NBC: Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος των Παλαιστινίων για την εκκένωση της Γάζας
Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα του NBC News για τους φόβους των Παλαιστινίων που ήταν εγκατεστημένοι στη βόρεια Γάζα και μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς καλούνται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μεταφερθούν προς τον Νότο.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα:
Όταν η ισραηλινή εντολή εκκένωσης ήρθε να εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα, οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ήδη αναγκάσει τη Νόουαρ Ντιάμπ και την οικογένειά της να μετεγκατασταθούν τρεις φορές μέσα σε πέντε ημέρες.
Αποφάσισαν απρόθυμα να υπακούσουν στις οδηγίες της 13ης Οκτωβρίου για 1 εκατομμύριο κατοίκους να μετακινηθούν νότια για τη δική τους ασφάλεια. Καθώς η Ντιάμπ, 20 ετών, φοιτήτρια αγγλικής φιλολογίας, κοίταξε έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου που τη μετέφερε από την πόλη της Γάζας, φοβόταν ότι ήταν μάρτυρας μιας επανάληψης από κάτι που είχε δει σε παλιές φωτογραφίες και είχε ακούσει για τους παππούδες.
«Είδα την έξοδο των Παλαιστινίων», είπε ο Ντιάμπ σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Ένιωσα σαν να ονειρευόμουν και δεν είναι πραγματικότητα. Και είμαι μέρος του. Παίρνω μέρος σε αυτό."
Παλαιστίνιοι στη Γάζα, καθώς και μέλη της παλαιστινιακής διασποράς, είπαν στο NBC News ότι φοβούνται ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για να εκδιώξει οριστικά τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ζητούν από τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα για τη δική τους ασφάλεια και ότι στόχος τους είναι να καταστρέψουν τη Χαμάς και όχι να βλάψουν τους Παλαιστίνιους αμάχους. Λένε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται και να προστατεύει τους πολίτες του από επιθέσεις.
Αλλά οι Παλαιστίνιοι δεν το βλέπουν ως δίκαιο αγώνα. Η Layal Luay, 22 ετών, μια Παλαιστίνια που ζει στο Λονδίνο, είπε ότι καθώς παρακολουθούσε τον αριθμό των νεκρών των Ισραηλινών να ανεβαίνουν μετά την επίθεση της Χαμάς, η οποία σκότωσε περισσότερους από 1.000 Ισραηλινούς αμάχους, φοβόταν ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα υποστούν τις συνέπειες. Οι τακτικές της Χαμάς, τις οποίες δεν υποστηρίζει, θα χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν μια συντριπτική επίθεση.
«Σκέφτομαι όλους τους αθώους πολίτες και στις δύο πλευρές, φυσικά, που επηρεάζονται από αυτό», είπε. «Όταν είδα όλα τα θύματα, είπα: «Θα ανταποδώσουν. θα έρθουν για εμάς».
Ο Luay και ο Diab αναφέρονταν στη «Νάκμπα» ή «καταστροφή», μια αναφορά στην αναγκαστική απομάκρυνση περίπου 750.000 Παλαιστινίων από τα σπίτια τους όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948. Το βλέπουν ως βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους. Κατά τη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948, ορισμένες εβραϊκή πολιτοφυλακή σφαγίασαν Παλαιστίνιους αμάχους, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι Ισραηλινοί βλέπουν αυτή τη χρονική περίοδο διαφορετικά. Μετά το Ολοκαύτωμα, εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι αναζήτησαν καταφύγιο στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ για τη δική τους ασφάλεια. Οι Εβραίοι είχαν επίσης μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη που κυβερνούσε η Οθωμανική και στη συνέχεια η Βρετανία για δεκαετίες.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει πει ότι δεν σκοπεύει να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας ή να εκδιώξει οριστικά τους Παλαιστίνιους. Την Κυριακή, οι Η.Π.Α. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC ότι οι Ισραηλινοί «δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση, καμία επιθυμία, να διαχειρίζονται οι ίδιοι τη Γάζα».
Ωστόσο, ορισμένα ακροδεξιά μέλη του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζουν την ιδέα της απέλασης των Παλαιστινίων. Ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το μέλος της Κνεσέτ Άριελ Κάλνερ δημοσίευσε ένα κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άλλη μια Νάκμπα. «Αυτή τη στιγμή, ένας στόχος: Nakba! Μια Νάκμπα που θα επισκιάσει τη Νάκμπα των 48», έγραψε. «Nakba στη Γάζα και Nakba σε όποιον τολμήσει να συμμετάσχει!»
Καθώς η σύγκρουση μπαίνει στην τρίτη της εβδομάδα, σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί από τότε που το Ισραήλ άρχισε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές αντίποινων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. είπε το Σάββατο. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 4.651 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 1.873 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν περάσει από γενιά σε γενιά ιστορίες του Nakba.
«Αυτό είναι ένα είδος συλλογικού τραυματικού γεγονότος στο μυαλό των περισσότερων Παλαιστινίων», είπε ο ιστορικός Ρασίντ Χαλίντι, καθηγητής Σύγχρονων Αραβικών Σπουδών Έντουαρντ Σάιντ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Πίσω στο 1948, η πλειονότητα του αραβικού πληθυσμού της Παλαιστίνης εκδιώχθηκε πραγματικά από τα σπίτια του και αυτά είναι πράγματα που οι άνθρωποι θυμούνται να άκουσαν από τους παππούδες τους και τους γονείς τους».
Ορισμένοι Ισραηλινοί έχουν αναγνωρίσει ότι συνέβη η Νάκμπα, είπε ο Ντάνιελ Σάιντεμαν, Ισραηλινός δικηγόρος που υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. «Για χρόνια, οι Ισραηλινοί αρνούνταν την ύπαρξη της Νάκμπα. Είναι το πρωτότυπό μας από τότε», είπε ο Σάιντεμαν. Η ισραηλινή δεξιά απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την άποψη.
«Τρομακτικό»
Η Amjad Shabat, κάτοικος της Πόλης της Γάζας, δίστασε όταν άκουσε για την εντολή εκκένωσης που ζητούσε περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να διαφύγουν στο νότο. Δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι που μοιραζόταν με τον σύζυγό της και την 2χρονη κόρη της. Πολλοί από τους σημερινούς κατοίκους της Γάζας είναι απόγονοι Παλαιστινίων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το 1948.
«Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα χωριά και τις πόλεις τους κατά τη διάρκεια της Νάκμπα», είπε ο Σαμπάτ, ένας Παλαιστίνιος συγγραφέας. «Αυτό είναι τρομακτικό». Τώρα που η Σαμπάτ έχει καταφύγει στη νότια Γάζα, δεν είναι σίγουρη αν θα έχει ένα σπίτι να επιστρέψει όταν υποχωρήσουν οι εχθροπραξίες.
Στη Δυτική Όχθη, η οποία είναι κατεχόμενη από το Ισραήλ και η οποία διοικείται εν μέρει από την Παλαιστινιακή Αρχή, ο φόβος του εκτοπισμού έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά. Η Νταϊάνα Μπούτου, μια Παλαιστίνια συγγραφέας και δικηγόρος και απόφοιτος του Στάνφορντ, η οποία ήταν εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης τη δεκαετία του 2000, θυμάται ότι άκουσε ιστορίες από τον πατέρα της, ο οποίος ήταν 9 ετών κατά τη διάρκεια της Νάκμπα.
«Και εδώ είμαι σήμερα, μια μητέρα και ο γιος μου είναι 9 ετών — στην ίδια ηλικία με τον πατέρα μου», είπε ο Μπούτου, ο οποίος ζει στη Ραμάλα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στη Δυτική Όχθη. «Και νιώθω τι μιλούσε η γιαγιά μου και την απόφαση που έπρεπε να πάρει το 1948».
Υποκινούμενοι από αναφορές για βία κοντά στο χωριό τους, al-Mujaydal, οι παππούδες του Buttu κατέφυγαν στην πόλη της Ναζαρέτ. Αυτό που πίστευαν ότι θα ήταν μια σύντομη παραμονή που μετατράπηκε σε μόνιμη εξορία.
«Και αυτή είναι η αίσθηση για τους ανθρώπους στη Γάζα τώρα», είπε ο Μπούτου. "Μερικοί από αυτούς λένε, "Λοιπόν, θα είναι μόνο για μερικές εβδομάδες." Κάποιοι από αυτούς λένε, "Λοιπόν, πρέπει να πάμε κάπου".
«Μπορεί να χάσεις τα πάντα»
Τον φόβο μοιράζονται τα μέλη της παλαιστινιακής διασποράς, που απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Η Luay, η 22χρονη Παλαιστίνια που ζει τώρα στο Λονδίνο, είπε ότι ο παππούς της άφησε το χωριό του, al-Shajara, για να σπουδάσει στην Αυστραλία λίγο πριν από τη Nakba. Το χωριό βρισκόταν στο σημερινό βόρειο Ισραήλ.
Όταν επέστρεψε, ο αδελφός του είχε σκοτωθεί, είπε ο Luay, ο οποίος μεγάλωσε στην Αυστρία. Ο παππούς της χρειάστηκε μήνες για να βρει την υπόλοιπη οικογένειά του, η οποία είχε καταφύγει στη Συρία.
Υπολογίζεται ότι 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι πρόσφυγες σήμερα ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης του 1948, συμπεριλαμβανομένων των απογόνων τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ. έχουν ζητήσει να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στα σπίτια τους, αλλά 75 χρόνια αργότερα, πολλοί δεν κατάφεραν να το κάνουν.
Ο φόβος να μην μπορέσουν να επιστρέψουν έχει κάνει τους κατοίκους της Γάζας εξαιρετικά διστακτικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Λένε επίσης ότι το ταξίδι προς το νότο παρουσιάζει τους δικούς του κινδύνους καθώς το Ισραήλ εντείνει τα χτυπήματα. Από την Κυριακή, το Ισραήλ έχει χτυπήσει δεκάδες στόχους στο νότο από τις 13 Οκτωβρίου, ανέφεραν οι New York Times.
Ο Said Alhayek, μηχανικός λογισμικού που μεγάλωσε στη βόρεια Γάζα, αποφοίτησε από το Brigham Young University και τώρα ζει στο Λας Βέγκας, είπε ότι η «βαθιά» σύνδεση του πατέρα του με το σπίτι τους ήταν ένας από τους λόγους που ο πατέρας του, η μητέρα του και τα δύο αδέρφια του δεν έχουν φύγει ούτε εν μέσω έντονων βομβαρδισμών.
«Ο πατέρας μου φύτεψε επίσης κάθε δέντρο στην μπροστινή και πίσω αυλή μας. Το φρόντισε σχολαστικά», είπε ο Αλχάγιεκ.
Τα γεγονότα του 1948 φαντάζουν έντονα τον πατέρα του, είπε ο Αλχάγιεκ.
«Συνειδητοποιεί ότι αν φύγει υπάρχει πάντα αυτή η σκέψη», είπε. «Αν φύγεις, μπορεί να χάσεις τα πάντα. Αν το σπίτι σου έχει φύγει, οι αναμνήσεις σου έχουν φύγει».