Στη δίνη της κακοκαιρίας το διάσημο «Ναυάγιο» - Κόπηκε στη μέση
Έρμαιο των σφοδρών καιρικών συνθηκών έγινε για ακόμη μια φορά το διάσημο και πολυφωτογραφημένο Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, μετά την κακοκαιρία που έπληξε το νησί τις προηγούμενες ημέρες.
Το διάσημο πλοίο ονόματι «Παναγιώτης» που μετράει φθορές συνεχώς, ειδικά την περίοδο του χειμώνα βρέθηκε για ακόμη μια φορά αντιμέτωπο με την μανία της φύσης, καθώς βουνό άμμου εν μέσω θυελλωδών ανέμων το σκέπασε χωρίζοντας το κυριολεκτικά στη μέση.
Οι μέχρι τώρα προσπάθειες διάσωσης και συντήρησης του πλοίου δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της ασυνενοησίας των πολλών φορέων που είτε έχουν, είτε διεκδικούν ρόλο στο Ναυάγιο.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κωνσταντίνος Καποδίστριας, μιλώντας στο Action 24 προειδοποίησε ότι «αυτό το σημείο αναφοράς, αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα χαθεί», εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το πλοίο μπορεί να συντηρηθεί.
«Μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για το καράβι, πάντα ασχολιόμαστε με τη γύρω περιοχή ή τις κατολισθήσεις» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «για τις κατολισθήσεις υπάρχουν μελέτες, για το καράβι δεν υπάρχει τίποτα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι τρία υπουργεία είναι υπεύθυνα για την περιοχή, ενώ ο δήμος και η περιφέρεια δεν έχουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι, προκειμένου να φτιαχτεί το καράβι, θα πρέπει το υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει τη συντήρησή του.
«Πρέπει να μας δώσει το δικαίωμα το κράτος να παρέμβουμε. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο για να πάρουμε όλες τις αδειοδοτήσεις. Αν μας δώσει τις άδειες και την ελευθερία να μπορέσουμε να κινηθούμε, εμείς αύριο το πρωί είμαστε έτοιμοι. Να τρέξουν οι διαδικασίες έτσι ώστε το καλοκαίρι να μπορεί πάλι και ο τουρίστας και ο επισκέπτης να έρθει να δει και να απολαύσει αυτή την πανέμορφη παραλία».
Για την διαχείριση του Ναυαγίου μίλησε και ο δήμαρχος Ζακύνθου το πρωί της Παρασκευής 12/1 στην ΕΡΤ «Από το 1980 που έγινε το ατύχημα με το καράβι και βρίσκεται εκεί… δεν έχει σκύψει κανένας επάνω σε αυτό το πρόβλημα για τη συντήρηση. Τώρα όμως ήρθε η ώρα εμείς εδώ στη Ζάκυνθο να διαχειριστούμε το συγκεκριμένο σημείο. Βλέπουμε όλοι πως το καράβι εξαφανίζεται» είπε και συμπλήρωσε «Είναι κρίμα ένα τόσο πολυφωτογραφημένο σημείο που έρχονται από όλο τον κόσμο, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα σημείο στην Ελλάδα, να είναι στο έλεος του Θεού. Οι επιστήμονες σήμερα αλλά και η τεχνολογία μπορεί να το επαναφέρει, να επαναφέρει την εικόνα αυτή την πολύφωτογραφημένη, μπορεί να ξαναδημιουργήσει»