Ποια είναι η Χεζμπολάχ και γιατί αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» του Ισραήλ
Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που σήμανε την έναρξη του Πολέμου στο Ισραήλ , μέχρι και σήμερα η παλαιστινιακή οργάνωση είχε εκτοξεύσει περισσότερες από 7.600 ρουκέτες κατά στόχων στο έδαφος του Ισραήλ. Στον αντίποδα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε αμέτρητους βομβαρδισμούς στο πλαίσιο της επιχείρησηςΕπιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά .
IDF Stats
Ωστόσο ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τους στρατιωτικούς του Ισραήλ δεν είναι η Χαμάς, αλλά η «μητρική» της οργάνωση η Χεζμπολάχ. Η σιιτική οργάνωση που συγκαταλέγεται από πολλά δυτικά κράτη μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων ιδρύθηκε το 1982 στην καρδιά δηλαδή του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο με μοναδικό σκοπό να αποκτήσει συμμετοχή στα γεγονότα το Ιράν.
Έκτοτε η Χεζμπολάχ αποτελεί το «μακρύ χέρι» του Ιράν στην περιοχή πολεμώντας ουσιαστικά δια αντιπροσώπου με το Ισραήλ. Ταυτόχρονα αποτελεί και την πηγή επιρροής, χρηματοδότησης και εξοπλισμού μικρότερων σιιτικών οργανώσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, που χρησιμοποιούνται για μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που δεν θέλει η Χεζμπολάχ να αναλάβει άμεσα την ευθύνη τους
Ο ισχυρότερος «στρατός» στον Λίβανο
Η Χεζμπολάχ σχέδον τέσσερις μήνες πριν από το τρομακτικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, είχε προχωρήσει σε μια πρωτόγνωρη ενέργεια, με προφανή σκοπό - όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα - να προειδοποιήσει δηλαδή αφενός το γειτονικό κράτος για το ενδεχόμενο μιας νέας σύρραξης που η ίδια γνώριζε ότι θα έρθει και αφετέρου να κάνει μια επίδειξη δύναμης.
Below is a new footage of #Hezbollah military maneuvers carried out on Sunday in southern #Lebanon
— ManarWeb (@WebManar) May 22, 2023
……………………………………………………………..#مناورة_المقاومة_الإسلامية #مناورة_المقاومة #قسما_قادرون_سنعبر
…………………………………………https://t.co/fxzH7Io6cp pic.twitter.com/tvO14iYdc0
Στο τέλος Μαΐου και το χωριό Ααράμτα η Χεζμπολάχ συγκέντρωσε δημοσιογράφους και στρατιωτικούς αναλυτές από διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ για να παρακολουθήσουν την τελική φάση μια στρατιωτικής άσκησης αλλά και να παρουσιάσει ένα κομμάτι του οπλισμού της.
Κατά τη διάρκεια της επίδειξης αυτής η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις πως είναι η πιο βαριά εξοπλισμένη μη κρατική οργάνωση (πηγή: Center for Strategic and International Studies) καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό αντιαρματικών ρουκετών, φορητά αντιαεροπορικά καθώς και drones που μπορούν να μεταφέρουν από βόμβες μέχρι και κατασκοπευτικές κάμερες (πηγή: ARES)
#Hezbollah fighters detonate border wall and storm the Israeli settlements in Upper Galilee before heading into Al-Quds
— ManarWeb (@WebManar) May 21, 2023
……#Hezbollah_military_drills #مناورة_المقاومة_الإسلامية #قسماً_قادرون_سنعبر #عيد_المقاومة_والتحرير pic.twitter.com/O21GO6xOKp
Σύμφωνα με τον Λιβανέζο αναλυτή πολιτικών ισλαμιστικών κινημάτων, Σουχάιμπ Τζαβάρ, το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ αναπτύχθηκε ραγδαία αμέσως μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ το 2006, ο οποίος κράτησε 34 ημέρες και έληξε με την αποχώρηση των Ισραηλινών η επιχείρηση των οποίων δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Ο ίδιος αναλυτής μιλώντας στο Middle East Eye αναφέρει πως η σιιτική οργάνωση διαθέτει 130.000 ρουκέτες και πυραύλους, 20.000 ενεργούς μαχητές και ισάριθμούς εφέδρους. Επίσης διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο μεταφοράς όπλων από και προς τη Συρία και σύμφωνα με τον αναλυτή «είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη στρατιωτική δομή στον Λίβανο».
Το οπλοστάσιο
Η Χεζμπολάχ διατείνεται από τη λήξη του εμφυλίου στον Λίβανο και μετά πως αποτελεί την αμυντική θωράκιση της χώρας ενάντια στο Ισραήλ τουλάχιστον στον νότο και αυτός είναι και ο λόγος που διατήρησε τα όπλα της σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις που τα κατέθεσαν όταν ο εμφύλιος τελείωσε.
Στην πρόσφατη παρουσίαση - άσκηση η σιιτική οργάνωση παρουσίασε δύο φορητά αντι-drones όπλα, που μπορού να καταρρίψουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιούν χαμηλή ή πολύ χαμηλή πτήση.
manarweb(x)
Επίσης διαθέτει drones που μπορού να πάρουν βόμβες αλλά και κατασκοπευτικό εξοπλισμό, παρόμοια των οποίων έχουν δοκιμαστεί στην Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ. Επίσης διαθέτει drone που μοιάζει με το ιρανικό Rashed ή Rashed I.
APE-EPA
Ενδεικτική των δυνατοτήτων που έχουν τα drones της Χεζμπολάχ είναι η αποστολή τριών τέτοιων κατά ισραηλινής πλατφόρμας στη Μεσόγειο την περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Λιβάνου - Ισραήλ για την ΑΟΖ. Μπορεί τα εν λόγω drones να κατερρίφθησαν από τον ισραηλινό στρατό ωστόσο οι Σιίτες έδειξαν ότι δεν αστειεύονται.
Αυτό εκανε και ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιντίν, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους για την άσκηση είπε πως πρόκειται για μια «μετριοπαθή» παρουσίαση καθώς τα πιο καταστροφικά της όπλα η οργάνωση τα κράτησε στο παρασκήνιο.
APE-EPA
Εκτός από τα αντι-drones η Χεζμπολάχ παρουσίασε μια σειρά από φορητούς εκτοξευτές ρουκετών και πυραύλων, κατευθυνόμενα και μη κατευθυνόμενα βλήματα, που μπορεί να στερούνται ακρίβειας στα χτυπήματά τους, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως είναι αποτελεσματικά ως «όπλα τρομοκράτησης» εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού που διαθέτει η Χεζμπολάχ.
#Hezbollah military drills in Southern
— ManarWeb (@WebManar) May 21, 2023
Lebanon
Attacking the enemy
……………………………………………………………….#عيد_المقاومة_والتحرير #مناوره_المقاومه_الاسلاميه
……………………………………………………………….https://t.co/VTaLlPq7CC pic.twitter.com/UJOXbf2gcC
Στην παρουσίαση η Χεζμπολάχ δεν εμφάνισε τους ιρανικους πυραύλους Fateh 110 και τους σοβιετικής τεχνολογίας Σκουντ, που εκτιμάται ότι διαθέτει και έχουν εμβέλεια από 250 έως και 550 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πως ειδικά η Σκουντ θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους εντός του Ισραήλ ακόμη κι αν εκτοξευτούν από μικρές περιοχές του βόρειου Λιβάνου που ελέγχει η σιιτική οργάνωση.
Οι μαχητές της Χεζμπολάχ εμφανίστηκαν επίσης οπλισμένοι με τρεις διαφορετικούς τύπους αντιαρματικών, τουλάχιστον δύο φορητά αντιαεροπορικά που χειρίζονται αναβάτες μηχανών μεγάλο κυβισμού.
Οι πρόσφατες μικροσυμπλοκές μεταξύ μαχητών της Χεζμπολάχ και ισραηνικών στρατιωτών ίσως αποτελούν μικρές αμυχές μπροστά στο τεράστιο τραύμα που μπορεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.