Trigo.
Φύκι αντί για... σολομό
Εκτός από τις απαραίτητες πρωτεΐνες, το μαρούλι της θάλασσας περιέχει πολλές άλλες ουσίες μεγάλης θρεπτικής αξίας για τον άνθρωπο, όπως η βιταμίνη Β12 και το ίδιο είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το οποίο βρίσκουμε στον λιπαρό σολομό.
Τα άτομα που δεν τρώνε ζωικά προϊόντα κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία, μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων από το σώμα.
Η καλλιέργεια του θαλάσσιου μαρουλιού έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες που καλλιεργούνται στο έδαφος, όπως το γεγονός ότι τα φύκια δεν χρειάζεται να ποτίζονται, να γονιμοποιούνται ή να ψεκάζονται με εντομοκτόνα.
Το μαρούλι της θάλασσας είναι επίσης ανθεκτικό και αναπτύσσεται καλά κάτω από πολλές διαφορετικές συνθήκες, όπως διαφορετική αλατότητα και πρόσβαση σε άζωτο.