Γιατί η Ιορδανία και η Αίγυπτος λένε «όχι» στους πρόσφυγες από τη Γάζα
Η συνεχιζόμενη διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς αυξάνει τις ανησυχίες – σε ανθρωπιστικό επίπεδο – για την μοίρα 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα, καθώς αυξάνονται τα χτυπήματα του Ισραήλ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εν όψει της χερσαίας επιχείρησης.
Παρά τις προσδοκίες ότι οι γειτονικές με τη Λωρίδα της Γάζας, Αραβικές χώρες, που έχουν βαθιές ρίζες με τους Παλαιστινίους, θα μπορούσαν να τους παράσχουν καταφύγιο, η Ιορδανία, αλλά και η Αίγυπτος αρνήθηκαν κατηγορηματικά την υποδοχή προσφύγων στο έδαφός τους.
«Δε θα έρθουν πρόσφυγες στην Ιορδανία, ούτε στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Βασιλιάς της χώρας, Αμπντάλλα, μιλώντας για μία «κόκκινη γραμμή» που δεν θα ξεπεραστεί.
Το θέμα, βέβαια, είναι γιατί δε δέχονται οι γειτονικές μουσουλμανικές χώρες τους πρόσφυγες από τη Γάζα;
Σύμφωνα με ειδικούς, ο πρώτος λόγος είναι οι οικονομικές συνέπειες της μαζικής εισροής μεταναστών είτε από τη Γάζα, είτε από τη Δυτική Όχθη, σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και εκεί.
Η Ιορδανία εκτιμά ότι σε αυτήν την περίπτωση, το προσφυγικό κύμα θα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, σε μία χώρα, η οποία έχει ήδη τεράστιο πληθυσμό προσφύγων. Η Ιορδανία είναι η δεύτερη χώρα στον πλανήτη σε αριθμό προσφύγων αναλογικά με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Επίσης, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων στον κόσμο.
Από την άλλη πλευρά, στην Αίγυπτο, το υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος ενός μεγάλου προσφυγικού κύματος, ωστόσο άνοιξε η συζήτηση για να δοθεί οικονομική βοήθεια.
Όμως, τα χρήματα δεν είναι το μόνο πρόβλημα: η Αίγυπτος και η Ιορδανία δε θέλουν να θεωρηθούν ως χώρες που βοηθούν στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Άλλωστε, οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι πρόσφυγες σε ποσοστό 70%, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν «πικρή ιστορική εμπειρία». Οι περισσότεροι, λοιπόν, φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γάζα, καθώς ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ σε αυτά.
Πολλοί από τους Παλαιστινίους που ζουν ήδη στην Ιορδανία και Αίγυπτο πήγαν εκεί εκτοπισμένοι το 1948 ή μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967.
Τέλος, ένας ακόμα σημαντικός λόγος για τον οποίο οι δύο χώρες δεν επιθυμούν πρόσφυγες είναι η ασφάλεια στην περιοχή, καθώς θεωρούν ότι μία σημαντική εισροή μεταναστών θα δημιουργούσε «δραματική αστάθεια».
Ήδη η Αίγυπτος προσπαθεί να εξαλείψει τον ISIS στη Χερσόνησο του Σινά, καθώς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Οι αρχές ασφαλείας του Καΐρου – αστυνομία και στρατός – μάχονται με τζιχαντιστές από το 2011, πράγμα που σημαίνει ότι η εισροή τρομοκρατών της Χαμάς θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Επίσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, αλ – Σίσι, θεωρεί τη Χαμάς «θυγατρική» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που φυσικά απειλεί το καθεστώς στο Κάιρο.