Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για την γλουτένη
Μέχρι πρόσφατα, η γλουτένη, η κοινή πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, ήταν θέμα συζήτησης κυρίως μεταξύ γιατρών και ασθενών με κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Ωστόσο, ξαφνικά, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη πλημμύρισαν τα ράφια των καταστημάτων και πλήθος άρθρων εμφανίστηκαν σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της γλουτένης για τον γενικό πληθυσμό. Παρά την τάση της «δαιμονοποίησης» της, είναι πράγματι η γλουτένη επιβλαβής για όλους; Οι διατροφολόγοι είναι σαφείς: η γλουτένη είναι επιβλαβής μόνο για άτομα με δυσανεξία ή αλλεργία σε αυτήν. Αντίθετα, οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν ωφελούνται από την υιοθέτηση μιας διατροφής χωρίς γλουτένη, αλλά ενδέχεται να στερηθούν και σημαντικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία μας.
Διαβάστε περισσότερα για μύθους και αλήθειες για την γλουτένη.